21.10.2020

Hrozny na slámovou Pálavu posbírali dobrovolníci. Díky za to

Co si budeme povídat, letošní rok dává vinařům zabrat. Nejdřív první vlna anticovidových opatření, pak letní nejistota, jak to vlastně bude s akcemi, a když už to vypadá, že se všechno vrátí do normálu, přijde druhá vlna pandemie a jako skoro každý rok nějaký zádrhel s počasím. Letos nás nechalo pár dní jen stát u okna a dívat se na moknoucí vinohrad, kde mezitím dozrály hrozny, pro které se nemohlo jít. Právě to nás na Sonberku před pár dny donutilo k ojedinělému kroku. Protože se práce kvůli dešti nakupila, museli jsme shánět nové pracovníky na sběr, protože ti stávající by všechno sami nestihli. Poprosili jsme o pomoc na Facebooku a reakce lidí nás překvapuje doteď.

Potřebných dvacet lidí jsme měli za pár hodin a další se hlásili i v době, kdy už jsme výzvu zastavili. „Reakce lidí byla úžasná,“ líčí Dáša Fialová, šéfka sonberského marketingu a obchodu. Když totiž déšť ustal, bylo potřeba kromě Sauvignonu sesbírat hrozny i na slámovou Pálavu. Hrozilo, že když se to neudělá co nejdřív, hrozny už se nebudou dát použít. Díky pomoci lidí, kteří zareagovali na výzvu, na to ale nedošlo.

Skupina sběračů se včera na Sonberku sešla už o půl osmé a byla netypicky různorodá. Přijeli naši fanoušky z Prahy nebo Litoměřic, kteří chtěli zkrátka jen pomoct a udělat si hezký den na čerstvém vzduchu. Nebo dva kluci z dětského domova i s vychovatelkou, kteří dostali den práce i výplatu za ni jako odměnu. A také lidé z gastronomie a různých jiných oborů, kteří teď o svoje zaměstnání přišli.

„Někteří z nich s prací ve vinohradu neměli velkou zkušenost, tak je nejdřív čekalo zaškolení. Hrozny na slámovou Pálavu se totiž musí vybírat. Musí být úplně nepoškozené, krásné, laicky řečeno jako na fotku,“ přibližuje Dáša, která všem vysvětlovala i to, že se s nimi musí zacházet opatrně při stříhání i následném ukládání na dřevěná síta. Jde totiž o to, že kdyby se hrozny poškodily, nevydržely by několikaměsíční schnutí.

Víc než dvacítka pomocníků nakonec ostříhala asi dvě tuny hroznů a k tomu si užila třeba i ochutnávání sonberských vín. Většina z nich taky pokládala otázku, kdy budou moct přijet příště. Zatím nevíme, ale podle slov Dáši už se přemýšlí nad tím, že by se takové jednodenní vpuštění nových pracovníků do vinohradu mohlo stát tradicí.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail