02.01.2020

3. díl: Takový byl Sonberský rok 2019

Jsme na titulní straně světového průvodce víny a s nejlepší kolekcí v tom českém

Září

Září je měsíc vinobraní – toho opravdového, při kterém sbíráme hrozny, i jeho oslavy, kde letos necháváme sbírat hrozny a vylisovat si z nich mošt naše fanoušky. Na rozdíl od loňska všechno probíhá tak nějak klidněji, a tak stíháme kromě oslavy vinobraní uspořádat i druhý sonberský brunch, kterým se loučíme s prázdninami. Další oslavu by si vysloužila jiná věc, ale už na ni nezbyl čas – v Paříži se totiž v září světu představuje průvodce nejzajímavějšími vinařstvími, jak je vybral francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejen že nás zařadil dovnitř knihy. On dal nakonec na titulní stranu i fotku Pálavy pořízenou z našeho vinohradu!

Říjen

Z Prahy přichází skvělé zprávy, že náš Merlot 2015 opanoval hodnocení Prague Wine Trophy ve svojí kategorii. O něco horší je informace z našeho sklepa, která říká, že tohle víno už není ke koupi. Není ani jeho nástupce ročník 2016, a tak už se nemůžeme dočkat, až budeme moct vypustit ročník 2017. 21. října končí sklizeň, na kterou díky výjimečně teplému počasí nemusel padnout ani jeden svařák na zahřátí. Ještě v ten samý měsíc stíháme na trh poslat jednu novinku – sonberský mošt z letošních hroznů odrůdy Sauvignon. A taky si užíváme velkou pochvalu předního českého sommeliéra Iva Dvořáka, který v aktuálním čísle časopisu Wine & Degustation vyzvednul naši vítěznou kolekci zaslanou do průvodce Nejlepší vína České republiky.

Listopad

O co větší klid je ve vinohradu, o to víc akci děláme mimo něj. Na začátku se přímo na Sonberku necháváme hostit skvělou degustační večeří od Barrio Gotice Cafe v rámci našeho Gastropodzimu. Jsme taky v Brně, kde se v Atelieru křtí charitativní kalendář projektu Pro zdravou půdu, jehož jsme součástí. A na konci listopadu ještě stíháme zavřít bránu za sezonou, ochutnat s našimi fanoušky vzorky z archivu a k tomu otevřít lahve tolik žádaného nového Merlotu. Na začátku měsíce máme i nový mladý Muškát moravský, po kterém je ale takový hlad, že to „máme“ platí jen několik týdnů.

Prosinec

V knihkupectvích i ve vinařstvích se konečně objevuje průvodce Nejlepší vína České republiky a my si v něm hrdě listujeme, protože nám v něm patří ocenění pro nejlepší zaslanou kolekci. Na začátku měsíce u nás kouzlí na druhém dílu Gastropodzimu šéfkuchař brněnského Pavillonu Ondřej Dulanský. My už ale myslíme na Vánoce, a tak posíláme do světa tři dárkové kolekce podle vkusu našeho Romana, Oldy a Dáši. A taky vysazujeme nový vinohrad. Na dvou pásech v blízkosti vinařství se časem objeví nové hrozny Pálavy a Muškátu moravského. Už aby to bylo.

Další aktuality
08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

I když někde už možná slyšíte, že ročník je takový nebo makový, ne každý to už dokáže říct. A je to dobře
Číst více
01.04.2021

Na procházku pořád můžete. My k ní přidáváme audioprůvodce

V době trvajících omezení posíláme do světa nový zlepšovák pro návštěvníky
Číst více
31.03.2021

Sonberský lockdown je mediální. Táhne úspěch ve Vinařství roku

Když už s vámi nemůžeme být ne degustacích, povídáme si aspoň s novináři.
Číst více
25.03.2021

Jarní radost & vinařská girl power!

Velikonoční bedýnka s nadílkou od zajíčka a další dobré zprávy ve vašich inboxech. 
Číst více
22.03.2021

Březnové novinky

Novinky ve vašich inboxech
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail