09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Kdo je připraven, není překvapen. Pravil náš vinohradník Roman Slouk a hned po Novém roce zahájil společně s tradiční partou jedenácti sezónních brigádníků zimní řez révy na Sonberku. Ovšem jinak, než loni…

Pro letošní řez vycházíme z loňských podmínek a meteorologických měření, která na Sonberku provádíme už jedenáct let. Zatímco rok 2021 nám přinesl srážkový úhrn 668 mm, v roce 2022 to bylo o třetinu méně. Je pravděpodobné, že rok 2023 bude opět suchý, a v tom duchu se na něj připravujeme: Stříháme na menší počet oček na tažních. Výsledkem bude méně letorostů a méně hroznů. S tímto řezem bude pro révu jednodušší zásobit rostoucí letorosty a dozrávající hrozny vodou. Letorosty by tedy měly silněji růst a bobule hroznů by měly být větší. Dalo by se proto říct, že řez je šetřící.

Příprava na suché dny se však netýká pouze révy. Pracujeme také s meziřadím - tedy půdou a rostlinami mezi jednotlivými řádky révy. Jak už jsme v minulosti psali, ozelenění meziřádku je důležitým regulátorem půdní vlhkosti. Když prší, odebírají rostliny přebytečnou vláhu. Když je sucho, přistoupíme k posečení, aby meziřadí neubíralo vláhu révě. Při výrazném suchu ponecháme každé druhé meziřadí v podobě černého úhoru, tedy zcela bez vegetace.

Meziřadí na rok 2023 jsme začali připravovat již na sklonku roku 2022. Jakmile skončilo vinobraní, rozdiskovali jsme půdu a oseli polovinu řádků ozimým žitem. To nám v čase adventu pěkně vzešlo, poté jej přikryl sníh. Nyní žito opět poporostlo a na jaře jej čeká zaorání do půdy. Organická hmota tak vyživí půdu dusíkem a hodovat na ní bude půdní edafon – tedy bakterie, žížaly, hmyz a hlístice.

Po ozimém žitě se v meziřádku ke slovu přihlásí luční směs rostlin. Ale nepředbíhejme. Hezkou zimu, snad již brzy se sněhem dle hesla Únor bílý, pole (a vinice!) sílí.

Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
01.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail