31.10.2020

Cuvée byla raritou. Nakonec sbírají ceny

Dáte si Ryzlink rýnský nebo Pálavu? A co tak nějakou kombinaci? Ačkoliv většina běžných milovníků vína sahá často po tom jednodruhovém, kombinace odrůd v jedné lahvi umí být výletem do nových chuťových krajů. Navíc právě kupáže dostávají moravská vína blíž k tomu, jak se dělá víno za hranicemi Česka. Mimo jiné s tím začal náš sklepmistr Olda Drápal cuvée vytvářet. A že se mu to daří, dokazují nejen výsledky letošního Decanteru, kde získaly Chardonnay & Pinot gris 2017 i Sémillon/Sauvignon 2016 bronzové medaile.

„Když jsme je před lety tvořili poprvé, v Česku tehdy cuvée nikoho nezajímala. Ani my jsme s nimi neměli žádný velkolepý plán. V prvním případě jsme chtěli trochu pomoct Chardonnay, protože jsme nebyli úplně spokojení se starým vinohradem. V druhém jsme zase hledali něco na doplnění k Sémillonu, který jsme vysadili jako zajímavost do jednoho volného klínku prostoru, co nám zbyl,“ vzpomíná Olda.

To, jak všechny odrůdy nakonec nakombinoval, nebyl výsledek zkratkovitého rozhodnutí, ale inspirace tím, co už funguje jinde. Chardonnay dostalo do dvojice Rulandské šedé, protože obě odrůdy patří do burgundské rodiny. Sémillon zase dotváří Sauvignon po vzoru vín z francouzské oblasti Bordeaux. Obě vína také nazrávají v barikových sudech značky François Frères. Na Chardonnay se používají ty úplně nové, vyrobené z dubového dřeva s menší hustotou letokruhů. Sémillon se naopak ukládá z nerezových tanků do starších sudů, aby nebyl vliv dřeva tolik výrazný.

Nakonec jsou obě vína jiná, ale obě mají své skalní příznivce. Burgundská kombinace už byla několikrát v Salonu vín a loni se stala nejlépe hodnoceným vínem v soutěži Vinař roku. Kombinace inspirovaná Bordeaux zase Česko reprezentovala jako jediné tuzemské víno na pařížském představení průvodce světovými vinařstvími.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail