23.12.2019

1. díl: Takový byl sonberský rok 2019

Hned zkraje jsme zažili snad největší radost: Vyhráli jsme svoji kategorii soutěže Vinařství roku

Leden

První měsíc roku se nejezdí tolik k nám, ale my jezdíme sbírat ceny ven. Nejdřív nám přišla informace, že jsme se už počtrnácté v řadě, tentokrát s Rieslingem 2015 VOC, dostali do Salonu vín. Za touhle jednou velkou radostí pak následovala druhá ještě větší. Na brněnském galavečeru Vinařství roku si náš sklepmistr Olda Drápal, vinohradník Roman Slouk a ředitelka marketingu Dáša Fialová došli na pódium k Marku Ebenovi pro cenu pro nejlepší vinařství v kategorii středních producentů. Gratulace jsme pak přijímali ještě dlouho do noci.

Únor

Úspěchy neúspěchy, samo se to víno neudělá. Roman s kolegy běhá po vinohradu a starají se o zimní řez, takže mezi řádky po nich zůstávají další řádky z hromad větviček. Roman v tom má velkou praxi, takže si přitom zvládne i odskočit na republikový šampionát v řezu révy, kde je jedním z porotců. Olda mezitím lisuje hrozny na slámovou Pálavu a Dáša jede spolu s výběrem sonberských vín na akce našeho britského importéra Ellis Wines do Londýna.

Březen

Zimní řez stíháme bez problémů tak, jak se správně má, tedy do Josefa, ale už je na nás té zimy moc, a tak tentokrát otvíráme sezonu hned dvakrát. Nejdřív se přidáváme k hustopečským mandloňovým slavnostem a úplně na konci měsíce máme oficiální zahájení sezony i s Oldou vedenou degustací archivu. Představujeme taky nový Sauvignon a hostíme televizní návštěvu z Mall.TV.

Duben

Jedno z nejhezčích a nejfotogeničtějších období roku ve vinohradu. Okolo vinařství kvetou mandloně a meruňky a ve vinohradu se návštěvy koukají na různobarevné luční pruhy, které se vinné révě starají o lepší životní prostředí. Velikonoce slavíme tím, že dětem schováváme v okolí vinařství vajíčka a jejich rodičům rovnou celé lahve vína. Dorazily nám i výsledky analýzy dělané ze vzduchu dronem, takže vidíme, která místa vinohradu jsou nejsušší a kde naopak nedostatek vody tolik nehrozí. Podle výsledků se můžeme zařídit při dalším hospodaření s půdou. Do léta je sice daleko, ale my i tak spouštíme předprodej na další ročník festivalu Sonberské (ne)vinné kulturní léto.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail