03.06.2020

Vinohrad před lety zarostl nechtě. Teď luční pásy využíváme cíleně

Všechny možné barvy se teď objevují v travnatých pásech mezi jednotlivými řádky sonberského vinohradu. O louky v meziřadí se náš vinohradník Roman Slouk stará už léta. Až v nedávném rozhovoru na Facebooku ale zavzpomínal na to, že na začátku je ani trochu neplánoval. Když se totiž vinařství zakládalo, souvisela s tím spousta zařizování, a než se všechno vyřídilo, vinohrad z velké části prostě zarostl trávou.

„V roce 2004 to bylo všechno hektické. Nejdřív jsme sháněli pořádný traktor, pak traktoristu, a když jsme to měli, hodně pršelo, takže se sekat nedalo. Tráva rostla jako blázen,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Roman.

Před lety se ale rozhodně nesmál. K dobrému vychování vinohradníka patřilo, že má mezi řadami keřů révy čisto. Až postupně se začal prosazovat trend ozeleňování vinohradu. Ale ne tak, že se v něm nechá to, co by v něm rostlo samo od sebe, ale co se do lučního pásu speciálně vyseje. „Asi od roku 2008 jsme proto výsev začali cíleně řídit,“ vzpomíná Roman s tím, že skladba rostlin, které kolem keřů révy rostly samy od sebe, a těch, které jsou tam dnes, je úplně jiná. Cílený výsev se dokonce musí každý rok opakovat, protože kdyby se to nedělo, původní vegetace tu novou úplně vytlačí.

Ve směsi semen, která se skládá z asi 18 bylin, jsou tak třeba rostliny z čeledi bobovitých, které mají schopnost za pomoci bakterií poutat vzdušný dusík a dodávat ho rostlinám.

Kdo přijede na Sonberk v těchto dnech, uvidí hlavně žlutou hořčici a modře kvetoucí svazenku, mezi nimiž se prolíná bílá pohanka. Později nastoupí jetel nachový, který je teď tolik oblíbený jako pozadí fotek na sociálních sítích, což úplně nedělá radost zemědělcům (a ne, my ho zase tolik mít nebudeme :). V některých částech vinohradu navíc roste čistě jenom vičenec, kolem něhož létá spousta modrásků, které Roman tak rád fotí. „Motýli pro vinohrad ale žádný konkrétní užitek nemají. Fungují spíš jako indikátor kvality prostředí. Je to další druh organismu, který tady máme, což je dobře protože o biodiverzitu nám jde především,“ říká Roman.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého? Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.
Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail