09.12.2020

Dorazily sudy z Francie, tentokrát dva druhy

Zásilka francouzských vinařských dárků dorazila před pár dny na Sonberk. Jako každý rok touto dobou se před vinařstvím objevila dodávka barikových sudů, do kterých dáváme nejen naše jediné červené, Merlot, ale i na francouzský způsob vytvářená cuvée. Kromě klasické uznávané značky François Frères se na Sonberku letos ale poprvé ukázaly i sudy značky Adour. Proč vlastně?

Podle našeho sklepmistra Oldy Drápala to není žádný úprk ke konkurenci, ale po čase spíš testování, jestli třeba někdo nepřišel s výrobkem, ve kterém by mohl Merlot dostat ještě jinou zajímavou chuť. „Proto máme letos šest sudů od našeho klasického dodavatele a dva od Adour – jeden z nich je ohýbaný ohněm a druhý párou. Je to vlastně takový průzkum, co je nového na trhu,“ říká Olda, který si sudy objednal přímo doma ve sklepě, kam dorazil zástupce francouzské firmy. „Byl u nás a společně jsme ochutnávali naše vína, aby věděl, jaký výsledný projev si představuju,“ doplňuje Olda, který si nakonec přibral ještě jeden druh, sud ohýbaný horkým vzduchem.

Práce se sudy je vůbec velká alchymie. Třeba na sonberský Merlot se používají z poloviny úplně nové, dělané ze dřeva s vysokou hustotou letorostů, a z poloviny sudy už použité. Výpal vnitřku sudu výrobci označují jako medium, podobně jako při úpravě steaků. Do sonberského Merlotu se ale přidává i kapka Cabernetu Franc. Tomu jako robustnější odrůdě sluší spíš výpal medium plus.

Kdo někdy na Sonberku sudy viděl, toho možná překvapí, že bývají zvnějšku částečně červené. Ne, není to od vína, jak si návštěvníci často myslí. „Střed si vždycky barvím, aby bylo jasné, co v něm je. Je to taky praktické, protože když se víno ochutnává, padají na povrch kapky, které na nátěru nejsou patrné,“ vysvětluje Olda.

Jak se nové sudy na projevu vína odrazily, bude jasné za rok. Právě tehdy se bude stáčet do nerezových tanků a scelovat po tom, co bude Merlot i Cabernet Franc rok ležet na bariku.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail