10.07.2020

Další díl podcastu vyvrací mýty o „bazénových“ vínech

O čtvrtém dílu sonberského podcastu Mezi řádky stačí říct jen „rosé a frankovky“ a těm zkušenějším už je jasné, kdo bude mluvit. Ano, hostem dalšího dílu je Jan Stávek, proslulý výrobce právě rosé vín a frankovek, o kterých si myslí, že jsou tím nejlepším červeným pro Moravu.

Stávek je zástupcem čtvrté generace vinařů ve své rodině, a třeba v průběhu nouzového stavu zapojoval do dění ve vinařství už i pátou generaci – svoje dva malé syny. „Oni jsou vždycky na pár minut výborní pracanti třeba na zdrhávání kmínků révy, odkud se musí odstraňovat výhonky, které zbytečně odebírají živiny. Dospělý člověk se musí ohýbat, ale oni to mají přesně ve svojí výšce,“ povídá v podcastu s úsměvem Stávek. Nouzový stav využil třeba k tomu, že konečně udělal věci, které už dlouho nosil v hlavě. Dal do pořádku akátový háj, protože dřevo odsud využívá na tvorbu sloupků do vinohradu a také na sudy, a na začátku Němčiček otevřel vinný bar s názvem Za.Stávka.

Po všech stránkách složité období navíc pomohlo i přípravě letního programu, což mají Stávek i Sonberk společné. „Kulturní léto organizujeme poslední roky v obou vinařstvích. Jak už se známe, tak se snažíme jednotlivé termíny dávat tak, aby se nekryly, a mohli jsme se vzájemně navštěvovat,“ přiznává v audiorozhovoru sonberská Dáša Fialová, která má organizaci na starost.

Podcast je proto tentokrát i tak trochu pozvánkou na léto. Zatímco na Sonberku se dělá Sonberské (ne)vinné kulturní léto a hostuje u nás série koncertů Hudba na vinicích, Stávek chystá tradiční Růžové léto, které čítá grilování, divadelní představení nebo pozorování hvězd ve vinici.

Přízvisko „růžové“ má jeho program proto, že právě na rosé vína se jako vinař specializuje. Že by si ale myslel, že k létu nic jiného nepatří, s tím na něj nechoďte. „Já vlastně ani nevím, jak to vzniklo, že rosé je bazénové pití. To je taková blbost! Rosé rozhodně nemusí být jen jednoletá vína na rychlé pití. Jak to ale začal někdo povídat, někteří vinaři je tak začali vyrábět,“ je trochu líto Stávkovi, který vytváří naopak rosé nazrálá v sudu a určená k dlouhodobé konzumaci.

V rozhovoru se nedávný nositel ocenění Vinařství roku rozpovídal i o tom, proč si tolik zamiloval frankovky, nebo proč ho (skoro) nikdy nikdo neuvidí ve sklepě v kroji nalévat víno z koštýře.


Další aktuality
26.01.2022

Přes Sonberk k papeži a do michelinského chateau

Jak dlouhá byla cesta od šlechtění Pálavy až do vinných karet Francie?
Číst více
11.01.2022

Letní koncerty 2022 ve vinařství Sonberk

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích vám také letos nabídneme sérii letních koncertních večerů.
Číst více
03.01.2022

Adriena Šimotová & Sonberk

Stali jsme se partnery výstavy Adrieny Šimotové, kterou pod záštitou Českého velvyslanectví ve Slovinsku pořádá Mezinárodní centrum grafické tvorby v Lublani. Srdečně zveme k návštěvě.
Číst více
01.01.2022

Rok 2021 na Sonberku

Díl #3: Září - Prosinec. V závěrečném dílu ohlédnutí za uplynulým rokem prozradíme, jaké bylo vinobraní a co všechno jsme stihli před příchodem Ježíška.
Číst více
29.12.2021

Jaký byl rok 2021 na Sonberku?

Díl #2: Květen - Srpen. Druhý díl našeho tradičního ohlédnutí za uplynulým rokem je plný léta, koncertů a dobré nálady.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail