21.10.2020

Hrozny na slámovou Pálavu posbírali dobrovolníci. Díky za to

Co si budeme povídat, letošní rok dává vinařům zabrat. Nejdřív první vlna anticovidových opatření, pak letní nejistota, jak to vlastně bude s akcemi, a když už to vypadá, že se všechno vrátí do normálu, přijde druhá vlna pandemie a jako skoro každý rok nějaký zádrhel s počasím. Letos nás nechalo pár dní jen stát u okna a dívat se na moknoucí vinohrad, kde mezitím dozrály hrozny, pro které se nemohlo jít. Právě to nás na Sonberku před pár dny donutilo k ojedinělému kroku. Protože se práce kvůli dešti nakupila, museli jsme shánět nové pracovníky na sběr, protože ti stávající by všechno sami nestihli. Poprosili jsme o pomoc na Facebooku a reakce lidí nás překvapuje doteď.

Potřebných dvacet lidí jsme měli za pár hodin a další se hlásili i v době, kdy už jsme výzvu zastavili. „Reakce lidí byla úžasná,“ líčí Dáša Fialová, šéfka sonberského marketingu a obchodu. Když totiž déšť ustal, bylo potřeba kromě Sauvignonu sesbírat hrozny i na slámovou Pálavu. Hrozilo, že když se to neudělá co nejdřív, hrozny už se nebudou dát použít. Díky pomoci lidí, kteří zareagovali na výzvu, na to ale nedošlo.

Skupina sběračů se včera na Sonberku sešla už o půl osmé a byla netypicky různorodá. Přijeli naši fanoušky z Prahy nebo Litoměřic, kteří chtěli zkrátka jen pomoct a udělat si hezký den na čerstvém vzduchu. Nebo dva kluci z dětského domova i s vychovatelkou, kteří dostali den práce i výplatu za ni jako odměnu. A také lidé z gastronomie a různých jiných oborů, kteří teď o svoje zaměstnání přišli.

„Někteří z nich s prací ve vinohradu neměli velkou zkušenost, tak je nejdřív čekalo zaškolení. Hrozny na slámovou Pálavu se totiž musí vybírat. Musí být úplně nepoškozené, krásné, laicky řečeno jako na fotku,“ přibližuje Dáša, která všem vysvětlovala i to, že se s nimi musí zacházet opatrně při stříhání i následném ukládání na dřevěná síta. Jde totiž o to, že kdyby se hrozny poškodily, nevydržely by několikaměsíční schnutí.

Víc než dvacítka pomocníků nakonec ostříhala asi dvě tuny hroznů a k tomu si užila třeba i ochutnávání sonberských vín. Většina z nich taky pokládala otázku, kdy budou moct přijet příště. Zatím nevíme, ale podle slov Dáši už se přemýšlí nad tím, že by se takové jednodenní vpuštění nových pracovníků do vinohradu mohlo stát tradicí.

Další aktuality
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Hodnotitelé náročné soutěže vyzvedli suché Rieslingy a bílá cuvée; nejvíc se líbily Pálavy
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
01.09.2021

17.9. Sonberské vinobraní, představení ročníku 2020 & Cimballica

Letošní oslava sonberského vinobraní, společně s představením ročníku 2020 se chystá na pátek 17. září. Můžete si vyhradit celé odpoledne a dívat se pod ruce vinohradníkovi i sklepmistrovi, nebo dorazit až na večerní program, je to jen na vás.
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail