Letos 12. ledna uplynulo přesně sto let od narození vinaře a šlechtitele Josefa Veverky, tvůrce odrůdy Pálava. A je to také 45 let od doby, kdy byla Pálava jako nová, původní moravská novovyšlechtěná odrůda zapsaná do Státní odrůdové knihy.
Jaký je příběh vína, které umí okouzlit v suché, sladké i slámové podobě? A jakou roli sehrál Sonberk na cestě Pálavy do vinných karet michelinských restaurací?
Píše se rok 1953 a ve Velkých Pavlovicích se Josef Veverka pouští do úkolu vyšlechtit novou odrůdu. Aromatickou, odolnou a s vysokým výnosem. Pro křížení vybírá odrůdy Tramín červený a Müller Thurgau. Tramín v roli matky má nové odrůdě propůjčit grácii a lahodnost, opojnou vůni a neodolatelnou chuť. „Milerka“ v roli otce má zajistit stabilitu výnosů a odolnost.
Šlechtitelský běh na dlouhou trať začíná a bude trvat 24 let; přesněji do roku 1977, kdy bude nová odrůda pod názvem Pálava zapsaná do Státní odrůdové knihy. Do moravských vinohradů bude svou cestu nacházet s oblibou, ale pomalu - částečně i proto, že na začátku byl sazenic nedostatek.
Celorepublikově pokrývá Pálava jen necelých 600 hektarů z celkové plochy vinic (tj. 3,3%), z toho většinu hledejme na Mikulovsku. A to je opravdu málo na to, aby vinaři vzácné hrozny prodávali na výrobu levnějších sudových vín.
Největší souvislá výsadba Pálavy na jednu viniční trať představuje 7 hektarů - a najdete ji na Sonberku. Vysadili jsme ji přímo před vinařským domem a v čase vinobraní vás upoutá svými lákavě růžovými hrozny. Vlastně každý příjezd na Sonberk je příjezd pálavovým špalírem.
Na pozornost a slávu si však Pálava musela počkat. Za první předzvěst velkých úspěchů ve světě bychom mohli považovat stříbrnou medaili z londýnských Decanter World Wine Awards v roce 2007 pro sonberskou polosladkou Pálavu 2005.
Již o rok později stříbrný Londýn vystřídala zlatá Paříž a v roce 2009 si na sonberské sladké Pálavě pochutnávali nejen Eurokomisaři v rámci slavnostní večeře, ale stala se také součástí daru předaného papeži Benediktu XVI. při jeho návštěvě Česka. Sladký bobulový výběr z roku 2009 se podával při příležitosti státní návštěvy prezidenta Medveděva v Praze, snoubený s čokoládovým dezertem.
Pokud je sladká Pálava styl vaší chuti, doporučujeme botrytický výběr anebo slámové víno.
Dokázala by Pálava obstát i jako suché víno? Tuto otázku jsme si kladli od začátku a nejdřív jsme cukr ubrali ve Stříbrné řadě. Velice precizní recenzi si můžete přečíst třeba tady.
Pálavu z řady Velký Sonberk jsme poprvé vyladili dosucha v ročníku 2011. Reakce zahraničí na ročník 2011 byla více než příznivá: stříbro z německého Mundus Vini a zlato z amerických Finger Lakes. Od té doby stabilně držíme aromatický i chuťový profil, stejně jako magický poměr cukrů a kyselin „6 na 6“ - v nabídce najdete jako Pálava VOC.
Teď ale přeskočme do roku 2017, kdy jsme se suchou Pálavou dokázali majstrštyk, který i po letech zůstává jediný svého druhu v republice. Sonberská Pálava 2015 VOC získala na Decanter World Wine Awards 2017 platinovou medaili a titul Nejlepší suché bílé aromatické víno světa, z celkem 17 tisíc vzorků.
Pokud vás právě teď přepadla zvědavost, jak toto víno chutná, kromě cesty v čase anebo sledování aukcí s archivními víny moc možností nezbývá. Zkuste se ale podívat na naše dárková balení a hledejte „Šťastných 7 podob Pálavy“. Z příležitosti Vánoc nebo jubileí někdy pár lahví vybereme z archivu a zakomponujeme do tematické kazety.
V roce 2017 ještě chvíli zůstaneme. Je to totiž rok, kdy na Sonberk přicestoval Jean Baptiste Ancelot v rámci své cesty kolem světa za vínem. Nebudeme vás napínat - do Sonberku se na první pohled zamiloval a ještě v ten samý rok o nás napsal pro Le Figaro. O dva roky později Ancelot vydal knihu shrnující svou vinařskou cestu kolem světa - a ten nejkrásnější vinohrad, který v širém světě viděl, dal na její obálku.
Po čase se Jean Baptiste rozhodl, že by se sonberskými víny rád obchodoval - a uváděcí degustaci neudělal nikde jinde než pod Vítězným obloukem. Tento styl krásných gest, šarmu a know-how nenechal chladnými ani francouzské majitele restaurací, jejich šéfkuchaře a sommeliéry, a tak sonberská Pálava našla cestu do mnohých podniků, třeba i do Château Lafaurie Peyraguey, kterého restaurace Lalique se pyšní michelinskou hvězdou.
Pokud právě teď máte chuť na Pálavu v michelinské restauraci, nemusíte až do Francie. V pražském Fieldu mají naší suché Pálavy VOC dostatek a podává se i v rámci jejich degustačního menu.
Jaké máme s Pálavou další plány? Velké. Ale jen tak velké, jak nám naše vinice umožní. Protože i když je domácí i zahraniční zájem o sonberskou Pálavu intenzivní, víno pořád tvoříme výhradně z vlastních, ručně sbíraných hroznů. Při redukci kolem 1,5 kilogramu hroznů na keř se na víc než jednotky tisíc lahví v rámci jednotlivých šarží zkrátka nedostaneme.
Proto pokud vás Pálava ze Sonberku zaujala, neváhejte si udělat zásobu - v lehčí „stříbrné“ verzi dosahuje plný potenciál kolem tří let od sklizně, ve Velkém Sonberku se tento čas prodlužuje - u slámového vína klidně i na dvě dekády.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu