03.06.2020

Vinohrad před lety zarostl nechtě. Teď luční pásy využíváme cíleně

Všechny možné barvy se teď objevují v travnatých pásech mezi jednotlivými řádky sonberského vinohradu. O louky v meziřadí se náš vinohradník Roman Slouk stará už léta. Až v nedávném rozhovoru na Facebooku ale zavzpomínal na to, že na začátku je ani trochu neplánoval. Když se totiž vinařství zakládalo, souvisela s tím spousta zařizování, a než se všechno vyřídilo, vinohrad z velké části prostě zarostl trávou.

„V roce 2004 to bylo všechno hektické. Nejdřív jsme sháněli pořádný traktor, pak traktoristu, a když jsme to měli, hodně pršelo, takže se sekat nedalo. Tráva rostla jako blázen,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Roman.

Před lety se ale rozhodně nesmál. K dobrému vychování vinohradníka patřilo, že má mezi řadami keřů révy čisto. Až postupně se začal prosazovat trend ozeleňování vinohradu. Ale ne tak, že se v něm nechá to, co by v něm rostlo samo od sebe, ale co se do lučního pásu speciálně vyseje. „Asi od roku 2008 jsme proto výsev začali cíleně řídit,“ vzpomíná Roman s tím, že skladba rostlin, které kolem keřů révy rostly samy od sebe, a těch, které jsou tam dnes, je úplně jiná. Cílený výsev se dokonce musí každý rok opakovat, protože kdyby se to nedělo, původní vegetace tu novou úplně vytlačí.

Ve směsi semen, která se skládá z asi 18 bylin, jsou tak třeba rostliny z čeledi bobovitých, které mají schopnost za pomoci bakterií poutat vzdušný dusík a dodávat ho rostlinám.

Kdo přijede na Sonberk v těchto dnech, uvidí hlavně žlutou hořčici a modře kvetoucí svazenku, mezi nimiž se prolíná bílá pohanka. Později nastoupí jetel nachový, který je teď tolik oblíbený jako pozadí fotek na sociálních sítích, což úplně nedělá radost zemědělcům (a ne, my ho zase tolik mít nebudeme :). V některých částech vinohradu navíc roste čistě jenom vičenec, kolem něhož létá spousta modrásků, které Roman tak rád fotí. „Motýli pro vinohrad ale žádný konkrétní užitek nemají. Fungují spíš jako indikátor kvality prostředí. Je to další druh organismu, který tady máme, což je dobře protože o biodiverzitu nám jde především,“ říká Roman.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail