21.10.2020

Hrozny na slámovou Pálavu posbírali dobrovolníci. Díky za to

Co si budeme povídat, letošní rok dává vinařům zabrat. Nejdřív první vlna anticovidových opatření, pak letní nejistota, jak to vlastně bude s akcemi, a když už to vypadá, že se všechno vrátí do normálu, přijde druhá vlna pandemie a jako skoro každý rok nějaký zádrhel s počasím. Letos nás nechalo pár dní jen stát u okna a dívat se na moknoucí vinohrad, kde mezitím dozrály hrozny, pro které se nemohlo jít. Právě to nás na Sonberku před pár dny donutilo k ojedinělému kroku. Protože se práce kvůli dešti nakupila, museli jsme shánět nové pracovníky na sběr, protože ti stávající by všechno sami nestihli. Poprosili jsme o pomoc na Facebooku a reakce lidí nás překvapuje doteď.

Potřebných dvacet lidí jsme měli za pár hodin a další se hlásili i v době, kdy už jsme výzvu zastavili. „Reakce lidí byla úžasná,“ líčí Dáša Fialová, šéfka sonberského marketingu a obchodu. Když totiž déšť ustal, bylo potřeba kromě Sauvignonu sesbírat hrozny i na slámovou Pálavu. Hrozilo, že když se to neudělá co nejdřív, hrozny už se nebudou dát použít. Díky pomoci lidí, kteří zareagovali na výzvu, na to ale nedošlo.

Skupina sběračů se včera na Sonberku sešla už o půl osmé a byla netypicky různorodá. Přijeli naši fanoušky z Prahy nebo Litoměřic, kteří chtěli zkrátka jen pomoct a udělat si hezký den na čerstvém vzduchu. Nebo dva kluci z dětského domova i s vychovatelkou, kteří dostali den práce i výplatu za ni jako odměnu. A také lidé z gastronomie a různých jiných oborů, kteří teď o svoje zaměstnání přišli.

„Někteří z nich s prací ve vinohradu neměli velkou zkušenost, tak je nejdřív čekalo zaškolení. Hrozny na slámovou Pálavu se totiž musí vybírat. Musí být úplně nepoškozené, krásné, laicky řečeno jako na fotku,“ přibližuje Dáša, která všem vysvětlovala i to, že se s nimi musí zacházet opatrně při stříhání i následném ukládání na dřevěná síta. Jde totiž o to, že kdyby se hrozny poškodily, nevydržely by několikaměsíční schnutí.

Víc než dvacítka pomocníků nakonec ostříhala asi dvě tuny hroznů a k tomu si užila třeba i ochutnávání sonberských vín. Většina z nich taky pokládala otázku, kdy budou moct přijet příště. Zatím nevíme, ale podle slov Dáši už se přemýšlí nad tím, že by se takové jednodenní vpuštění nových pracovníků do vinohradu mohlo stát tradicí.

Další aktuality
16.05.2023

O vinařích z VOC Hustopečska s Radkem Sedláčkem

Do jubilejního 20. dílu našeho podcastu přijal pozvání Radek Sedláček z vinařství Sedláček. Kromě toho působí jako člen spolku VOC Hustopečsko, jehož je i Sonberk součástí.

Číst více
02.05.2023

Sonberk slaví 20 let. Buďte u toho!

Oslavte s námi dvacet let všemi smysly!
Číst více
11.04.2023

Jaro v našich vinohradech

Jaro na Sonberku je ve znamení příprav prvních větších akcí, začíná sezóna pro turisty a pro vinohradníky to znamená příchod náročnějšího období. 
Číst více
22.03.2023

O moravských a zahraničních vínech

Vydali jsme 19. díl našeho podcastu Mezi řádky. A s kým si naše Dominika povídala tentokrát? S degustátorem, sommelierem a obchodním ředitelem společnosti BACCHUS Vins & Champagnes, Richardem Süssem.
Číst více
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail