18.02.2021

Poznatek února: „Skleněnou“ révu neostříháš

Kdyby měl vinohradník říct, co je jeho hlavní únorový úkol, neváhal by ani vteřinu. Je to řez révy vinné, kterým keře chystá na další vegetační sezonu. I náš Roman Slouk to má stejně, jen teď musí s kolegy trochu vyčkávat. Námraza má letos totiž netradiční formu a dělá větvím révy „skleněné“ obaly, na které se s nůžkami dost dobře nedá vyrukovat.

„Námraza v tomto ročním období samozřejmě není nic divného. Většinou to bývá jen poprašek, což není pro práci příjemné, ale dá se v ní normálně pokračovat. Formu, jakou má letos, ale nepamatuju, ani při procházení fotek jsem žádnou takovou nenašel,“ povídá Roman, který si vývoj vinohradu dokumentuje právě na fotkách, takže má výborné srovnání jednotlivých let.

Letošní námraza vypadá, jako by byly stonky révy potažené vrstvou skla, což je sice krásné a netradiční na pohled, na práci se to ale už moc nehodí. „Nedá se do toho ani střihnout, je to zkrátka led, ze kterého pak stříká voda. Člověk je hned mokrý, cítí se, jako by chytal krápníky, což při minusových hodnotách teploty venku zkrátka nejde,“ vysvětluje Roman, proč teď zimní řez nepostupuje. Zastavil se na tom, že hotová je asi polovina plochy sonberských vinohradů.

Kdo se kolem vinohradů ale projde, uvidí, že všechny keře nejsou ostříhané stejně. Z velké části se Roman spoléhá na řez na takzvaný jeden tažeň s jedním pomocným čípkem. Merlot se ale upravuje do nižších forem, takzvaně na hlavu. Kromě toho Roman zkouší takzvaný kordon a řez, který slouží k eliminaci velkých řezných ran do kmínku. Proč? Protože to je zatím jediná aspoň trochu efektivní forma ochrany proti houbové chorobě ESCA, která ohrožuje vinohrady v celé střední Evropě.

„Když se na révě udělají větší řezné rány, vytvoří se tak větší plocha, kudy se houby mohou dostat dovnitř. Proto je snaha dělat plochy řezu co nejmenší a zatírat je barvou. Nebo teď máme nový přípravek, který není vyloženě proti esce, že by ji hubil, ale brání dalšímu šíření,“ přibližuje Roman, který se ale s celou situací podle vlastních slov snaží spíš učit žít. Vidina toho, že bude mít každý vinař k dispozici efektivní prostředek na hubení houby, je zatím v nedohlednu, podobně jako anticovidová vakcína pro celou populaci. Výzkum ale existuje. Třeba ten vědců z Mendelovy univerzity, který v boji proti chorobě využívá bakterie ze Sahary.


Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail