06.11.2019

Máme termín dalšího gastrovečera. Přijede šéfkuchař Pavillonu

Je to vždycky speciální večer. Uklidíme naši velkou degustační místnost a na velký stůl vyskládáme několik druhů vidliček, nožů a skleniček. Degustační večeře na Sonberku, které děláme nejen v rámci našeho Gastropodzimu, mají s výhledem na Pálavu speciální atmosféru. Jen pokaždé jinou, podle skupiny, která se sejde, kuchaře, i vína, které k jednotlivým chodům podáváme.

Na 6. prosince chystáme druhý díl letošního Gastropodzimu, tentokrát s šéfkuchařem brněnské restaurace Pavillon Ondřejem Dulanským. Jaký byl ten první?

Minulý pátek jsme si večeři užili opravdu hodně. Vždyť různobarevné tapas i větší jídla, které běžně ve svém kurdějovském Barrio Gotico Cafe kouzlí Ondřej Nosek a jeho žena Martina, jsou v podstatě synonymum pro užívání si života.

Večer byl od začátku vymyšlený jako taková malá škola snoubení jídla a vína. Začínala čtyřmi druhy tapas, v nichž tvořily základ zauzené kachní prso s cibulovou marmeládou, marinovaný losos, pečená paprika s horským sýrem a domácí paštika s povidly a mandlemi. Naléval se k němu Riesling 2017 VOC a každý si mohl říct, jaká chuť se mu k vínu hodí nejvíc. „Není to soutěž a žádná reakce není špatná,“ vysvětluje hned na začátek naše marketingová ředitelka Dáša Fialová, která v průběhu celého večera popisuje základní pravidla snoubení, jež ale nejsou nepřekročitelná. Což se nakonec také ukázalo.

Někdo totiž k Rieslingu hlasoval pro lososa a někdo třeba pro papriku. Že je k vývaru z mořských plodů moc dobrý Sémillon/Sauvignon 2016, nad tím pokyvovali všichni. Překvapení přišlo naopak u třetího chodu se třemi druhy teplých tapas. Popravdě, trochu jsme se ho báli, protože vedle krevet se k Rieslingu Noble rot nabízela výrazná jehněčí kroketa s hráškovým pyré a hlavně hovězí jazyk s křenovou espumou. „Určitě ten jazyk s křenem,“ reaguje na otázku po nejlepší kombinaci jeden z přítomných pánů. Přitom jestli se něco páruje složitě, tak právě křen.

Hlavní chod byl zase ukázkou toho, jak chuť ovlivňují jednotlivé ingredience. Když byla hovězí květová špička jen s gratinovanými bramborami, moc dobře s ní fungovalo naše cuvée Chardonnay & Pinot Gris. Jakmile se ale přidala ještě vinná omáčka, mohl jí dělat partnera už jenom náš Merlot. A byla to královská kombinace. I k dezertu si každý mohl vybrat svého favorita. Ke sladké chuti Rieslingu 2014 výběru z cibéb to nakonec vyhrála do pomerančova laděná variace na créme brulée.

Taková degustace je vlastně několikahodinovým objevováním toho, jak různě se můžou projevovat i dobře známé chutě. Děláme je v menším množství lidí, kteří si spolu můžou a nemusí povídat, a užijí si ji páry i dvojice kamarádek, které si večeři koupí jako odměnu například za náročný pracovní život

Další aktuality
27.06.2022

První červencový víkend přinese divadelní premiéru, koncert Anny K. a brunch s foodtruckem

Plánujete prodloužený prázdninový víkend na Moravě? Zde jsou naše tipy.
Číst více
15.06.2022

Londýnský Decanter ocenil celou škálu Rieslingů a Pálav

Červen je medailový a my si to užíváme. Celkem šest našich vín bylo oceněno na největší světové soutěži Decanter World Wine Awards.
Číst více
05.06.2022

Riesling VOC 2020 veze zlato z Concours Mondial de Bruxelles

Česká republika je nejúspěšnější vinařská krajina střední Evropy v soutěži
Číst více
29.05.2022

Pět let v ředitelské židli: Co se povedlo a co bude dál?

V novém dílu podcastu se loučíme s Dášou Fialovou, která vzpomíná na pětiletku plnou skvělého vína, úžasných lidí, nezapomenutelných koncertů - a prozrazuje svoje plány do budoucna.
Číst více
20.05.2022

Nový díl podcastu Mezi řádky: O cestách za vínem

S uznávaným gastronomickým průvodcem Janem Valentou z Taste of Prague si povídáme o výletech za vínem a jídlem a také o tom, jak chutná Morava cizincům.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail