12.03.2020

Kolekce roku: Na Riesling se vyplatí si počkat

Kdyby se člověk měl zamyslet, co dělal v létě roku 2017, vzpomene si těžko. Už to zkrátka šlo a není to důležité. U vína se ale na rok 2017 vzpomínat vyplatí, v našem případě hlavně na Riesling 2017 VOC, který je předposledním vínem v oceněné Kolekci roku a právě v těchto měsících začíná být nejlepší doba pro jeho pití.

Čím to, že právě teď? Víno totiž nabývá celou svoji komplexnost až po určité době zrání v lahvi. „Když je rýňák mladý, převažuje u něj v chuti ovocnost a citrusové tóny, a jeho kyselina může být pro někoho až příliš výrazná. Zráním v lahvi se ale kyselina takzvaně zakulacuje, začínají se projevovat tóny včelích pláství a medovost obecně a náznak petrolejovosti, takže všechno to, čím je jedinečné,“ vysvětluje naše marketingová a obchodní ředitelka Dáša Fialová, co vede k tomu, že je Riesling dlouhodobě naším nejkupovanějším vínem.

Německé označení není chyba a rozhodně ne náhoda. „Rozhodli jsme se pro něj už někdy v roce 2013. Uvědomili jsme si totiž, že právě toto víno se často prezentuje lidem ze zahraničí nebo přímo v zahraničí, kam ho posíláme třeba na soutěže. Právě tam je tradiční název daleko víc srozumitelný a navíc je jednoznačný, nejde zaměnit s Ryzlinkem vlašským,“ vysvětluje náš sklepmistr Olda Drápal.

Než se na světě sonberské lahve s označením Riesling objeví, chce to od sklepmistra hodně práce a trpělivosti. Jejich obsahem je takzvané enologické cuvée, to znamená, že výsledek vzniká smícháním obsahu několika tanků vína, na které se hrozny sbíraly v průběhu různých dní, a měly tak různou cukernatost. Oldovým základním pravidlem je, že výsledek musí mít mírně vyšší kyseliny při zachování hodnoty cukernatosti kolem 4 gramů na litr. U ročníku 2017 je to konkrétně 4,6 gramu cukru. Výsledek ocenili nejen tvůrci průvodce Nejlepší vína České republiky, ale i členové Aliance vinařů V8. V kolekci, do níž se za každé vinařství spolku vybírá vždy nejlepší lahev, Sonberk aktuálně reprezentuje právě Riesling 2017 VOC.


Další aktuality
20.05.2022

Nový díl podcastu Mezi řádky: O cestách za vínem

S uznávaným gastronomickým průvodcem Janem Valentou z Taste of Prague si povídáme o výletech za vínem a jídlem a také o tom, jak chutná Morava cizincům.
Číst více
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail