Jaro na Sonberku je ve znamení příprav prvních větších akcí, začíná sezóna pro turisty a pro vinohradníky to znamená příchod náročnějšího období. Réva vstoupila do fáze slzení a počátku rašení, což znamená, že je třeba pečlivě sledovat její vývoj a chránit ji před nebezpečím, jako jsou škůdci nebo plísně.
Vinohrady Sonberku se rozprostírají na zhruba 45 hektarech. Dále se pyšní taky ovocnými sady, kde se pěstují meruňky, ořešáky a mandloně. Letos v sadu bohužel došlo k většinovému zmrznutí květů meruněk, což znamená, že nebude meruňkový džem ani meruňkovice. V posledních letech se to stalo ne moc pěknou tradicí.
Nicméně ve vinohradech pozorujeme situaci mnohem lepší, jak již zmiňujeme na začátku, réva vstoupila do fáze slzení a počátku rašení, takže mrazy ji zatím neohrožují. Chvilka pravdy se ale ukáže až kolem 10. května. Postupně taky budou přibývat pracovní síly ve vinohradě.
Na svatého Josefa, tedy 19. března skončil tradičně řez révy vinné na drátěnce. Dokončilo se taky vázání letorostů a aplikace speciálních bužírek, takzvaných odparníků, které v sobě mají samičí feromon, čímž matou samce škodících obalečů na hroznech. Poslechněte si epizodu našeho podcastu, kde se vinohradník Sonberku Roman Slouk více rozpovídal na toto téma.
Po Velikonocích se začíná s řezem Merlotu, který pěstujeme na hlavu, systémem pěstování, který je starý jako réva sama. S traktorem se okopává příkmenný pás, to znamená, že se odstraňuje plevel a část vinic zůstane v režimu černého úhoru, díky čemuž se významně zlepší vstřebávání vodních srážek a jejich následný transport ke kořenům révy.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu