30.04.2020

Hrozny Pálavy využíváme na sto procent. Pálenka z nich právě dorazila

Pálava patří k Sonberku. To je jasné každému, kdo se kdy se skleničkou vína této odrůdy díval z naší terasy přes vinohrad, ze kterého vzešla, na kopce stejnojmenné chráněné oblasti. Kdo si od nás kousek nezapomenutelného výhledu rád odnáší v podobě vína, může teď vyzkoušet ještě i jinou formu zpracování Pálavy. Do sklepa právě dorazila Pálavice, destilát typu grappa, se kterým se v českých vinařstvích jinak moc nepotkáte.

„Odrůdové grappy se dělají hodně v Tyrolsku nebo v severní Itálii, a to hlavně z aromatických odrůd. Je to pěkný doplněk sortimentu k vínu. My jsme jich dřív dokonce vyráběli víc, používali jsme i hrozny Tramínu a Muškátu moravského. Postupem času nám z toho ale vyšlo, že Pálava se na pálenku hodí nejvíc,“ přibližuje sonberský sklepmistr Olda Drápal.

Posoudit si to může i každý sám. Sonberská Pálavice má půllitrové balení, 42 procent alkoholu a objednávat už ji můžete přes eshop.

Naše první pálenka z vinných hroznů se zrodila v roce 2005 po tom, co s ní Olda nejdřív experimentoval jen u sebe doma. Teď už je všechno přesně vymyšlené. Pálavice se dělá z matolin, zbytků hroznů po vylisování, ve kterých je ale ještě pořád dost šťávy a cukru, aby vykvasily. To se děje ještě u nás, samotné pálení už mají na starosti větší odborníci v Dolních Dunajovicích. Shodou okolností v pálenici, která se jmenuje taky Pálava.

Na naši Pálavici jsme hrdí, děláme ji jen v limitovaném množství, a tak ji nenajdete v prodeji nikde jinde, než právě u nás na Sonberku a na eshopu. Letos jí máme něco přes tři sta lahví. V českém prostředí se tak řadíme mezi výjimky. Vinaři se totiž o výrobu grapy jinde ani nepokouší, protože hlavně po metanolové aféře se zpřísnily zákonné podmínky pro její prodej.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail