08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

Možná jste už pár takových zpráv někde taky četli. Píše se v nich, že ročník 2020 bude aromatický, nebo že počasí přálo bílým vínům. Pokud se podle nich chcete orientovat při výběru, pozor na ně. Spousta vinařů totiž vzhledem ke specifičnosti svojí produkce a toho, jak k vínu přistupují, teď ještě žádné soudy dávat nemůže. Takové hodnocení ročníku má totiž spoustu kritérií a třeba náš sklepmistr Olda Drápal se do něj pouští spíš nerad. Proč?

Všechno se odvíjí od toho, jak vinař s hrozny pracuje a co z nich chce mít, což má každý jinak, proto se něco o obecné charakteristice ročníku říká těžko. Zvlášť v tuto dobu. Někdo už lahvuje, ten si soudy dovolit může. Vína, která jsou dělaná na nazrávání a mají vydržet dalších čtyři pět let, se ale teď ještě hodnotit nedají,“ vysvětluje Olda, který se brání třeba tomu označovat ročník jako „aromatický“: „Aromatické jsou některé konkrétní odrůdy a jiné ne a to nemá šanci změnit ani počasí. Není to něco, co by padalo z nebe a vsáklo se do hroznů,“ usmívá se.

Co dokáže hodnotit on sám, to jsou odrůdy, které se na Sonberku zpracovávají jako první, tedy Muškát moravskýSauvignon. Pro ten první beze zbytku platí hodnocení o aromatice, pro ten druhý zase to, že jde o výrazně ovocné víno – hrozny na něj se totiž sklízely ještě za krásného počasí. Na dalších vínech se někde projeví podzimní deště, které sklizeň narušily. Na Sonberku se dělá takzvaná probírka, nesbírají se všechny hrozny. Kdo si to ovšem nemůže dovolit, toho letos čekala ve sklepě těžká práce. „Zdravotní stav takových hroznů nebyl stoprocentní. Na druhou stranu ty vybrané z ročníku 2020 mají díky počasí dostatek kyselin, což se ve víně postará o jeho svěžest,“ přibližuje Olda a dává k dobru klasické pořekadlo.

V oboru se totiž traduje, že lokalita je otcem vína, odrůda matkou a ročník jeho osudem. „Něco je zkrátka dané a nejde ovlivnit. Z dobré polohy vzejde dobré víno i v horších letech, ale pokud má někdo vinice na horších místech, podepíše se špatný rok na víně tím spíš,“ vysvětluje Olda. Vyvodit si z toho všeho jde to, že kdo nechce sáhnout vedle, měl by z regálů tahat vína od producentů se stabilní kvalitou.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail