08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Kdybyste si u nás koncem března stoupli do řádku Muškátu moravského, na zemi uvidíte ořezané loňské réví a po stranách ostříhané keře. Je to moment, kdy je těžké uvěřit, že za pouhých sedm měsíců se spící hlavy promění v mladé, krásně pitelné víno. Ale příroda je mocná čarodějka, a tak v dubnu révu probudí do fáze slzení, v květnu vyraší letorosty, v červnu réva kvete, o prázdninách rostou hrozny - a přibližně v první dekádě září nadejde na Sonberku čas jejich sklizně.

Jinak tomu nebylo ani letos - po horkém a suchém létě přišlo září a s ním i vinobraní ročníku 2022. Hrozny muškátu jsme sbírali v cukernatosti přes 21 °NM v pondělí a úterý 12. a 13. září. Oba sběry proběhly ručně.  

Tři generace sonberské vinice v jednom muškátovém doušku

Letošní muškát je poprvé složený z celkem tří různě starých částí vinice. Když jsme na Sonberku v roce 2004 s Muškátem moravským začínali, měli jsme k dispozici jen původní, přibližně dvacet let starou vinici na betonových sloupcích. K té jsme v roce 2012 přidali novou muškátovou výsadbu. Naposledy jsme Muškát moravský sázeli v prosinci 2019, jehož první sklizně jsme se dočkali právě letos. Muškát moravský 2022 tak kombinuje staré „předlistopadové“ keře, novější výsadbu i panenskou sklizeň. 

Poprvé pod šroub?

Ano, je to tak. Poté, co jsme lahvování mobilní linkou úspěšně odzkoušeli na Rulandském šedém a cuvée Pospolu (obojí řada Stříbrný Sonberk), rozhodli jsme se praktický šroubovací uzávěr dopřát i našemu jedinému mladému vínu. Proč? Mladé víno se pije … inu mladé a jednodušší manipulaci ocení také kolegové v restauracích a vinotékách.

A jaký tedy je letošní muškát?

Typicky sonberský - tradičné suchý, prokvašený na 0,0 g/l zbytkového cukru, s atraktivní odrůdovou aromatikou. V chuti osvěžující a šťavnatý s nádechem bílého ovoce a koření. Prozkoumejte a objednejte si jej našem e-shopu anebo zkuste štěstí u obchodníka s vínem ve vašem okolí.

Doporučená MOC 220 Kč. Do 30.11.2022 nabízíme za zvýhodněných 195 Kč s možností uplatnění klubové slevy.


Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail