10.07.2020

Další díl podcastu vyvrací mýty o „bazénových“ vínech

O čtvrtém dílu sonberského podcastu Mezi řádky stačí říct jen „rosé a frankovky“ a těm zkušenějším už je jasné, kdo bude mluvit. Ano, hostem dalšího dílu je Jan Stávek, proslulý výrobce právě rosé vín a frankovek, o kterých si myslí, že jsou tím nejlepším červeným pro Moravu.

Stávek je zástupcem čtvrté generace vinařů ve své rodině, a třeba v průběhu nouzového stavu zapojoval do dění ve vinařství už i pátou generaci – svoje dva malé syny. „Oni jsou vždycky na pár minut výborní pracanti třeba na zdrhávání kmínků révy, odkud se musí odstraňovat výhonky, které zbytečně odebírají živiny. Dospělý člověk se musí ohýbat, ale oni to mají přesně ve svojí výšce,“ povídá v podcastu s úsměvem Stávek. Nouzový stav využil třeba k tomu, že konečně udělal věci, které už dlouho nosil v hlavě. Dal do pořádku akátový háj, protože dřevo odsud využívá na tvorbu sloupků do vinohradu a také na sudy, a na začátku Němčiček otevřel vinný bar s názvem Za.Stávka.

Po všech stránkách složité období navíc pomohlo i přípravě letního programu, což mají Stávek i Sonberk společné. „Kulturní léto organizujeme poslední roky v obou vinařstvích. Jak už se známe, tak se snažíme jednotlivé termíny dávat tak, aby se nekryly, a mohli jsme se vzájemně navštěvovat,“ přiznává v audiorozhovoru sonberská Dáša Fialová, která má organizaci na starost.

Podcast je proto tentokrát i tak trochu pozvánkou na léto. Zatímco na Sonberku se dělá Sonberské (ne)vinné kulturní léto a hostuje u nás série koncertů Hudba na vinicích, Stávek chystá tradiční Růžové léto, které čítá grilování, divadelní představení nebo pozorování hvězd ve vinici.

Přízvisko „růžové“ má jeho program proto, že právě na rosé vína se jako vinař specializuje. Že by si ale myslel, že k létu nic jiného nepatří, s tím na něj nechoďte. „Já vlastně ani nevím, jak to vzniklo, že rosé je bazénové pití. To je taková blbost! Rosé rozhodně nemusí být jen jednoletá vína na rychlé pití. Jak to ale začal někdo povídat, někteří vinaři je tak začali vyrábět,“ je trochu líto Stávkovi, který vytváří naopak rosé nazrálá v sudu a určená k dlouhodobé konzumaci.

V rozhovoru se nedávný nositel ocenění Vinařství roku rozpovídal i o tom, proč si tolik zamiloval frankovky, nebo proč ho (skoro) nikdy nikdo neuvidí ve sklepě v kroji nalévat víno z koštýře.


Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail