03.06.2020

Vinohrad před lety zarostl nechtě. Teď luční pásy využíváme cíleně

Všechny možné barvy se teď objevují v travnatých pásech mezi jednotlivými řádky sonberského vinohradu. O louky v meziřadí se náš vinohradník Roman Slouk stará už léta. Až v nedávném rozhovoru na Facebooku ale zavzpomínal na to, že na začátku je ani trochu neplánoval. Když se totiž vinařství zakládalo, souvisela s tím spousta zařizování, a než se všechno vyřídilo, vinohrad z velké části prostě zarostl trávou.

„V roce 2004 to bylo všechno hektické. Nejdřív jsme sháněli pořádný traktor, pak traktoristu, a když jsme to měli, hodně pršelo, takže se sekat nedalo. Tráva rostla jako blázen,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Roman.

Před lety se ale rozhodně nesmál. K dobrému vychování vinohradníka patřilo, že má mezi řadami keřů révy čisto. Až postupně se začal prosazovat trend ozeleňování vinohradu. Ale ne tak, že se v něm nechá to, co by v něm rostlo samo od sebe, ale co se do lučního pásu speciálně vyseje. „Asi od roku 2008 jsme proto výsev začali cíleně řídit,“ vzpomíná Roman s tím, že skladba rostlin, které kolem keřů révy rostly samy od sebe, a těch, které jsou tam dnes, je úplně jiná. Cílený výsev se dokonce musí každý rok opakovat, protože kdyby se to nedělo, původní vegetace tu novou úplně vytlačí.

Ve směsi semen, která se skládá z asi 18 bylin, jsou tak třeba rostliny z čeledi bobovitých, které mají schopnost za pomoci bakterií poutat vzdušný dusík a dodávat ho rostlinám.

Kdo přijede na Sonberk v těchto dnech, uvidí hlavně žlutou hořčici a modře kvetoucí svazenku, mezi nimiž se prolíná bílá pohanka. Později nastoupí jetel nachový, který je teď tolik oblíbený jako pozadí fotek na sociálních sítích, což úplně nedělá radost zemědělcům (a ne, my ho zase tolik mít nebudeme :). V některých částech vinohradu navíc roste čistě jenom vičenec, kolem něhož létá spousta modrásků, které Roman tak rád fotí. „Motýli pro vinohrad ale žádný konkrétní užitek nemají. Fungují spíš jako indikátor kvality prostředí. Je to další druh organismu, který tady máme, což je dobře protože o biodiverzitu nám jde především,“ říká Roman.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail