24.10.2020

Sonberský Riesling chce čas a shodu několika lidí

Kdyby se to počítalo, zabírá největší část sonberských vinohradů Ryzlink rýnský. Máme ho v různých polohách a dohromady je ho 13,5 hektaru, proto ho pak sbíráme několik dní. I to může za to, že je z něj nakonec tak dobré víno, které si z letošního Decanteru odneslo 95 a 90 bodů. Správný sonberský Riesling je totiž enologické cuvée – vzniká smícháním už téměř hotových vín pocházejících z různých sběrů, přičemž nalezení správného poměru je alchymistická práce, na kterou ale nikde na Sonberku nenajdete žádný recept.

Právě díky tomu, že jde o enologické cuvée, se dá na sonberský Riesling spolehnout – když si dáte různé ročníky, budete pořád vědět, že je to on, a že bude mít každý rok kolem čtyř gramů zbytkového cukru. Přitom bude zároveň vždycky odrážet konkrétní ročník s jeho nuancemi, jež se projeví třeba v množství kyselin.

Než se ale tohle víno dostane za hranice sonberských pozemků, dá to sklepmistrovi Oldovi Drápalovi velkou práci. Jednotlivých „sběrů“ hroznů Ryzlinku rýnského bývá každoročně třeba i dvanáct a on z nich pak vybere několik, které smíchá do toho nejlepšího poměru podle vlastní chuti. Ročník 2018 je tak kombinací čtyř sběrů a jeho o rok mladší nástupce dokonce šesti. A tím to nekončí.

„Tenhle předvýběr pak ochutnáváme spolu s naší Dášou a Davidem. Oni se na víno dívají víc z hlediska zákazníků, já z pohledu technologie, aby mělo všechno, co má mít, a hledáme nejlepší možnou cestu,“ líčí Olda. Někdy se prý s kolegy na vítězi shodnou rychle, jindy to trochu trvá.

Každoročně ale platí, že právě Riesling se lahvuje až jako poslední někdy v červenci nebo srpnu. Pak jde na hodnocení zatřiďovací komise, u které se pravidelně ucházíme o označení VOC, tedy Vína originální certifikace. A pravidelně ho dostáváme. Znamená to, že právě sonberský Riesling dlouhodobě patří mezi ta vína, která dokonale charakterizují Mikulovsko.

Další aktuality
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail