06.05.2020

Druhý díl podcastu ukazuje, čím jsou Morava a Sonberk světoví

Jako vodítko při výběru vína. Nebo jako důkaz, jak moc se za poslední léta vyvinulo moravské vinařství. K tomu všemu poslouží druhý díl sonberského podcastu Mezi řádky, který jsme právě vydali na Spotify, iTunes nebo Soundtier. Na rozhovor přímo k nám na Sonberk dorazila tentokrát jedna z největší osobností moravského vinařského života Libor Nazarčuk.

Sommeliér, majitel dvou obchodů s vínem, lektor a hlavně velký znalec vína přibližuje třeba to, podle jakých kritérií si u něj návštěvníci víno volí a podle jakých je do svých obchodů vybírá on sám. „Spousta lidí hned ve dveřích hlásí, že by chtěli upozornit, že nejsou žádní vinaři, takže tomu moc nerozumí. Občas mají strach, že se znemožní, že nebudou něco vědět, ale je to úplné zbytečné. Navíc u většiny z nich se ukáže, že toho o víně ví spoustu,“ popsal v rozhovoru Nazarčuk.

V oboru se pohybuje léta. Víno měl nejdřív spojené s folklorem a později s prací novináře. Jako degustátor zažil éru starých koštů, kde se ještě pilo z dnes už nemyslitelných „panákových“ skleniček a velká část vzorků se vlastně ani nedala pít.

S porevolučním otevřením hranic byl ale také jedním z prvních, kdo začal porovnávat tuzemská vína s těmi zahraničními. V rozhovoru přibližuje mimo jiné jednu velkou poctu, které se Sonberku dostalo, a také to, kde si Morava v porovnání s vinařským světem stojí. „Hodně to záleží na tom, jaký segment vín porovnáváme, o jakých vínech se bavíme a o jaké cenové kategorii. Důležité je, že se u nás obrovsky posunula kultura konzumace vína a návaznost na gastronomii nebo historii,“ popsal Nazarčuk. Mimochodem právě ta historie hraje v rozhovoru důležitou roli. Posluchači se v něm totiž dozví, jaká místa Moravy jsou s tvorbou vína od počátků spjatá a kam se tedy pro víno rozhodně vyplatí vyrazit i dnes.

Druhý díl sonberského podcastu Mezi řádky, který připravujeme ve spolupráci s vydavatelstvím Čti mi!, vznikal v době, kdy se kvůli koronavirovým opatřením nesměly pořádat vinařské akce a pro víno se nesmělo ani do restaurací. Libor Nazarčuk se tomu přizpůsobil po svém a spustil projekt s názvem Winetuber, při kterém organizuje vinné degustace prostřednictvím YouTube.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail