26.01.2022

Přes Sonberk k papeži a do michelinského chateau

Letos 12. ledna uplynulo přesně sto let od narození vinaře a šlechtitele Josefa Veverky, tvůrce odrůdy Pálava. A je to také 45 let od doby, kdy byla Pálava jako nová, původní moravská novovyšlechtěná odrůda zapsaná do Státní odrůdové knihy.

Jaký je příběh vína, které umí okouzlit v suché, sladkéslámové podobě? A jakou roli sehrál Sonberk na cestě Pálavy do vinných karet michelinských restaurací?


Soudruhu, vyšlechtěte nám superhrozen!

Píše se rok 1953 a ve Velkých Pavlovicích se Josef Veverka pouští do úkolu vyšlechtit novou odrůdu. Aromatickou, odolnou a s vysokým výnosem. Pro křížení vybírá odrůdy Tramín červený a Müller Thurgau. Tramín v roli matky má nové odrůdě propůjčit grácii a lahodnost, opojnou vůni a neodolatelnou chuť. „Milerka“ v roli otce má zajistit stabilitu výnosů a odolnost.

Šlechtitelský běh na dlouhou trať začíná a bude trvat 24 let; přesněji do roku 1977, kdy bude nová odrůda pod názvem Pálava zapsaná do Státní odrůdové knihy. Do moravských vinohradů bude svou cestu nacházet s oblibou, ale pomalu - částečně i proto, že na začátku byl sazenic nedostatek. 


Proč Pálava v PETce (nejspíš) není Pálava?

Celorepublikově pokrývá Pálava jen necelých 600 hektarů z celkové plochy vinic (tj. 3,3%), z toho většinu hledejme na Mikulovsku. A to je opravdu málo na to, aby vinaři vzácné hrozny prodávali na výrobu levnějších sudových vín.

Největší souvislá výsadba Pálavy na jednu viniční trať představuje 7 hektarů - a najdete ji na Sonberku. Vysadili jsme ji přímo před vinařským domem a v čase vinobraní vás upoutá svými lákavě růžovými hrozny. Vlastně každý příjezd na Sonberk je příjezd pálavovým špalírem.


Světová sláva za 3, 2, 1 …

Na pozornost a slávu si však Pálava musela počkat. Za první předzvěst velkých úspěchů ve světě bychom mohli považovat stříbrnou medaili z londýnských Decanter World Wine Awards v roce 2007 pro sonberskou polosladkou Pálavu 2005.

Již o rok později stříbrný Londýn vystřídala zlatá Paříž a v roce 2009 si na sonberské sladké Pálavě pochutnávali nejen Eurokomisaři v rámci slavnostní večeře, ale stala se také součástí daru předaného papeži Benediktu XVI. při jeho návštěvě Česka. Sladký bobulový výběr z roku 2009 se podával při příležitosti státní návštěvy prezidenta Medveděva v Praze, snoubený s čokoládovým dezertem.

Pokud je sladká Pálava styl vaší chuti, doporučujeme botrytický výběr anebo slámové víno


Promiňte, ale sladké víno nepiju

Dokázala by Pálava obstát i jako suché víno? Tuto otázku jsme si kladli od začátku a nejdřív jsme cukr ubrali ve Stříbrné řadě. Velice precizní recenzi si můžete přečíst třeba tady.

Pálavu z řady Velký Sonberk jsme poprvé vyladili dosucha v ročníku 2011.  Reakce zahraničí na ročník 2011 byla více než příznivá: stříbro z německého Mundus Vini a zlato z amerických Finger Lakes. Od té doby stabilně držíme aromatický i chuťový profil, stejně jako magický poměr cukrů a kyselin „6 na 6“ - v nabídce najdete jako Pálava VOC


Jediná svého druhu v Česku

Teď ale přeskočme do roku 2017, kdy jsme se suchou Pálavou dokázali majstrštyk, který i po letech zůstává jediný svého druhu v republice. Sonberská Pálava 2015 VOC získala na Decanter World Wine Awards 2017 platinovou medaili a titul Nejlepší suché bílé aromatické víno světa, z celkem 17 tisíc vzorků.  

Pokud vás právě teď přepadla zvědavost, jak toto víno chutná, kromě cesty v čase anebo sledování aukcí s archivními víny moc možností nezbývá. Zkuste se ale podívat na naše dárková balení a hledejte „Šťastných 7 podob Pálavy“. Z příležitosti Vánoc nebo jubileí někdy pár lahví vybereme z archivu a zakomponujeme do tematické kazety.  


Francouzský splněný sen

V roce 2017 ještě chvíli zůstaneme. Je to totiž rok, kdy na Sonberk přicestoval Jean Baptiste Ancelot v rámci své cesty kolem světa za vínem. Nebudeme vás napínat - do Sonberku se na první pohled zamiloval a ještě v ten samý rok o nás napsal pro Le Figaro. O dva roky později Ancelot vydal knihu shrnující svou vinařskou cestu kolem světa - a ten nejkrásnější vinohrad, který v širém světě viděl, dal na její obálku.  

Po čase se Jean Baptiste rozhodl, že by se sonberskými víny rád obchodoval - a uváděcí degustaci neudělal nikde jinde než pod Vítězným obloukem. Tento styl krásných gest, šarmu a know-how nenechal chladnými ani francouzské majitele restaurací, jejich šéfkuchaře a sommeliéry, a tak sonberská Pálava našla cestu do mnohých podniků, třeba i do Château Lafaurie Peyraguey, kterého restaurace Lalique se pyšní michelinskou hvězdou.  

Pokud právě teď máte chuť na Pálavu v michelinské restauraci, nemusíte až do Francie. V pražském Fieldu mají naší suché Pálavy VOC dostatek a podává se i v rámci jejich degustačního menu


Závěrem

Jaké máme s Pálavou další plány? Velké. Ale jen tak velké, jak nám naše vinice umožní. Protože i když je domácí i zahraniční zájem o sonberskou Pálavu intenzivní, víno pořád tvoříme výhradně z vlastních, ručně sbíraných hroznů. Při redukci kolem 1,5 kilogramu hroznů na keř se na víc než jednotky tisíc lahví v rámci jednotlivých šarží zkrátka nedostaneme.  

Proto pokud vás Pálava ze Sonberku zaujala, neváhejte si udělat zásobu - v lehčí „stříbrné“ verzi dosahuje plný potenciál kolem tří let od sklizně, ve Velkém Sonberku se tento čas prodlužuje - u slámového vína klidně i na dvě dekády.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail