24.10.2020

Sonberský Riesling chce čas a shodu několika lidí

Kdyby se to počítalo, zabírá největší část sonberských vinohradů Ryzlink rýnský. Máme ho v různých polohách a dohromady je ho 13,5 hektaru, proto ho pak sbíráme několik dní. I to může za to, že je z něj nakonec tak dobré víno, které si z letošního Decanteru odneslo 95 a 90 bodů. Správný sonberský Riesling je totiž enologické cuvée – vzniká smícháním už téměř hotových vín pocházejících z různých sběrů, přičemž nalezení správného poměru je alchymistická práce, na kterou ale nikde na Sonberku nenajdete žádný recept.

Právě díky tomu, že jde o enologické cuvée, se dá na sonberský Riesling spolehnout – když si dáte různé ročníky, budete pořád vědět, že je to on, a že bude mít každý rok kolem čtyř gramů zbytkového cukru. Přitom bude zároveň vždycky odrážet konkrétní ročník s jeho nuancemi, jež se projeví třeba v množství kyselin.

Než se ale tohle víno dostane za hranice sonberských pozemků, dá to sklepmistrovi Oldovi Drápalovi velkou práci. Jednotlivých „sběrů“ hroznů Ryzlinku rýnského bývá každoročně třeba i dvanáct a on z nich pak vybere několik, které smíchá do toho nejlepšího poměru podle vlastní chuti. Ročník 2018 je tak kombinací čtyř sběrů a jeho o rok mladší nástupce dokonce šesti. A tím to nekončí.

„Tenhle předvýběr pak ochutnáváme spolu s naší Dášou a Davidem. Oni se na víno dívají víc z hlediska zákazníků, já z pohledu technologie, aby mělo všechno, co má mít, a hledáme nejlepší možnou cestu,“ líčí Olda. Někdy se prý s kolegy na vítězi shodnou rychle, jindy to trochu trvá.

Každoročně ale platí, že právě Riesling se lahvuje až jako poslední někdy v červenci nebo srpnu. Pak jde na hodnocení zatřiďovací komise, u které se pravidelně ucházíme o označení VOC, tedy Vína originální certifikace. A pravidelně ho dostáváme. Znamená to, že právě sonberský Riesling dlouhodobě patří mezi ta vína, která dokonale charakterizují Mikulovsko.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail