18.02.2021

Poznatek února: „Skleněnou“ révu neostříháš

Kdyby měl vinohradník říct, co je jeho hlavní únorový úkol, neváhal by ani vteřinu. Je to řez révy vinné, kterým keře chystá na další vegetační sezonu. I náš Roman Slouk to má stejně, jen teď musí s kolegy trochu vyčkávat. Námraza má letos totiž netradiční formu a dělá větvím révy „skleněné“ obaly, na které se s nůžkami dost dobře nedá vyrukovat.

„Námraza v tomto ročním období samozřejmě není nic divného. Většinou to bývá jen poprašek, což není pro práci příjemné, ale dá se v ní normálně pokračovat. Formu, jakou má letos, ale nepamatuju, ani při procházení fotek jsem žádnou takovou nenašel,“ povídá Roman, který si vývoj vinohradu dokumentuje právě na fotkách, takže má výborné srovnání jednotlivých let.

Letošní námraza vypadá, jako by byly stonky révy potažené vrstvou skla, což je sice krásné a netradiční na pohled, na práci se to ale už moc nehodí. „Nedá se do toho ani střihnout, je to zkrátka led, ze kterého pak stříká voda. Člověk je hned mokrý, cítí se, jako by chytal krápníky, což při minusových hodnotách teploty venku zkrátka nejde,“ vysvětluje Roman, proč teď zimní řez nepostupuje. Zastavil se na tom, že hotová je asi polovina plochy sonberských vinohradů.

Kdo se kolem vinohradů ale projde, uvidí, že všechny keře nejsou ostříhané stejně. Z velké části se Roman spoléhá na řez na takzvaný jeden tažeň s jedním pomocným čípkem. Merlot se ale upravuje do nižších forem, takzvaně na hlavu. Kromě toho Roman zkouší takzvaný kordon a řez, který slouží k eliminaci velkých řezných ran do kmínku. Proč? Protože to je zatím jediná aspoň trochu efektivní forma ochrany proti houbové chorobě ESCA, která ohrožuje vinohrady v celé střední Evropě.

„Když se na révě udělají větší řezné rány, vytvoří se tak větší plocha, kudy se houby mohou dostat dovnitř. Proto je snaha dělat plochy řezu co nejmenší a zatírat je barvou. Nebo teď máme nový přípravek, který není vyloženě proti esce, že by ji hubil, ale brání dalšímu šíření,“ přibližuje Roman, který se ale s celou situací podle vlastních slov snaží spíš učit žít. Vidina toho, že bude mít každý vinař k dispozici efektivní prostředek na hubení houby, je zatím v nedohlednu, podobně jako anticovidová vakcína pro celou populaci. Výzkum ale existuje. Třeba ten vědců z Mendelovy univerzity, který v boji proti chorobě využívá bakterie ze Sahary.


Další aktuality
16.05.2023

O vinařích z VOC Hustopečska s Radkem Sedláčkem

Do jubilejního 20. dílu našeho podcastu přijal pozvání Radek Sedláček z vinařství Sedláček. Kromě toho působí jako člen spolku VOC Hustopečsko, jehož je i Sonberk součástí.

Číst více
02.05.2023

Sonberk slaví 20 let. Buďte u toho!

Oslavte s námi dvacet let všemi smysly!
Číst více
11.04.2023

Jaro v našich vinohradech

Jaro na Sonberku je ve znamení příprav prvních větších akcí, začíná sezóna pro turisty a pro vinohradníky to znamená příchod náročnějšího období. 
Číst více
22.03.2023

O moravských a zahraničních vínech

Vydali jsme 19. díl našeho podcastu Mezi řádky. A s kým si naše Dominika povídala tentokrát? S degustátorem, sommelierem a obchodním ředitelem společnosti BACCHUS Vins & Champagnes, Richardem Süssem.
Číst více
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail