08.11.2020

Po Rieslingu má nově botrytickou verzi i Pálava

Kdo sleduje Sonberk pravidelně a hlavně pije sonberská vína, moc dobře zná Pálavu i Riesling Noble rot. Pálava je odrůda úzce spjatá s vinařstvím a Riesling Noble rot víno z botrytických hroznů, které se nám před pár týdny postaralo o historicky nejvyšší bodové ohodnocení na soutěži Decanter. Teď posíláme na trh úplně nové víno, které má ze všeho trochu: Už si můžete koupit také Pálavu Noble rot.

S posledním úspěchem na Decanteru nemá vznik Pálavy Noble rot 2019 nic společného. U botrytických vín totiž beze zbytku platí, že jejich tvorba se nedá plánovat. Buď počasí umožní, aby se na hroznech ušlechtilá plíseň objevila, nebo ne. A právě loni se zadařilo na hroznech Pálavy, takže jsme z nich mohli vytvořit a nalahvovat úplně nové víno.

„Zastavili jsme ho na 62,3 gramech zbytkového cukru, takže je sladké a hodí se k dezertům, výrazným zrajícím sýrům nebo speciálním příležitostem. Původně jsme ho chtěli směřovat někam k 20 gramům cukru podobně jako Riesling, pak se ale ukázalo, že této Pálavě daleko víc sluší vyšší zbytkový cukr,“ říká Dáša Fialová, která má na Sonberku na starost obchod a marketing.

Stejně jako u jiných vín z řady Velký Sonberk se původně mělo za to, že také Pálava bude mít nejlepší formu, když se ještě trochu nechá ležet. Pár dnů staré výsledky 4. kola Prague Wine Trophy ale tvrdí pravý opak. Už mladá Pálava Noble rot dostala od hodnotitelů v kategorii přírodně sladkých vín hodnocení Prague Premium Gold a 94 bodů. „Do soutěže jsme ji poslali spíš proto, aby se uvedla a měli jsme nějaký základní přehled. S tak vysokým hodnocením jsme nepočítali. Možná jsme na sebe moc přísní,“ směje se Dáša, i když uznává, že velký potenciál už jí věštil i sonberský someliér David Pavlíček.

Body jsou o to cennější vzhledem k tomu, jaká vína se v kategorii potkávají. Můžou se tam posílat ta se zbytkovým cukrem od 45 gramů, přičemž horní hranice není, takže tendenci k vyšším bodům mají vína s vyšším cukrem (třeba naše slámová Pálava ho má skoro 210 gramů). Nová Pálava se ale u hodnotitelů prodrala vysoko i s nižší cukernatostí hlavně díky svojí plnosti, struktuře chuti nebo medovým tónům, které jí propůjčila botrytida.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail