05.08.2020

Rudimentum se předvedlo na Prague Wine Trophy

Skvělé zprávy přišly na Sonberk před pár dny z Prahy. Jediné sonberské téměř úplně bez zásahu tvořené víno, Riesling Rudimentum, získalo ve druhém kole ceněné soutěže Prague Wine Trophy 91 bodů a ocenění Prague Premium Gold. Je to vůbec poprvé, co jsme ho poslali do nějaké soutěže, a pojí se k němu i další primáty.

Riesling Rudimentum je víno, které na první ochutnání vypadá, že není ze Sonberku. Je z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský ročníku 2013, dělaný metodou přirozeného neregulovaného kvašení, s více než 30měsíčním ležením na kvasinkách a minimálním přídavkem síry nebo jinými zásahy. Je to Oldův experiment, jeho osobní reakce na trend přírodně vytvářených vín. S tím, že vznikne, ale původně vůbec nepočítal.

Ročník 2013 Ryzlinku rýnskému svědčil a vybízel k tomu vyzkoušet s hrozny něco nového. Olda proto uložil jejich poslední část, na které už bylo trochu takzvané Botrytis cinerea, tedy ušlechtilé plísně, do 500litrového sudu. „Každý rok dělám nějaký malý pokus a v tomto případě jsme si říkali, že tím časem obohatíme nějakou jinou odrůdu a uděláme cuvée,“ líčí. Nakonec na to nedošlo, víno totiž postupně dostávalo jantarovou barvu a zajímavou chuť samo o sobě, a tak se mu dostalo speciální lahve i názvu. Rudimentum znamená v latině počátek.

Za svým názvem si zatím stojí, od roku 2013 se totiž zatím žádný jeho nástupce nedělal. „Nikdy neříkej nikdy, ale na takové víno se musí urodit opravdu mimořádné hrozny. Musí mít vysokou cukernatost i kyseliny, což vyžaduje specifický průběh podzimu. Jestli ho budeme moct vytvořit letos, budeme vědět až na konci sklizně,“ přibližuje Olda.

Pár lahví jeho Rieslingu Rudimentum ještě na e-shopu máme, a jestli je něco jasné, pak to, že z jiných hroznů než z těch ryzlinkových se na Sonberku takové víno dělat nebude. Aby ho bylo možné vyrobit, musí se sejít perfektní podmínky, což se v Česku pořád ještě zařizuje těžko. „Rudimentum se podobá oranžovým vínům. Když se podívám okolo sebe na Moravě, některá oranžová vína jsou určitě dobrá. Osobně mám ale trochu intoleranci na histamin a po některých se mi udělá alergická reakce proto, že je výrobce nechal špatně vykvasit,“ přibližuje Olda. Na vlastní kůži tak mockrát zkusil, jestli je jeho Rudimentum v pořádku. Nejenže prošlo jeho fyzickým testem, ale teď ho vyzvedli i hodnotitelé Prague Wine Trophy.

Další aktuality
04.06.2024

Zažijte léto na Sonberku!

Léto je skoro tady a s ním přichází slunce, relaxace a nezapomenutelné zážitky. Pokud hledáte místo, kde byste mohli zažít všechny tyto věci v harmonii s přírodou a výjimečnými víny, jste tu správně. Toto úžasné spojení najdete právě u nás na Sonberku.
Zjistěte více
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail