21.10.2020

Hrozny na slámovou Pálavu posbírali dobrovolníci. Díky za to

Co si budeme povídat, letošní rok dává vinařům zabrat. Nejdřív první vlna anticovidových opatření, pak letní nejistota, jak to vlastně bude s akcemi, a když už to vypadá, že se všechno vrátí do normálu, přijde druhá vlna pandemie a jako skoro každý rok nějaký zádrhel s počasím. Letos nás nechalo pár dní jen stát u okna a dívat se na moknoucí vinohrad, kde mezitím dozrály hrozny, pro které se nemohlo jít. Právě to nás na Sonberku před pár dny donutilo k ojedinělému kroku. Protože se práce kvůli dešti nakupila, museli jsme shánět nové pracovníky na sběr, protože ti stávající by všechno sami nestihli. Poprosili jsme o pomoc na Facebooku a reakce lidí nás překvapuje doteď.

Potřebných dvacet lidí jsme měli za pár hodin a další se hlásili i v době, kdy už jsme výzvu zastavili. „Reakce lidí byla úžasná,“ líčí Dáša Fialová, šéfka sonberského marketingu a obchodu. Když totiž déšť ustal, bylo potřeba kromě Sauvignonu sesbírat hrozny i na slámovou Pálavu. Hrozilo, že když se to neudělá co nejdřív, hrozny už se nebudou dát použít. Díky pomoci lidí, kteří zareagovali na výzvu, na to ale nedošlo.

Skupina sběračů se včera na Sonberku sešla už o půl osmé a byla netypicky různorodá. Přijeli naši fanoušky z Prahy nebo Litoměřic, kteří chtěli zkrátka jen pomoct a udělat si hezký den na čerstvém vzduchu. Nebo dva kluci z dětského domova i s vychovatelkou, kteří dostali den práce i výplatu za ni jako odměnu. A také lidé z gastronomie a různých jiných oborů, kteří teď o svoje zaměstnání přišli.

„Někteří z nich s prací ve vinohradu neměli velkou zkušenost, tak je nejdřív čekalo zaškolení. Hrozny na slámovou Pálavu se totiž musí vybírat. Musí být úplně nepoškozené, krásné, laicky řečeno jako na fotku,“ přibližuje Dáša, která všem vysvětlovala i to, že se s nimi musí zacházet opatrně při stříhání i následném ukládání na dřevěná síta. Jde totiž o to, že kdyby se hrozny poškodily, nevydržely by několikaměsíční schnutí.

Víc než dvacítka pomocníků nakonec ostříhala asi dvě tuny hroznů a k tomu si užila třeba i ochutnávání sonberských vín. Většina z nich taky pokládala otázku, kdy budou moct přijet příště. Zatím nevíme, ale podle slov Dáši už se přemýšlí nad tím, že by se takové jednodenní vpuštění nových pracovníků do vinohradu mohlo stát tradicí.

Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail