08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

Možná jste už pár takových zpráv někde taky četli. Píše se v nich, že ročník 2020 bude aromatický, nebo že počasí přálo bílým vínům. Pokud se podle nich chcete orientovat při výběru, pozor na ně. Spousta vinařů totiž vzhledem ke specifičnosti svojí produkce a toho, jak k vínu přistupují, teď ještě žádné soudy dávat nemůže. Takové hodnocení ročníku má totiž spoustu kritérií a třeba náš sklepmistr Olda Drápal se do něj pouští spíš nerad. Proč?

Všechno se odvíjí od toho, jak vinař s hrozny pracuje a co z nich chce mít, což má každý jinak, proto se něco o obecné charakteristice ročníku říká těžko. Zvlášť v tuto dobu. Někdo už lahvuje, ten si soudy dovolit může. Vína, která jsou dělaná na nazrávání a mají vydržet dalších čtyři pět let, se ale teď ještě hodnotit nedají,“ vysvětluje Olda, který se brání třeba tomu označovat ročník jako „aromatický“: „Aromatické jsou některé konkrétní odrůdy a jiné ne a to nemá šanci změnit ani počasí. Není to něco, co by padalo z nebe a vsáklo se do hroznů,“ usmívá se.

Co dokáže hodnotit on sám, to jsou odrůdy, které se na Sonberku zpracovávají jako první, tedy Muškát moravskýSauvignon. Pro ten první beze zbytku platí hodnocení o aromatice, pro ten druhý zase to, že jde o výrazně ovocné víno – hrozny na něj se totiž sklízely ještě za krásného počasí. Na dalších vínech se někde projeví podzimní deště, které sklizeň narušily. Na Sonberku se dělá takzvaná probírka, nesbírají se všechny hrozny. Kdo si to ovšem nemůže dovolit, toho letos čekala ve sklepě těžká práce. „Zdravotní stav takových hroznů nebyl stoprocentní. Na druhou stranu ty vybrané z ročníku 2020 mají díky počasí dostatek kyselin, což se ve víně postará o jeho svěžest,“ přibližuje Olda a dává k dobru klasické pořekadlo.

V oboru se totiž traduje, že lokalita je otcem vína, odrůda matkou a ročník jeho osudem. „Něco je zkrátka dané a nejde ovlivnit. Z dobré polohy vzejde dobré víno i v horších letech, ale pokud má někdo vinice na horších místech, podepíše se špatný rok na víně tím spíš,“ vysvětluje Olda. Vyvodit si z toho všeho jde to, že kdo nechce sáhnout vedle, měl by z regálů tahat vína od producentů se stabilní kvalitou.


Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail