21.10.2020

Hrozny na slámovou Pálavu posbírali dobrovolníci. Díky za to

Co si budeme povídat, letošní rok dává vinařům zabrat. Nejdřív první vlna anticovidových opatření, pak letní nejistota, jak to vlastně bude s akcemi, a když už to vypadá, že se všechno vrátí do normálu, přijde druhá vlna pandemie a jako skoro každý rok nějaký zádrhel s počasím. Letos nás nechalo pár dní jen stát u okna a dívat se na moknoucí vinohrad, kde mezitím dozrály hrozny, pro které se nemohlo jít. Právě to nás na Sonberku před pár dny donutilo k ojedinělému kroku. Protože se práce kvůli dešti nakupila, museli jsme shánět nové pracovníky na sběr, protože ti stávající by všechno sami nestihli. Poprosili jsme o pomoc na Facebooku a reakce lidí nás překvapuje doteď.

Potřebných dvacet lidí jsme měli za pár hodin a další se hlásili i v době, kdy už jsme výzvu zastavili. „Reakce lidí byla úžasná,“ líčí Dáša Fialová, šéfka sonberského marketingu a obchodu. Když totiž déšť ustal, bylo potřeba kromě Sauvignonu sesbírat hrozny i na slámovou Pálavu. Hrozilo, že když se to neudělá co nejdřív, hrozny už se nebudou dát použít. Díky pomoci lidí, kteří zareagovali na výzvu, na to ale nedošlo.

Skupina sběračů se včera na Sonberku sešla už o půl osmé a byla netypicky různorodá. Přijeli naši fanoušky z Prahy nebo Litoměřic, kteří chtěli zkrátka jen pomoct a udělat si hezký den na čerstvém vzduchu. Nebo dva kluci z dětského domova i s vychovatelkou, kteří dostali den práce i výplatu za ni jako odměnu. A také lidé z gastronomie a různých jiných oborů, kteří teď o svoje zaměstnání přišli.

„Někteří z nich s prací ve vinohradu neměli velkou zkušenost, tak je nejdřív čekalo zaškolení. Hrozny na slámovou Pálavu se totiž musí vybírat. Musí být úplně nepoškozené, krásné, laicky řečeno jako na fotku,“ přibližuje Dáša, která všem vysvětlovala i to, že se s nimi musí zacházet opatrně při stříhání i následném ukládání na dřevěná síta. Jde totiž o to, že kdyby se hrozny poškodily, nevydržely by několikaměsíční schnutí.

Víc než dvacítka pomocníků nakonec ostříhala asi dvě tuny hroznů a k tomu si užila třeba i ochutnávání sonberských vín. Většina z nich taky pokládala otázku, kdy budou moct přijet příště. Zatím nevíme, ale podle slov Dáši už se přemýšlí nad tím, že by se takové jednodenní vpuštění nových pracovníků do vinohradu mohlo stát tradicí.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého? Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.
Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail