07.09.2020

Podcast Mezi řádky: Sommeliérem může být každý

Možná to vypadá jako velké umění, ale stejně jako u spousty jiných lidských činností i u sommeliérství platí, že nejvíc u něj dělá každodenní práce a učení se oboru. Aspoň to přesvědčivě tvrdí hlavní sommeliér známého pražského wine baru Bokovka Roman Novotný, který je hostem nejnovějšího dílu sonberského podcastu Mezi řádky. Pustit si ho odteď můžete na Soundtier, Apple Podcasts nebo Spotify.

Rozhovor s Romanem Novotným je vlastně reklama na víno a jeho konzumování. Umí povídat o jeho přírodním původu, o jeho vůních a chutích i tom, jak krásné je poslouchat ten zvuk, když víno teče z lahve do sklenice. Zároveň ale stojí nohama na zemi a nenechá nikoho si práci sommeliéra zbytečně romantizovat. „Lidé to často berou tak, že jsme ti, kteří otvírají lahve a moudře o jejich obsahu hovoří. To je možná pravda, ale jsme také skladníci, marketéři, konzultanti pro bary i restaurace a na druhou stranu i pro vinaře, za kterými pořád cestujeme,“ vypočítává Novotný, co všechno jeho práce obnáší.

Na pomyslném vinném lístku v jeho domovské Bokovce najdete pečlivě vybrané stovky vín a v rozhovoru se dozvíte mimo jiné to, podle jakých kritérií je volí. A také to, proč jich není víc. „Já bych chtěl mít na lístku klidně deset tisíc vín. Ale pak bych nechtěl dělat tu inventuru a už vůbec bych je nechtěl udržovat v pohybu,“ vysvětluje Novotný, že všechno má svoje hranice.

Je to mimochodem také muž, který má v telefonu poznámky snad na každé víno, které kdy vyzkoušel. Za léta sbírání zkušeností a kontaktů má na svém seznamu třeba jenom u Sonberku asi 60 položek. Samozřejmě ne každé víno pozná se zavázanýma očima a rovnou přiznává, že i sommeliéři mají svoje dny, kdy necítí vůbec nic. V těch silnějších dnech (kterých je drtivá většina) dovedou ale na první dobrou říct, jaké že víno se jim to ve skleničce objevilo. V pátém dílu podcastu se tak dozvíte, jaká že světová vína jsou opravdu perfektně rozeznatelná, jak se hodnotí na soutěžích, na jaké z nich si dát pozor, a také to, jak se dělá průvodce Nejlepší vína České republiky.



Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail