07.09.2020

Podcast Mezi řádky: Sommeliérem může být každý

Možná to vypadá jako velké umění, ale stejně jako u spousty jiných lidských činností i u sommeliérství platí, že nejvíc u něj dělá každodenní práce a učení se oboru. Aspoň to přesvědčivě tvrdí hlavní sommeliér známého pražského wine baru Bokovka Roman Novotný, který je hostem nejnovějšího dílu sonberského podcastu Mezi řádky. Pustit si ho odteď můžete na Soundtier, Apple Podcasts nebo Spotify.

Rozhovor s Romanem Novotným je vlastně reklama na víno a jeho konzumování. Umí povídat o jeho přírodním původu, o jeho vůních a chutích i tom, jak krásné je poslouchat ten zvuk, když víno teče z lahve do sklenice. Zároveň ale stojí nohama na zemi a nenechá nikoho si práci sommeliéra zbytečně romantizovat. „Lidé to často berou tak, že jsme ti, kteří otvírají lahve a moudře o jejich obsahu hovoří. To je možná pravda, ale jsme také skladníci, marketéři, konzultanti pro bary i restaurace a na druhou stranu i pro vinaře, za kterými pořád cestujeme,“ vypočítává Novotný, co všechno jeho práce obnáší.

Na pomyslném vinném lístku v jeho domovské Bokovce najdete pečlivě vybrané stovky vín a v rozhovoru se dozvíte mimo jiné to, podle jakých kritérií je volí. A také to, proč jich není víc. „Já bych chtěl mít na lístku klidně deset tisíc vín. Ale pak bych nechtěl dělat tu inventuru a už vůbec bych je nechtěl udržovat v pohybu,“ vysvětluje Novotný, že všechno má svoje hranice.

Je to mimochodem také muž, který má v telefonu poznámky snad na každé víno, které kdy vyzkoušel. Za léta sbírání zkušeností a kontaktů má na svém seznamu třeba jenom u Sonberku asi 60 položek. Samozřejmě ne každé víno pozná se zavázanýma očima a rovnou přiznává, že i sommeliéři mají svoje dny, kdy necítí vůbec nic. V těch silnějších dnech (kterých je drtivá většina) dovedou ale na první dobrou říct, jaké že víno se jim to ve skleničce objevilo. V pátém dílu podcastu se tak dozvíte, jaká že světová vína jsou opravdu perfektně rozeznatelná, jak se hodnotí na soutěžích, na jaké z nich si dát pozor, a také to, jak se dělá průvodce Nejlepší vína České republiky.



Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail