29.12.2020

Ohlédnutí za rokem: Omezení nás naučila improvizovat. Co naučila vás?

Máme na sonberském blogu takovou tradici, vždycky v období mezi svátky se začneme ohlížet za uplynulým rokem. Někdo by řekl, že letos není za čím, ale my vám dokážeme, že i v roce 2020 se stalo hodně věcí, které stojí za připomenutí. Tak si nalejte skleničku a zavzpomínejte s námi. První díl bude o tom, co všechno se dá i za omezených podmínek naučit.

LEDEN

Hned zkraje roku jsme se dali na ruční práce. Vyhlásili jsme Tvořivou zimu, díky které k nám v lednu zavítala květinářka Róza z brněnského květinářství Rosebud. Spolu s fanoušky Sonberku pokryli degustační stůl květy, větvičkami a lahvemi i skleničkami. Lepidlo jsme na chvilku vytáhli i my. To když jsme přidělávali na zeď cedulku, která dokládá, že už jsme se popatnácté v řadě dostali do výběru 100 nejlepších českých vín, valtického Salonu vín. Celý rok nás tak ve výběru zastupoval botrytický Riesling Noble rot. To jsme ještě nevěděli, kolik radosti si s ním za celý rok ještě užijeme.

ÚNOR

I v únoru spojujeme víno s požitky. Spolu s herci se víno stalo součástí hry Národního divadla Brno s názvem Vévodkyně a kuchařka. Neobjevuje se ovšem na pódiu, ale pod ním – představení totiž doplňuje čtyřchodová degustační večeře pod taktovkou restaurace Koishi. Sonberské víno se při několika představeních nalévá hned u polévky. U jídla jsme zůstali i 14. února na Valentýna. Díky přátelství s hustopečským hotelem a restaurací Amande si u nás dalo několik párů slavnostní romantickou večeři. O pár dní později vystřídaly na tom samém degustačním stole slavnostní příbory korálky a kameny – to jsme hostili druhý díl Tvořivé zimy, při kterém se vyráběly náramky z minerálů. Náš vinohradník Roman ve vinici dohlíží na řez a ke konci měsíce už díky teplému počasí přemýšlí i nad tím, že znovu vyseje luční pásy.

BŘEZEN

Hned zkraje měsíce si vystavujeme další cenu – na konferenci a soutěži Mladých vinařů s názvem Co chutná mladým jsme dostali cenu pro nejlepší bílé víno v soutěži. Jednomu z porotců, Mojmíru Baroňovi, naše cuvée Chardonnay & Pinot gris 2016 chutnalo dokonce tak, že mu udělil na stobodové stupnici bájnou stovku. Doba nepřeje setkávání naživo, a tak jsme začali ve velkém s tím virtuálním. Do světa pouštíme náš vlastní podcast s názvem Mezi řádky. V první dílu náš sklepmistr Olda vysvětluje, že se Pálava nemusí dělat jen ve sladkých variantách. Abychom si byli s lidmi blíž, pořádáme taky Online sonberský (ne)vinný kvíz a abychom pro ně měli něco nového, lahvujeme stříbrný Sauvignon.

DUBEN

Po času můžeme znovu hostit návštěvníky skleničkou, a tak ji jako dárek nabízíme i těm, kdo si to nejvíc zaslouží. V rámci akce #pojďnaskleničku u nás může kdokoliv předobjednat skleničku a posezení na terase pro někoho, kdo musel kvůli pandemii koronaviru v posledních týdnech extrémně napnout síly. Nakonec si pro odměnu dorazily třeba lékárnice nebo pečovatelky ze sociálních služeb. Kromě toho jdeme do světa s jinou novinkou – tvrdé časy si žádají i tvrdší přístup, a tak začínáme prodávat nový ročník pálenky z hroznů Pálavy.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail