31.10.2020

Cuvée byla raritou. Nakonec sbírají ceny

Dáte si Ryzlink rýnský nebo Pálavu? A co tak nějakou kombinaci? Ačkoliv většina běžných milovníků vína sahá často po tom jednodruhovém, kombinace odrůd v jedné lahvi umí být výletem do nových chuťových krajů. Navíc právě kupáže dostávají moravská vína blíž k tomu, jak se dělá víno za hranicemi Česka. Mimo jiné s tím začal náš sklepmistr Olda Drápal cuvée vytvářet. A že se mu to daří, dokazují nejen výsledky letošního Decanteru, kde získaly Chardonnay & Pinot gris 2017 i Sémillon/Sauvignon 2016 bronzové medaile.

„Když jsme je před lety tvořili poprvé, v Česku tehdy cuvée nikoho nezajímala. Ani my jsme s nimi neměli žádný velkolepý plán. V prvním případě jsme chtěli trochu pomoct Chardonnay, protože jsme nebyli úplně spokojení se starým vinohradem. V druhém jsme zase hledali něco na doplnění k Sémillonu, který jsme vysadili jako zajímavost do jednoho volného klínku prostoru, co nám zbyl,“ vzpomíná Olda.

To, jak všechny odrůdy nakonec nakombinoval, nebyl výsledek zkratkovitého rozhodnutí, ale inspirace tím, co už funguje jinde. Chardonnay dostalo do dvojice Rulandské šedé, protože obě odrůdy patří do burgundské rodiny. Sémillon zase dotváří Sauvignon po vzoru vín z francouzské oblasti Bordeaux. Obě vína také nazrávají v barikových sudech značky François Frères. Na Chardonnay se používají ty úplně nové, vyrobené z dubového dřeva s menší hustotou letokruhů. Sémillon se naopak ukládá z nerezových tanků do starších sudů, aby nebyl vliv dřeva tolik výrazný.

Nakonec jsou obě vína jiná, ale obě mají své skalní příznivce. Burgundská kombinace už byla několikrát v Salonu vín a loni se stala nejlépe hodnoceným vínem v soutěži Vinař roku. Kombinace inspirovaná Bordeaux zase Česko reprezentovala jako jediné tuzemské víno na pařížském představení průvodce světovými vinařstvími.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail