05.08.2020

Rudimentum se předvedlo na Prague Wine Trophy

Skvělé zprávy přišly na Sonberk před pár dny z Prahy. Jediné sonberské téměř úplně bez zásahu tvořené víno, Riesling Rudimentum, získalo ve druhém kole ceněné soutěže Prague Wine Trophy 91 bodů a ocenění Prague Premium Gold. Je to vůbec poprvé, co jsme ho poslali do nějaké soutěže, a pojí se k němu i další primáty.

Riesling Rudimentum je víno, které na první ochutnání vypadá, že není ze Sonberku. Je z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský ročníku 2013, dělaný metodou přirozeného neregulovaného kvašení, s více než 30měsíčním ležením na kvasinkách a minimálním přídavkem síry nebo jinými zásahy. Je to Oldův experiment, jeho osobní reakce na trend přírodně vytvářených vín. S tím, že vznikne, ale původně vůbec nepočítal.

Ročník 2013 Ryzlinku rýnskému svědčil a vybízel k tomu vyzkoušet s hrozny něco nového. Olda proto uložil jejich poslední část, na které už bylo trochu takzvané Botrytis cinerea, tedy ušlechtilé plísně, do 500litrového sudu. „Každý rok dělám nějaký malý pokus a v tomto případě jsme si říkali, že tím časem obohatíme nějakou jinou odrůdu a uděláme cuvée,“ líčí. Nakonec na to nedošlo, víno totiž postupně dostávalo jantarovou barvu a zajímavou chuť samo o sobě, a tak se mu dostalo speciální lahve i názvu. Rudimentum znamená v latině počátek.

Za svým názvem si zatím stojí, od roku 2013 se totiž zatím žádný jeho nástupce nedělal. „Nikdy neříkej nikdy, ale na takové víno se musí urodit opravdu mimořádné hrozny. Musí mít vysokou cukernatost i kyseliny, což vyžaduje specifický průběh podzimu. Jestli ho budeme moct vytvořit letos, budeme vědět až na konci sklizně,“ přibližuje Olda.

Pár lahví jeho Rieslingu Rudimentum ještě na e-shopu máme, a jestli je něco jasné, pak to, že z jiných hroznů než z těch ryzlinkových se na Sonberku takové víno dělat nebude. Aby ho bylo možné vyrobit, musí se sejít perfektní podmínky, což se v Česku pořád ještě zařizuje těžko. „Rudimentum se podobá oranžovým vínům. Když se podívám okolo sebe na Moravě, některá oranžová vína jsou určitě dobrá. Osobně mám ale trochu intoleranci na histamin a po některých se mi udělá alergická reakce proto, že je výrobce nechal špatně vykvasit,“ přibližuje Olda. Na vlastní kůži tak mockrát zkusil, jestli je jeho Rudimentum v pořádku. Nejenže prošlo jeho fyzickým testem, ale teď ho vyzvedli i hodnotitelé Prague Wine Trophy.

Další aktuality
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Hodnotitelé náročné soutěže vyzvedli suché Rieslingy a bílá cuvée; nejvíc se líbily Pálavy
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
01.09.2021

17.9. Sonberské vinobraní, představení ročníku 2020 & Cimballica

Letošní oslava sonberského vinobraní, společně s představením ročníku 2020 se chystá na pátek 17. září. Můžete si vyhradit celé odpoledne a dívat se pod ruce vinohradníkovi i sklepmistrovi, nebo dorazit až na večerní program, je to jen na vás.
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail