Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a do jejich konce zbývají přibližně dva týdny. Mnozí z vás už dovolenou stihli, někteří na ni teprve čekají. A co sonberský vinohrad? Ten si na rozdíl od nás zaměstnanců volno nevzal ani na chvilku. Od posledního článku bujel a rostl.
Nebyl to však růst tak prudký jako loni - z jednoho prostého důvodu. Ve srovnání s loňským rokem chyběly srážky, a tak réva rostla pomaleji a její údržba nebyla tak náročná. Nedostatek deště byl znát i na sonberském trávníku - loni šťavnatě zelený, letos připomínal spíš pampu či savanu.
A jaký vliv mělo tohle počasí na hrozny? Zatím je na nějaké soudy velice brzy - na Sonberku nepěstujeme vyloženě rané odrůdy typu Irsai Oliver nebo Müller Thurgau, které dozrávají už v průběhu prázdnin. Nejdřív nám dozrává Muškát moravský - a pokud je ročník tzv. „normální“, zahájíme jeho sběr někdy v první zářijové dekádě.
Letošní ročník koncem srpna slibuje sucho a teplo - tím pádem by se zrání mohlo urychlit, takže jsme v permanenci. Ve sklepě nám zbývají nalahvovat poslední tanky, abychom uvolnili místo pro zpracování moštu ročníku 2022. V zázemí uděláme inventuru vinohradnických nůžek a kbelíků a dokoupíme pár nových - zkrátka, připravujeme se.
A když to vypukne? Nachystáme malé zelené bedýnky o objemu 20 litrů do kterých naše hrozny ručně sbíráme a svážíme je na valníku traktorem. Vyhneme se tak jejich pomačkání. „Mačkat“ se bude až v lisu - 5000 litrovém nerezovém stroji s pneumatickým polštářem, který hrozny lisuje šetrně bez porušení peciček. Předejdeme tak uvolnění hořkých chuťových látek do moštu, a tím pádem i později do vína.
To už ale předbíháme. O ručním sběru, příjmu hroznů, jejich třízení a lisování si řekneme něco víc příště.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu