07.09.2020

Podcast Mezi řádky: Sommeliérem může být každý

Možná to vypadá jako velké umění, ale stejně jako u spousty jiných lidských činností i u sommeliérství platí, že nejvíc u něj dělá každodenní práce a učení se oboru. Aspoň to přesvědčivě tvrdí hlavní sommeliér známého pražského wine baru Bokovka Roman Novotný, který je hostem nejnovějšího dílu sonberského podcastu Mezi řádky. Pustit si ho odteď můžete na Soundtier, Apple Podcasts nebo Spotify.

Rozhovor s Romanem Novotným je vlastně reklama na víno a jeho konzumování. Umí povídat o jeho přírodním původu, o jeho vůních a chutích i tom, jak krásné je poslouchat ten zvuk, když víno teče z lahve do sklenice. Zároveň ale stojí nohama na zemi a nenechá nikoho si práci sommeliéra zbytečně romantizovat. „Lidé to často berou tak, že jsme ti, kteří otvírají lahve a moudře o jejich obsahu hovoří. To je možná pravda, ale jsme také skladníci, marketéři, konzultanti pro bary i restaurace a na druhou stranu i pro vinaře, za kterými pořád cestujeme,“ vypočítává Novotný, co všechno jeho práce obnáší.

Na pomyslném vinném lístku v jeho domovské Bokovce najdete pečlivě vybrané stovky vín a v rozhovoru se dozvíte mimo jiné to, podle jakých kritérií je volí. A také to, proč jich není víc. „Já bych chtěl mít na lístku klidně deset tisíc vín. Ale pak bych nechtěl dělat tu inventuru a už vůbec bych je nechtěl udržovat v pohybu,“ vysvětluje Novotný, že všechno má svoje hranice.

Je to mimochodem také muž, který má v telefonu poznámky snad na každé víno, které kdy vyzkoušel. Za léta sbírání zkušeností a kontaktů má na svém seznamu třeba jenom u Sonberku asi 60 položek. Samozřejmě ne každé víno pozná se zavázanýma očima a rovnou přiznává, že i sommeliéři mají svoje dny, kdy necítí vůbec nic. V těch silnějších dnech (kterých je drtivá většina) dovedou ale na první dobrou říct, jaké že víno se jim to ve skleničce objevilo. V pátém dílu podcastu se tak dozvíte, jaká že světová vína jsou opravdu perfektně rozeznatelná, jak se hodnotí na soutěžích, na jaké z nich si dát pozor, a také to, jak se dělá průvodce Nejlepší vína České republiky.



Další aktuality
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
31.08.2023

Sonberský sekt k 20. výročí vinařství

Bez sektu se neobejde žádná pořádná oslava, a tak přicházíme s historicky prvním sektem ze Sonberku. Od kdy bude v prodeji a jakou chuť lze očekávat?
Číst více
30.08.2023

O 2 nových sonberských běžeckých tratích NoMen Run s Květou Látalovou

Vydali jsme 22. díl podcastu, kde jsme si povídali s Květou Látalovou, organizátorkou NonMen Run. S tímto dlouholetým parťákem otevíráme 2 nové běžecké trasy kolem Sonberku.
Číst více
30.06.2023

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
27.06.2023

O vinařském snu, který se stal skutečností s Dominikou z vinařství Plenér

Vydali jsme 21. díl našeho podcastu Mezi řádky. Tentokrát s Dominikou Černohorskou z vinařství Plenér.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail