08.11.2020

Po Rieslingu má nově botrytickou verzi i Pálava

Kdo sleduje Sonberk pravidelně a hlavně pije sonberská vína, moc dobře zná Pálavu i Riesling Noble rot. Pálava je odrůda úzce spjatá s vinařstvím a Riesling Noble rot víno z botrytických hroznů, které se nám před pár týdny postaralo o historicky nejvyšší bodové ohodnocení na soutěži Decanter. Teď posíláme na trh úplně nové víno, které má ze všeho trochu: Už si můžete koupit také Pálavu Noble rot.

S posledním úspěchem na Decanteru nemá vznik Pálavy Noble rot 2019 nic společného. U botrytických vín totiž beze zbytku platí, že jejich tvorba se nedá plánovat. Buď počasí umožní, aby se na hroznech ušlechtilá plíseň objevila, nebo ne. A právě loni se zadařilo na hroznech Pálavy, takže jsme z nich mohli vytvořit a nalahvovat úplně nové víno.

„Zastavili jsme ho na 62,3 gramech zbytkového cukru, takže je sladké a hodí se k dezertům, výrazným zrajícím sýrům nebo speciálním příležitostem. Původně jsme ho chtěli směřovat někam k 20 gramům cukru podobně jako Riesling, pak se ale ukázalo, že této Pálavě daleko víc sluší vyšší zbytkový cukr,“ říká Dáša Fialová, která má na Sonberku na starost obchod a marketing.

Stejně jako u jiných vín z řady Velký Sonberk se původně mělo za to, že také Pálava bude mít nejlepší formu, když se ještě trochu nechá ležet. Pár dnů staré výsledky 4. kola Prague Wine Trophy ale tvrdí pravý opak. Už mladá Pálava Noble rot dostala od hodnotitelů v kategorii přírodně sladkých vín hodnocení Prague Premium Gold a 94 bodů. „Do soutěže jsme ji poslali spíš proto, aby se uvedla a měli jsme nějaký základní přehled. S tak vysokým hodnocením jsme nepočítali. Možná jsme na sebe moc přísní,“ směje se Dáša, i když uznává, že velký potenciál už jí věštil i sonberský someliér David Pavlíček.

Body jsou o to cennější vzhledem k tomu, jaká vína se v kategorii potkávají. Můžou se tam posílat ta se zbytkovým cukrem od 45 gramů, přičemž horní hranice není, takže tendenci k vyšším bodům mají vína s vyšším cukrem (třeba naše slámová Pálava ho má skoro 210 gramů). Nová Pálava se ale u hodnotitelů prodrala vysoko i s nižší cukernatostí hlavně díky svojí plnosti, struktuře chuti nebo medovým tónům, které jí propůjčila botrytida.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail