06.05.2020

Druhý díl podcastu ukazuje, čím jsou Morava a Sonberk světoví

Jako vodítko při výběru vína. Nebo jako důkaz, jak moc se za poslední léta vyvinulo moravské vinařství. K tomu všemu poslouží druhý díl sonberského podcastu Mezi řádky, který jsme právě vydali na Spotify, iTunes nebo Soundtier. Na rozhovor přímo k nám na Sonberk dorazila tentokrát jedna z největší osobností moravského vinařského života Libor Nazarčuk.

Sommeliér, majitel dvou obchodů s vínem, lektor a hlavně velký znalec vína přibližuje třeba to, podle jakých kritérií si u něj návštěvníci víno volí a podle jakých je do svých obchodů vybírá on sám. „Spousta lidí hned ve dveřích hlásí, že by chtěli upozornit, že nejsou žádní vinaři, takže tomu moc nerozumí. Občas mají strach, že se znemožní, že nebudou něco vědět, ale je to úplné zbytečné. Navíc u většiny z nich se ukáže, že toho o víně ví spoustu,“ popsal v rozhovoru Nazarčuk.

V oboru se pohybuje léta. Víno měl nejdřív spojené s folklorem a později s prací novináře. Jako degustátor zažil éru starých koštů, kde se ještě pilo z dnes už nemyslitelných „panákových“ skleniček a velká část vzorků se vlastně ani nedala pít.

S porevolučním otevřením hranic byl ale také jedním z prvních, kdo začal porovnávat tuzemská vína s těmi zahraničními. V rozhovoru přibližuje mimo jiné jednu velkou poctu, které se Sonberku dostalo, a také to, kde si Morava v porovnání s vinařským světem stojí. „Hodně to záleží na tom, jaký segment vín porovnáváme, o jakých vínech se bavíme a o jaké cenové kategorii. Důležité je, že se u nás obrovsky posunula kultura konzumace vína a návaznost na gastronomii nebo historii,“ popsal Nazarčuk. Mimochodem právě ta historie hraje v rozhovoru důležitou roli. Posluchači se v něm totiž dozví, jaká místa Moravy jsou s tvorbou vína od počátků spjatá a kam se tedy pro víno rozhodně vyplatí vyrazit i dnes.

Druhý díl sonberského podcastu Mezi řádky, který připravujeme ve spolupráci s vydavatelstvím Čti mi!, vznikal v době, kdy se kvůli koronavirovým opatřením nesměly pořádat vinařské akce a pro víno se nesmělo ani do restaurací. Libor Nazarčuk se tomu přizpůsobil po svém a spustil projekt s názvem Winetuber, při kterém organizuje vinné degustace prostřednictvím YouTube.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail