24.10.2020

Sonberský Riesling chce čas a shodu několika lidí

Kdyby se to počítalo, zabírá největší část sonberských vinohradů Ryzlink rýnský. Máme ho v různých polohách a dohromady je ho 13,5 hektaru, proto ho pak sbíráme několik dní. I to může za to, že je z něj nakonec tak dobré víno, které si z letošního Decanteru odneslo 95 a 90 bodů. Správný sonberský Riesling je totiž enologické cuvée – vzniká smícháním už téměř hotových vín pocházejících z různých sběrů, přičemž nalezení správného poměru je alchymistická práce, na kterou ale nikde na Sonberku nenajdete žádný recept.

Právě díky tomu, že jde o enologické cuvée, se dá na sonberský Riesling spolehnout – když si dáte různé ročníky, budete pořád vědět, že je to on, a že bude mít každý rok kolem čtyř gramů zbytkového cukru. Přitom bude zároveň vždycky odrážet konkrétní ročník s jeho nuancemi, jež se projeví třeba v množství kyselin.

Než se ale tohle víno dostane za hranice sonberských pozemků, dá to sklepmistrovi Oldovi Drápalovi velkou práci. Jednotlivých „sběrů“ hroznů Ryzlinku rýnského bývá každoročně třeba i dvanáct a on z nich pak vybere několik, které smíchá do toho nejlepšího poměru podle vlastní chuti. Ročník 2018 je tak kombinací čtyř sběrů a jeho o rok mladší nástupce dokonce šesti. A tím to nekončí.

„Tenhle předvýběr pak ochutnáváme spolu s naší Dášou a Davidem. Oni se na víno dívají víc z hlediska zákazníků, já z pohledu technologie, aby mělo všechno, co má mít, a hledáme nejlepší možnou cestu,“ líčí Olda. Někdy se prý s kolegy na vítězi shodnou rychle, jindy to trochu trvá.

Každoročně ale platí, že právě Riesling se lahvuje až jako poslední někdy v červenci nebo srpnu. Pak jde na hodnocení zatřiďovací komise, u které se pravidelně ucházíme o označení VOC, tedy Vína originální certifikace. A pravidelně ho dostáváme. Znamená to, že právě sonberský Riesling dlouhodobě patří mezi ta vína, která dokonale charakterizují Mikulovsko.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail