25.02.2020

Děláme zimní řez. Nové části vinohradu se zatím netýká

Kdyby byly mezi řádky vinohradu desítky centimetrů sněhu, nebylo by na tom nic divného. K lednu, únoru a březnu, kdy je hlavním vinařským úkolem zimní řez, sníh zkrátka patří. Letos ale nic, a tak v těchto dnech asi dvanáct lidí v sonberském vinohradu stříhá přebytečné větvičky ve skoro jarním počasí. „Vliv na rychlost prací to ale nemá, na řezu se nedá nic moc urychlit,“ vysvětluje náš vinohradník Roman Slouk, který k tomu má ale navíc ještě jiné úkoly. Protože po sněhu není ani památky a venku jsou obecně vyšší teploty, všechno směřuje také k tomu, že už se začne chystat půda na setí směsi rostlin ve vinohradu. „Je to ročníková rarita, dost možná na to dojde ještě teď v únoru,“ diví se trochu Roman.

Spolu se svými pomocníky se musí postarat o řez asi dvou set tisíc keřů na 45 hektarech sonberských vinic. Část ale letos můžou obejít, té se zimní úpravy netýkají. Jde o nově vysázenou část s keři Pálavy a Muškátu moravského, které se dostaly do země před koncem roku. „Teď se s nimi zatím nic neděje, jsou jako v ledničce a čekáme na jejich jarní rašení. První větší úkol bude až na jaře dělání drátěnky, opěrné konstrukce, která bude pozinkovaná, takže bude svítit do dálky,“ dává Roman zájemcům návod, jak novou část poznat.

Až totiž réva vyraší a bude mít listy, budou nové keře vypadat podobně jako ty starší, jen nebudou plodit. První úroda by z nich měla být až za čtyři roky. V řádcích Pálavy to dokonce budou dva klony – jeden si náš sklepmistr Olda Drápal vybral ve Velkých Pavlovicích, kde se odrůda Pálava před lety šlechtila, takže jde o přímého potomka tohoto moravského unikátu. Keře druhého klonu jsou z Itálie, i když původ mají také moravský.



Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail