25.02.2020

Děláme zimní řez. Nové části vinohradu se zatím netýká

Kdyby byly mezi řádky vinohradu desítky centimetrů sněhu, nebylo by na tom nic divného. K lednu, únoru a březnu, kdy je hlavním vinařským úkolem zimní řez, sníh zkrátka patří. Letos ale nic, a tak v těchto dnech asi dvanáct lidí v sonberském vinohradu stříhá přebytečné větvičky ve skoro jarním počasí. „Vliv na rychlost prací to ale nemá, na řezu se nedá nic moc urychlit,“ vysvětluje náš vinohradník Roman Slouk, který k tomu má ale navíc ještě jiné úkoly. Protože po sněhu není ani památky a venku jsou obecně vyšší teploty, všechno směřuje také k tomu, že už se začne chystat půda na setí směsi rostlin ve vinohradu. „Je to ročníková rarita, dost možná na to dojde ještě teď v únoru,“ diví se trochu Roman.

Spolu se svými pomocníky se musí postarat o řez asi dvou set tisíc keřů na 45 hektarech sonberských vinic. Část ale letos můžou obejít, té se zimní úpravy netýkají. Jde o nově vysázenou část s keři Pálavy a Muškátu moravského, které se dostaly do země před koncem roku. „Teď se s nimi zatím nic neděje, jsou jako v ledničce a čekáme na jejich jarní rašení. První větší úkol bude až na jaře dělání drátěnky, opěrné konstrukce, která bude pozinkovaná, takže bude svítit do dálky,“ dává Roman zájemcům návod, jak novou část poznat.

Až totiž réva vyraší a bude mít listy, budou nové keře vypadat podobně jako ty starší, jen nebudou plodit. První úroda by z nich měla být až za čtyři roky. V řádcích Pálavy to dokonce budou dva klony – jeden si náš sklepmistr Olda Drápal vybral ve Velkých Pavlovicích, kde se odrůda Pálava před lety šlechtila, takže jde o přímého potomka tohoto moravského unikátu. Keře druhého klonu jsou z Itálie, i když původ mají také moravský.



Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail