22.02.2021

Nový díl podcastu vysvětluje, čím jsme okouzlili porotu Vinařství roku

V běžných letech se k soutěži Vinařství roku váže galavečer s velkou degustací, kde se potká spousta lidí, kteří v českém vinařství něco znamenají. Letos to nešlo, letos byl galavečer online, takže si ho ale mohlo vychutnat daleko větší množství diváků. Ti teď už dávno ví, že jsme se letos stali vítězi my ze Sonberku, ale už méně ví o tom, na základě čeho. Právě o tom je tedy zatím poslední, sedmý, díl našeho podcastu Mezi řádky.

U jednoho stolu a mikrofonu se potkali všichni tři lidé, na kterých úspěch vinařství nejvíc záleží – sklepmistr Olda Drápal, vinohradník Roman Slouk a marketingová a obchodní ředitelka Dáša Fialová. A třeba Roman odsunuje hned na začátku dílu skromnost stranou. „Tušil jsem, že to přesně tak dopadne,“ komentuje vítězství Sonberku muž, který se dokonce v době samotného vyhlášení šel sprchovat. Na místě kvůli epidemiologickým opatřením nemohl být, ale v jednom z předchozích ročníků už sám hodnotitelem soutěže byl, takže ví, na co porotci slyší.

V naše vítězství jsem věřil, protože vím, že to není jenom o tom, jestli máte barák za 20 nebo za 50 milionů, ale také o tom, jak pracujete s lidmi, kteří k vám přijíždí, nebo těmi, kteří vaše víno pijí. A myslím, že my jsme na tom loni opravdu zapracovali nejvíc,“ líčí Roman, který tak naznačuje některá z kritérií, která se v soutěži posuzují.

Vinařství roku je komplexní záležitost. „Už jenom přihlásit se chce odvahu, to člověku dojde hned, jak uvidí kvalifikační formulář,“ podotýká Dáša. Do formuláře se zaznamenávají „výkony“ účastníka ve všech možných kategoriích – vzhledu, kvalitě a formě opečovávání vinohradu, technologii ve sklepě, ocenění za vína, práci s fanoušky vinařství, marketingu, jeho aktivitách i vzhledu vinařství.

Na základě těchto kritérií se stanová finálová devítka soutěžících, kterou si porotci osobně objedou. A ti mají 70 minut na to, aby ve sklepě, ve vinohradu a při degustaci a prezentaci předvedli to nejlepší, co umí. „Je to jako státnice. Studujete několik let, ale na obhajobu máte hodinu,“ přirovnává Dáša, která se na prezentaci hodně namluvila. Kdo naopak ne, to byl Olda. „Za mě mluvila vína,“ povídá s úsměvem v nejnovějším dílu podcastu, který je celý o tom, jak a proč to na Sonberku děláme a co z toho zůstane do budoucna. Roman přiznává, že inovace o 180 stupňů to nebudou, ty on nemá rád. A všichni tři společně také vysvětlují, proč se nedá na Sonberku čekat vysazení moderních odrůd, jako je Hibernal.

Podcast k poslechu tady! 

Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail