21.11.2019

Výběr z cibéb podtrhne dezert i tučný sýr

Moc často o něm nemluvíme, to ale neznamená, že si to náš Riesling výběr z cibéb nezaslouží. Právě naopak. Tahle specialita s vysokým množstvím zbytkového cukru skoro 140 gramů na litr se nehodí rozhodně ke všemu a určitě ne ke každodennímu pití. Otevřít si ji je ale svátek, protože jídlo, ke kterému se ideálně páruje, pozvedne na úplně novou úroveň.

Aktuálně jeho vysokou kvalitu připomněli hodnotitelé Prague Wine Trophy, kteří ho zařadili mezi jedno z nejlepších přírodně sladkých vín v soutěži. Udělili mu dohromady 93,25 bodu a také titul Prague Premium Gold. Ten samý Riesling se blýsknul i na našem posledním gastrovečeru, kde vytvořil výbornou kombinaci s pomerančově laděnou variací na créme brulée.

„Je to víno třeba k cukroví, dezertům ale i k hodně tučným, vyzrálým sýrům. Takový typ vína a správně zvolené jídlo jsou od sebe podobně neoddělitelné jako fotbal a Lionel Messi, zkrátka klasický příklad snoubení, který dovede přímo explozi v puse,“ vysvětluje naše marketingová ředitelka Dáša Fialová. Sonberský výběr z cibéb tak přirovnává ke slavnému francouzského vínu z oblasti Sauternes, pro které je kultovním partnerem sýr roquefort. Právě to je na takovém vínu neocenitelné. „Ne každý by to tipoval, ale opravdu si skvěle sedne s tučným nazrálým sýrem i dezerty s dotekem citrusů,“ doplňuje Dáša.

O kvalitách sonberského Rieslingu 2014 výběru z cibéb se aktuálně píše i v časopisu Forbes, ale kultovní je už dlouho. Je to víno, které je co do počtu medailí z celého světa nejúspěšnější za celou dobu existence vinařství. V roce 2017 získal dokonce platinovou medaili ve slavné světové soutěži Decanter World Wine Awards a titul Best in category. A oblíbil si ho i sommeliér pražského wine baru Bokovka Roman Novotný, který je naším patronem tohoto vína.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail