02.01.2020

3. díl: Takový byl Sonberský rok 2019

Jsme na titulní straně světového průvodce víny a s nejlepší kolekcí v tom českém

Září

Září je měsíc vinobraní – toho opravdového, při kterém sbíráme hrozny, i jeho oslavy, kde letos necháváme sbírat hrozny a vylisovat si z nich mošt naše fanoušky. Na rozdíl od loňska všechno probíhá tak nějak klidněji, a tak stíháme kromě oslavy vinobraní uspořádat i druhý sonberský brunch, kterým se loučíme s prázdninami. Další oslavu by si vysloužila jiná věc, ale už na ni nezbyl čas – v Paříži se totiž v září světu představuje průvodce nejzajímavějšími vinařstvími, jak je vybral francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejen že nás zařadil dovnitř knihy. On dal nakonec na titulní stranu i fotku Pálavy pořízenou z našeho vinohradu!

Říjen

Z Prahy přichází skvělé zprávy, že náš Merlot 2015 opanoval hodnocení Prague Wine Trophy ve svojí kategorii. O něco horší je informace z našeho sklepa, která říká, že tohle víno už není ke koupi. Není ani jeho nástupce ročník 2016, a tak už se nemůžeme dočkat, až budeme moct vypustit ročník 2017. 21. října končí sklizeň, na kterou díky výjimečně teplému počasí nemusel padnout ani jeden svařák na zahřátí. Ještě v ten samý měsíc stíháme na trh poslat jednu novinku – sonberský mošt z letošních hroznů odrůdy Sauvignon. A taky si užíváme velkou pochvalu předního českého sommeliéra Iva Dvořáka, který v aktuálním čísle časopisu Wine & Degustation vyzvednul naši vítěznou kolekci zaslanou do průvodce Nejlepší vína České republiky.

Listopad

O co větší klid je ve vinohradu, o to víc akci děláme mimo něj. Na začátku se přímo na Sonberku necháváme hostit skvělou degustační večeří od Barrio Gotice Cafe v rámci našeho Gastropodzimu. Jsme taky v Brně, kde se v Atelieru křtí charitativní kalendář projektu Pro zdravou půdu, jehož jsme součástí. A na konci listopadu ještě stíháme zavřít bránu za sezonou, ochutnat s našimi fanoušky vzorky z archivu a k tomu otevřít lahve tolik žádaného nového Merlotu. Na začátku měsíce máme i nový mladý Muškát moravský, po kterém je ale takový hlad, že to „máme“ platí jen několik týdnů.

Prosinec

V knihkupectvích i ve vinařstvích se konečně objevuje průvodce Nejlepší vína České republiky a my si v něm hrdě listujeme, protože nám v něm patří ocenění pro nejlepší zaslanou kolekci. Na začátku měsíce u nás kouzlí na druhém dílu Gastropodzimu šéfkuchař brněnského Pavillonu Ondřej Dulanský. My už ale myslíme na Vánoce, a tak posíláme do světa tři dárkové kolekce podle vkusu našeho Romana, Oldy a Dáši. A taky vysazujeme nový vinohrad. Na dvou pásech v blízkosti vinařství se časem objeví nové hrozny Pálavy a Muškátu moravského. Už aby to bylo.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého? Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.
Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail