18.02.2021

Poznatek února: „Skleněnou“ révu neostříháš

Kdyby měl vinohradník říct, co je jeho hlavní únorový úkol, neváhal by ani vteřinu. Je to řez révy vinné, kterým keře chystá na další vegetační sezonu. I náš Roman Slouk to má stejně, jen teď musí s kolegy trochu vyčkávat. Námraza má letos totiž netradiční formu a dělá větvím révy „skleněné“ obaly, na které se s nůžkami dost dobře nedá vyrukovat.

„Námraza v tomto ročním období samozřejmě není nic divného. Většinou to bývá jen poprašek, což není pro práci příjemné, ale dá se v ní normálně pokračovat. Formu, jakou má letos, ale nepamatuju, ani při procházení fotek jsem žádnou takovou nenašel,“ povídá Roman, který si vývoj vinohradu dokumentuje právě na fotkách, takže má výborné srovnání jednotlivých let.

Letošní námraza vypadá, jako by byly stonky révy potažené vrstvou skla, což je sice krásné a netradiční na pohled, na práci se to ale už moc nehodí. „Nedá se do toho ani střihnout, je to zkrátka led, ze kterého pak stříká voda. Člověk je hned mokrý, cítí se, jako by chytal krápníky, což při minusových hodnotách teploty venku zkrátka nejde,“ vysvětluje Roman, proč teď zimní řez nepostupuje. Zastavil se na tom, že hotová je asi polovina plochy sonberských vinohradů.

Kdo se kolem vinohradů ale projde, uvidí, že všechny keře nejsou ostříhané stejně. Z velké části se Roman spoléhá na řez na takzvaný jeden tažeň s jedním pomocným čípkem. Merlot se ale upravuje do nižších forem, takzvaně na hlavu. Kromě toho Roman zkouší takzvaný kordon a řez, který slouží k eliminaci velkých řezných ran do kmínku. Proč? Protože to je zatím jediná aspoň trochu efektivní forma ochrany proti houbové chorobě ESCA, která ohrožuje vinohrady v celé střední Evropě.

„Když se na révě udělají větší řezné rány, vytvoří se tak větší plocha, kudy se houby mohou dostat dovnitř. Proto je snaha dělat plochy řezu co nejmenší a zatírat je barvou. Nebo teď máme nový přípravek, který není vyloženě proti esce, že by ji hubil, ale brání dalšímu šíření,“ přibližuje Roman, který se ale s celou situací podle vlastních slov snaží spíš učit žít. Vidina toho, že bude mít každý vinař k dispozici efektivní prostředek na hubení houby, je zatím v nedohlednu, podobně jako anticovidová vakcína pro celou populaci. Výzkum ale existuje. Třeba ten vědců z Mendelovy univerzity, který v boji proti chorobě využívá bakterie ze Sahary.


Další aktuality
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail