11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a do jejich konce zbývají přibližně dva týdny. Mnozí z vás už dovolenou stihli, někteří na ni teprve čekají. A co sonberský vinohrad? Ten si na rozdíl od nás zaměstnanců volno nevzal ani na chvilku. Od posledního článku bujel a rostl.

Nebyl to však růst tak prudký jako loni - z jednoho prostého důvodu. Ve srovnání s loňským rokem chyběly srážky, a tak réva rostla pomaleji a její údržba nebyla tak náročná. Nedostatek deště byl znát i na sonberském trávníku - loni šťavnatě zelený, letos připomínal spíš pampu či savanu.

A jaký vliv mělo tohle počasí na hrozny? Zatím je na nějaké soudy velice brzy - na Sonberku nepěstujeme vyloženě rané odrůdy typu Irsai Oliver nebo Müller Thurgau, které dozrávají už v průběhu prázdnin. Nejdřív nám dozrává Muškát moravský - a pokud je ročník tzv. „normální“, zahájíme jeho sběr někdy v první zářijové dekádě.

Letošní ročník koncem srpna slibuje sucho a teplo - tím pádem by se zrání mohlo urychlit, takže jsme v permanenci. Ve sklepě nám zbývají nalahvovat poslední tanky, abychom uvolnili místo pro zpracování moštu ročníku 2022. V zázemí uděláme inventuru vinohradnických nůžek a kbelíků a dokoupíme pár nových - zkrátka, připravujeme se.

A když to vypukne? Nachystáme malé zelené bedýnky o objemu 20 litrů do kterých naše hrozny ručně sbíráme a svážíme je na valníku traktorem. Vyhneme se tak jejich pomačkání. „Mačkat“ se bude až v lisu - 5000 litrovém nerezovém stroji s pneumatickým polštářem, který hrozny lisuje šetrně bez porušení peciček. Předejdeme tak uvolnění hořkých chuťových látek do moštu, a tím pádem i později do vína.

To už ale předbíháme. O ručním sběru, příjmu hroznů, jejich třízení a lisování si řekneme něco víc příště.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail