30.04.2020

Hrozny Pálavy využíváme na sto procent. Pálenka z nich právě dorazila

Pálava patří k Sonberku. To je jasné každému, kdo se kdy se skleničkou vína této odrůdy díval z naší terasy přes vinohrad, ze kterého vzešla, na kopce stejnojmenné chráněné oblasti. Kdo si od nás kousek nezapomenutelného výhledu rád odnáší v podobě vína, může teď vyzkoušet ještě i jinou formu zpracování Pálavy. Do sklepa právě dorazila Pálavice, destilát typu grappa, se kterým se v českých vinařstvích jinak moc nepotkáte.

„Odrůdové grappy se dělají hodně v Tyrolsku nebo v severní Itálii, a to hlavně z aromatických odrůd. Je to pěkný doplněk sortimentu k vínu. My jsme jich dřív dokonce vyráběli víc, používali jsme i hrozny Tramínu a Muškátu moravského. Postupem času nám z toho ale vyšlo, že Pálava se na pálenku hodí nejvíc,“ přibližuje sonberský sklepmistr Olda Drápal.

Posoudit si to může i každý sám. Sonberská Pálavice má půllitrové balení, 42 procent alkoholu a objednávat už ji můžete přes eshop.

Naše první pálenka z vinných hroznů se zrodila v roce 2005 po tom, co s ní Olda nejdřív experimentoval jen u sebe doma. Teď už je všechno přesně vymyšlené. Pálavice se dělá z matolin, zbytků hroznů po vylisování, ve kterých je ale ještě pořád dost šťávy a cukru, aby vykvasily. To se děje ještě u nás, samotné pálení už mají na starosti větší odborníci v Dolních Dunajovicích. Shodou okolností v pálenici, která se jmenuje taky Pálava.

Na naši Pálavici jsme hrdí, děláme ji jen v limitovaném množství, a tak ji nenajdete v prodeji nikde jinde, než právě u nás na Sonberku a na eshopu. Letos jí máme něco přes tři sta lahví. V českém prostředí se tak řadíme mezi výjimky. Vinaři se totiž o výrobu grapy jinde ani nepokouší, protože hlavně po metanolové aféře se zpřísnily zákonné podmínky pro její prodej.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail