18.02.2021

Poznatek února: „Skleněnou“ révu neostříháš

Kdyby měl vinohradník říct, co je jeho hlavní únorový úkol, neváhal by ani vteřinu. Je to řez révy vinné, kterým keře chystá na další vegetační sezonu. I náš Roman Slouk to má stejně, jen teď musí s kolegy trochu vyčkávat. Námraza má letos totiž netradiční formu a dělá větvím révy „skleněné“ obaly, na které se s nůžkami dost dobře nedá vyrukovat.

„Námraza v tomto ročním období samozřejmě není nic divného. Většinou to bývá jen poprašek, což není pro práci příjemné, ale dá se v ní normálně pokračovat. Formu, jakou má letos, ale nepamatuju, ani při procházení fotek jsem žádnou takovou nenašel,“ povídá Roman, který si vývoj vinohradu dokumentuje právě na fotkách, takže má výborné srovnání jednotlivých let.

Letošní námraza vypadá, jako by byly stonky révy potažené vrstvou skla, což je sice krásné a netradiční na pohled, na práci se to ale už moc nehodí. „Nedá se do toho ani střihnout, je to zkrátka led, ze kterého pak stříká voda. Člověk je hned mokrý, cítí se, jako by chytal krápníky, což při minusových hodnotách teploty venku zkrátka nejde,“ vysvětluje Roman, proč teď zimní řez nepostupuje. Zastavil se na tom, že hotová je asi polovina plochy sonberských vinohradů.

Kdo se kolem vinohradů ale projde, uvidí, že všechny keře nejsou ostříhané stejně. Z velké části se Roman spoléhá na řez na takzvaný jeden tažeň s jedním pomocným čípkem. Merlot se ale upravuje do nižších forem, takzvaně na hlavu. Kromě toho Roman zkouší takzvaný kordon a řez, který slouží k eliminaci velkých řezných ran do kmínku. Proč? Protože to je zatím jediná aspoň trochu efektivní forma ochrany proti houbové chorobě ESCA, která ohrožuje vinohrady v celé střední Evropě.

„Když se na révě udělají větší řezné rány, vytvoří se tak větší plocha, kudy se houby mohou dostat dovnitř. Proto je snaha dělat plochy řezu co nejmenší a zatírat je barvou. Nebo teď máme nový přípravek, který není vyloženě proti esce, že by ji hubil, ale brání dalšímu šíření,“ přibližuje Roman, který se ale s celou situací podle vlastních slov snaží spíš učit žít. Vidina toho, že bude mít každý vinař k dispozici efektivní prostředek na hubení houby, je zatím v nedohlednu, podobně jako anticovidová vakcína pro celou populaci. Výzkum ale existuje. Třeba ten vědců z Mendelovy univerzity, který v boji proti chorobě využívá bakterie ze Sahary.


Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého?
Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.

Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail