11.04.2020

Vinohrad zastavit nejde. Na hmyz ale pasti jsou

Všude okolo se v posledních týdnech zastavilo kde co. Nesmí se do restaurací a barů, nepořádají se žádné akce. Jsou ale věci, které zastavit nejdou. Třeba život ve vinohradu, který se odvíjí svým tempem přesně podle počasí. A protože podívat se na to přímo na Sonberk, jak si na to spousta lidí zvykla, je letos možné jen omezeně, přiblížil nám dění ve vinici náš vinohradník Roman Slouk v živém rozhovoru na Facebooku. Mluvilo se v něm hodně o tom, jak se dá zmást nebezpečný hmyz, nebo jaké jsme měli štěstí, že jsme novou část vinohradu vysazovali před koncem roku.

První měsíce roku se vinohradník stará hlavně o zimní řez a později, ještě před rašením, o vázání keřů. Roman se taky už teď pojišťuje, že na hrozny nebudou útočit motýli obalečů a nebudou tím pádem červivé. Používá přitom takzvanou metodu matení samců. „Dělá se to tak, že po celém vinohradu, celých asi 45 hektarech, rozvezeme tmavě červené plastové pásky napuštěné feromony, které se postupně odpařují. Samci motýlů obaleče tak mají dojem, že cítí samičky, ale nenajdou je, takže nedojde ke kladení vajíček,“ vysvětlil Roman šetrnou metodu ochrany vinic v duchu biologicky orientovaného zemědělství.

Zimní řez nebo vázání se netýká nové části vinohradu vysazované před koncem roku, feromonová ochrana už je ale důležitá i pro nové keře. Ty jsme teď zatím jenom odhrnovali, abychom zjistili, jestli jsou v pořádku a může se jim začít stavět kovová podpora.

V živém rozhovoru na Facebooku Roman zpětně přiznal, že vysazovat novou část vinohradu před Vánoci pro něj vůbec nebylo jednoduché. Na podzim mají všichni dodavatelé a vinaři obecně spoustu jiné práce, takže se všechno protahovalo. Na vlastní vysazování došlo až 20. prosince, což byl den po sonberském vánočním večírku. „Pamatuju si, že se mi sem ani nechtělo jezdit, bylo to psycho,“ přiznal Roman, který se bál mrazů i dalších možných problémů. Měl ale štěstí, na nic z toho nedošlo.


Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail