06.11.2019

Máme termín dalšího gastrovečera. Přijede šéfkuchař Pavillonu

Je to vždycky speciální večer. Uklidíme naši velkou degustační místnost a na velký stůl vyskládáme několik druhů vidliček, nožů a skleniček. Degustační večeře na Sonberku, které děláme nejen v rámci našeho Gastropodzimu, mají s výhledem na Pálavu speciální atmosféru. Jen pokaždé jinou, podle skupiny, která se sejde, kuchaře, i vína, které k jednotlivým chodům podáváme.

Na 6. prosince chystáme druhý díl letošního Gastropodzimu, tentokrát s šéfkuchařem brněnské restaurace Pavillon Ondřejem Dulanským. Jaký byl ten první?

Minulý pátek jsme si večeři užili opravdu hodně. Vždyť různobarevné tapas i větší jídla, které běžně ve svém kurdějovském Barrio Gotico Cafe kouzlí Ondřej Nosek a jeho žena Martina, jsou v podstatě synonymum pro užívání si života.

Večer byl od začátku vymyšlený jako taková malá škola snoubení jídla a vína. Začínala čtyřmi druhy tapas, v nichž tvořily základ zauzené kachní prso s cibulovou marmeládou, marinovaný losos, pečená paprika s horským sýrem a domácí paštika s povidly a mandlemi. Naléval se k němu Riesling 2017 VOC a každý si mohl říct, jaká chuť se mu k vínu hodí nejvíc. „Není to soutěž a žádná reakce není špatná,“ vysvětluje hned na začátek naše marketingová ředitelka Dáša Fialová, která v průběhu celého večera popisuje základní pravidla snoubení, jež ale nejsou nepřekročitelná. Což se nakonec také ukázalo.

Někdo totiž k Rieslingu hlasoval pro lososa a někdo třeba pro papriku. Že je k vývaru z mořských plodů moc dobrý Sémillon/Sauvignon 2016, nad tím pokyvovali všichni. Překvapení přišlo naopak u třetího chodu se třemi druhy teplých tapas. Popravdě, trochu jsme se ho báli, protože vedle krevet se k Rieslingu Noble rot nabízela výrazná jehněčí kroketa s hráškovým pyré a hlavně hovězí jazyk s křenovou espumou. „Určitě ten jazyk s křenem,“ reaguje na otázku po nejlepší kombinaci jeden z přítomných pánů. Přitom jestli se něco páruje složitě, tak právě křen.

Hlavní chod byl zase ukázkou toho, jak chuť ovlivňují jednotlivé ingredience. Když byla hovězí květová špička jen s gratinovanými bramborami, moc dobře s ní fungovalo naše cuvée Chardonnay & Pinot Gris. Jakmile se ale přidala ještě vinná omáčka, mohl jí dělat partnera už jenom náš Merlot. A byla to královská kombinace. I k dezertu si každý mohl vybrat svého favorita. Ke sladké chuti Rieslingu 2014 výběru z cibéb to nakonec vyhrála do pomerančova laděná variace na créme brulée.

Taková degustace je vlastně několikahodinovým objevováním toho, jak různě se můžou projevovat i dobře známé chutě. Děláme je v menším množství lidí, kteří si spolu můžou a nemusí povídat, a užijí si ji páry i dvojice kamarádek, které si večeři koupí jako odměnu například za náročný pracovní život

Další aktuality
08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

I když někde už možná slyšíte, že ročník je takový nebo makový, ne každý to už dokáže říct. A je to dobře
Číst více
01.04.2021

Na procházku pořád můžete. My k ní přidáváme audioprůvodce

V době trvajících omezení posíláme do světa nový zlepšovák pro návštěvníky
Číst více
31.03.2021

Sonberský lockdown je mediální. Táhne úspěch ve Vinařství roku

Když už s vámi nemůžeme být ne degustacích, povídáme si aspoň s novináři.
Číst více
25.03.2021

Jarní radost & vinařská girl power!

Velikonoční bedýnka s nadílkou od zajíčka a další dobré zprávy ve vašich inboxech. 
Číst více
22.03.2021

Březnové novinky

Novinky ve vašich inboxech
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail