24.10.2020

Sonberský Riesling chce čas a shodu několika lidí

Kdyby se to počítalo, zabírá největší část sonberských vinohradů Ryzlink rýnský. Máme ho v různých polohách a dohromady je ho 13,5 hektaru, proto ho pak sbíráme několik dní. I to může za to, že je z něj nakonec tak dobré víno, které si z letošního Decanteru odneslo 95 a 90 bodů. Správný sonberský Riesling je totiž enologické cuvée – vzniká smícháním už téměř hotových vín pocházejících z různých sběrů, přičemž nalezení správného poměru je alchymistická práce, na kterou ale nikde na Sonberku nenajdete žádný recept.

Právě díky tomu, že jde o enologické cuvée, se dá na sonberský Riesling spolehnout – když si dáte různé ročníky, budete pořád vědět, že je to on, a že bude mít každý rok kolem čtyř gramů zbytkového cukru. Přitom bude zároveň vždycky odrážet konkrétní ročník s jeho nuancemi, jež se projeví třeba v množství kyselin.

Než se ale tohle víno dostane za hranice sonberských pozemků, dá to sklepmistrovi Oldovi Drápalovi velkou práci. Jednotlivých „sběrů“ hroznů Ryzlinku rýnského bývá každoročně třeba i dvanáct a on z nich pak vybere několik, které smíchá do toho nejlepšího poměru podle vlastní chuti. Ročník 2018 je tak kombinací čtyř sběrů a jeho o rok mladší nástupce dokonce šesti. A tím to nekončí.

„Tenhle předvýběr pak ochutnáváme spolu s naší Dášou a Davidem. Oni se na víno dívají víc z hlediska zákazníků, já z pohledu technologie, aby mělo všechno, co má mít, a hledáme nejlepší možnou cestu,“ líčí Olda. Někdy se prý s kolegy na vítězi shodnou rychle, jindy to trochu trvá.

Každoročně ale platí, že právě Riesling se lahvuje až jako poslední někdy v červenci nebo srpnu. Pak jde na hodnocení zatřiďovací komise, u které se pravidelně ucházíme o označení VOC, tedy Vína originální certifikace. A pravidelně ho dostáváme. Znamená to, že právě sonberský Riesling dlouhodobě patří mezi ta vína, která dokonale charakterizují Mikulovsko.

Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail