05.08.2020

Rudimentum se předvedlo na Prague Wine Trophy

Skvělé zprávy přišly na Sonberk před pár dny z Prahy. Jediné sonberské téměř úplně bez zásahu tvořené víno, Riesling Rudimentum, získalo ve druhém kole ceněné soutěže Prague Wine Trophy 91 bodů a ocenění Prague Premium Gold. Je to vůbec poprvé, co jsme ho poslali do nějaké soutěže, a pojí se k němu i další primáty.

Riesling Rudimentum je víno, které na první ochutnání vypadá, že není ze Sonberku. Je z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský ročníku 2013, dělaný metodou přirozeného neregulovaného kvašení, s více než 30měsíčním ležením na kvasinkách a minimálním přídavkem síry nebo jinými zásahy. Je to Oldův experiment, jeho osobní reakce na trend přírodně vytvářených vín. S tím, že vznikne, ale původně vůbec nepočítal.

Ročník 2013 Ryzlinku rýnskému svědčil a vybízel k tomu vyzkoušet s hrozny něco nového. Olda proto uložil jejich poslední část, na které už bylo trochu takzvané Botrytis cinerea, tedy ušlechtilé plísně, do 500litrového sudu. „Každý rok dělám nějaký malý pokus a v tomto případě jsme si říkali, že tím časem obohatíme nějakou jinou odrůdu a uděláme cuvée,“ líčí. Nakonec na to nedošlo, víno totiž postupně dostávalo jantarovou barvu a zajímavou chuť samo o sobě, a tak se mu dostalo speciální lahve i názvu. Rudimentum znamená v latině počátek.

Za svým názvem si zatím stojí, od roku 2013 se totiž zatím žádný jeho nástupce nedělal. „Nikdy neříkej nikdy, ale na takové víno se musí urodit opravdu mimořádné hrozny. Musí mít vysokou cukernatost i kyseliny, což vyžaduje specifický průběh podzimu. Jestli ho budeme moct vytvořit letos, budeme vědět až na konci sklizně,“ přibližuje Olda.

Pár lahví jeho Rieslingu Rudimentum ještě na e-shopu máme, a jestli je něco jasné, pak to, že z jiných hroznů než z těch ryzlinkových se na Sonberku takové víno dělat nebude. Aby ho bylo možné vyrobit, musí se sejít perfektní podmínky, což se v Česku pořád ještě zařizuje těžko. „Rudimentum se podobá oranžovým vínům. Když se podívám okolo sebe na Moravě, některá oranžová vína jsou určitě dobrá. Osobně mám ale trochu intoleranci na histamin a po některých se mi udělá alergická reakce proto, že je výrobce nechal špatně vykvasit,“ přibližuje Olda. Na vlastní kůži tak mockrát zkusil, jestli je jeho Rudimentum v pořádku. Nejenže prošlo jeho fyzickým testem, ale teď ho vyzvedli i hodnotitelé Prague Wine Trophy.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail