09.12.2020

Dorazily sudy z Francie, tentokrát dva druhy

Zásilka francouzských vinařských dárků dorazila před pár dny na Sonberk. Jako každý rok touto dobou se před vinařstvím objevila dodávka barikových sudů, do kterých dáváme nejen naše jediné červené, Merlot, ale i na francouzský způsob vytvářená cuvée. Kromě klasické uznávané značky François Frères se na Sonberku letos ale poprvé ukázaly i sudy značky Adour. Proč vlastně?

Podle našeho sklepmistra Oldy Drápala to není žádný úprk ke konkurenci, ale po čase spíš testování, jestli třeba někdo nepřišel s výrobkem, ve kterém by mohl Merlot dostat ještě jinou zajímavou chuť. „Proto máme letos šest sudů od našeho klasického dodavatele a dva od Adour – jeden z nich je ohýbaný ohněm a druhý párou. Je to vlastně takový průzkum, co je nového na trhu,“ říká Olda, který si sudy objednal přímo doma ve sklepě, kam dorazil zástupce francouzské firmy. „Byl u nás a společně jsme ochutnávali naše vína, aby věděl, jaký výsledný projev si představuju,“ doplňuje Olda, který si nakonec přibral ještě jeden druh, sud ohýbaný horkým vzduchem.

Práce se sudy je vůbec velká alchymie. Třeba na sonberský Merlot se používají z poloviny úplně nové, dělané ze dřeva s vysokou hustotou letorostů, a z poloviny sudy už použité. Výpal vnitřku sudu výrobci označují jako medium, podobně jako při úpravě steaků. Do sonberského Merlotu se ale přidává i kapka Cabernetu Franc. Tomu jako robustnější odrůdě sluší spíš výpal medium plus.

Kdo někdy na Sonberku sudy viděl, toho možná překvapí, že bývají zvnějšku částečně červené. Ne, není to od vína, jak si návštěvníci často myslí. „Střed si vždycky barvím, aby bylo jasné, co v něm je. Je to taky praktické, protože když se víno ochutnává, padají na povrch kapky, které na nátěru nejsou patrné,“ vysvětluje Olda.

Jak se nové sudy na projevu vína odrazily, bude jasné za rok. Právě tehdy se bude stáčet do nerezových tanků a scelovat po tom, co bude Merlot i Cabernet Franc rok ležet na bariku.

Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail