12.03.2021

Vytáhli jsme poklady ze sonberského archivu. Můžete je ochutnat také

Vy teď na jaře možná děláte jarní úklid. Nebo se ve dnech, kdy nikam nemůžete, zkrátka jen bavíte organizováním věcí, na které dlouho nebyl čas. My na Sonberku se snažíme takový malý úklid dělat pravidelně, a tak jsme i letos z archivu vytáhli pár kousků, na které už běžně nesaháme. Dobrá zpráva je, že nás ani jedno nezklamalo. A ještě lepší, že si to můžete vyzkoušet na vlastní skleničku i vy.

Z letošní ochutnávky archivu jsme totiž vybrali šestici lahví, o kterých si opravdu myslíme, že by se neměly degustovat jen u nás na Sonberku. Je mezi nimi cuvée Chardonnay & Rulandské šedé 2012, barrique, Riesling 2013 VOC, stříbrná Pálava 2014 a sladký Ryzlink rýnský, výběr z cibéb z toho samého roku, Tramín 2015 a Pálava 2015 VOC, kterou porotci Decanteru ve své době titulovali jako nejlepší suché aromatické víno světa.

Chuťová cesta každého z těchto vín se od sklizně a zpracování odvíjela jinak. „Nejvíc nás překvapila „stříbrná“ Pálava 2014. O vínech z této řady říkáme, že by se měla vypít do 3 až 5 let po sklizni, ale téhle delší zrání opravdu prospělo,“ líčí Dáša Fialová, která vína ochutnávala spolu se sklepmistrem Odou Drápalem i naším sommeliérem Davidem Pavlíčkem. Co je opravdu nadzvedlo ze židle, to je Riesling 2013 VOC. Když se vytvářel, bylo to s ním náročné, hrozny totiž poznamenal velmi deštivý rok. „Teď je bez nadsázky skvělý. Ročník mu dal fantastickou kyselinu, která ve víně pořád je. Jde o ukázkový příklad zrání sonberského ryzlinku,“ povídá nadšeně Dáša.

Do kartonu šestice vín, kterých máme k prodeji jen 12 kusů (každá za 1977 korun), jsme přidali také víno, které se nám postaralo o asi největší světový ohlas. „Z Pálavy 2015 VOC je teď nádherná elegantní dáma s uhlazenou aromatikou čajových růží a bylinek,“ popisuje Dáša, která spolu s kolegy namíchala pestrou šestici. Tramín, který je v ní také, byl teprve druhým ročníkem, který vzešel z mladého vinohradu. Cuvée z Chardonnay a Rulandského šedého je zase ukázka toho, jak se léta na lahvi podepisují na víně vytvářeném v dubovém sudu. A sladký Ryzlink rýnský 2014 zase prokazuje, že vína tohoto typu vydrží v neměnné podobě opravdu spoustu let. 

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail