02.01.2020

3. díl: Takový byl Sonberský rok 2019

Jsme na titulní straně světového průvodce víny a s nejlepší kolekcí v tom českém

Září

Září je měsíc vinobraní – toho opravdového, při kterém sbíráme hrozny, i jeho oslavy, kde letos necháváme sbírat hrozny a vylisovat si z nich mošt naše fanoušky. Na rozdíl od loňska všechno probíhá tak nějak klidněji, a tak stíháme kromě oslavy vinobraní uspořádat i druhý sonberský brunch, kterým se loučíme s prázdninami. Další oslavu by si vysloužila jiná věc, ale už na ni nezbyl čas – v Paříži se totiž v září světu představuje průvodce nejzajímavějšími vinařstvími, jak je vybral francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejen že nás zařadil dovnitř knihy. On dal nakonec na titulní stranu i fotku Pálavy pořízenou z našeho vinohradu!

Říjen

Z Prahy přichází skvělé zprávy, že náš Merlot 2015 opanoval hodnocení Prague Wine Trophy ve svojí kategorii. O něco horší je informace z našeho sklepa, která říká, že tohle víno už není ke koupi. Není ani jeho nástupce ročník 2016, a tak už se nemůžeme dočkat, až budeme moct vypustit ročník 2017. 21. října končí sklizeň, na kterou díky výjimečně teplému počasí nemusel padnout ani jeden svařák na zahřátí. Ještě v ten samý měsíc stíháme na trh poslat jednu novinku – sonberský mošt z letošních hroznů odrůdy Sauvignon. A taky si užíváme velkou pochvalu předního českého sommeliéra Iva Dvořáka, který v aktuálním čísle časopisu Wine & Degustation vyzvednul naši vítěznou kolekci zaslanou do průvodce Nejlepší vína České republiky.

Listopad

O co větší klid je ve vinohradu, o to víc akci děláme mimo něj. Na začátku se přímo na Sonberku necháváme hostit skvělou degustační večeří od Barrio Gotice Cafe v rámci našeho Gastropodzimu. Jsme taky v Brně, kde se v Atelieru křtí charitativní kalendář projektu Pro zdravou půdu, jehož jsme součástí. A na konci listopadu ještě stíháme zavřít bránu za sezonou, ochutnat s našimi fanoušky vzorky z archivu a k tomu otevřít lahve tolik žádaného nového Merlotu. Na začátku měsíce máme i nový mladý Muškát moravský, po kterém je ale takový hlad, že to „máme“ platí jen několik týdnů.

Prosinec

V knihkupectvích i ve vinařstvích se konečně objevuje průvodce Nejlepší vína České republiky a my si v něm hrdě listujeme, protože nám v něm patří ocenění pro nejlepší zaslanou kolekci. Na začátku měsíce u nás kouzlí na druhém dílu Gastropodzimu šéfkuchař brněnského Pavillonu Ondřej Dulanský. My už ale myslíme na Vánoce, a tak posíláme do světa tři dárkové kolekce podle vkusu našeho Romana, Oldy a Dáši. A taky vysazujeme nový vinohrad. Na dvou pásech v blízkosti vinařství se časem objeví nové hrozny Pálavy a Muškátu moravského. Už aby to bylo.

Další aktuality
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail