06.11.2019

Máme termín dalšího gastrovečera. Přijede šéfkuchař Pavillonu

Je to vždycky speciální večer. Uklidíme naši velkou degustační místnost a na velký stůl vyskládáme několik druhů vidliček, nožů a skleniček. Degustační večeře na Sonberku, které děláme nejen v rámci našeho Gastropodzimu, mají s výhledem na Pálavu speciální atmosféru. Jen pokaždé jinou, podle skupiny, která se sejde, kuchaře, i vína, které k jednotlivým chodům podáváme.

Na 6. prosince chystáme druhý díl letošního Gastropodzimu, tentokrát s šéfkuchařem brněnské restaurace Pavillon Ondřejem Dulanským. Jaký byl ten první?

Minulý pátek jsme si večeři užili opravdu hodně. Vždyť různobarevné tapas i větší jídla, které běžně ve svém kurdějovském Barrio Gotico Cafe kouzlí Ondřej Nosek a jeho žena Martina, jsou v podstatě synonymum pro užívání si života.

Večer byl od začátku vymyšlený jako taková malá škola snoubení jídla a vína. Začínala čtyřmi druhy tapas, v nichž tvořily základ zauzené kachní prso s cibulovou marmeládou, marinovaný losos, pečená paprika s horským sýrem a domácí paštika s povidly a mandlemi. Naléval se k němu Riesling 2017 VOC a každý si mohl říct, jaká chuť se mu k vínu hodí nejvíc. „Není to soutěž a žádná reakce není špatná,“ vysvětluje hned na začátek naše marketingová ředitelka Dáša Fialová, která v průběhu celého večera popisuje základní pravidla snoubení, jež ale nejsou nepřekročitelná. Což se nakonec také ukázalo.

Někdo totiž k Rieslingu hlasoval pro lososa a někdo třeba pro papriku. Že je k vývaru z mořských plodů moc dobrý Sémillon/Sauvignon 2016, nad tím pokyvovali všichni. Překvapení přišlo naopak u třetího chodu se třemi druhy teplých tapas. Popravdě, trochu jsme se ho báli, protože vedle krevet se k Rieslingu Noble rot nabízela výrazná jehněčí kroketa s hráškovým pyré a hlavně hovězí jazyk s křenovou espumou. „Určitě ten jazyk s křenem,“ reaguje na otázku po nejlepší kombinaci jeden z přítomných pánů. Přitom jestli se něco páruje složitě, tak právě křen.

Hlavní chod byl zase ukázkou toho, jak chuť ovlivňují jednotlivé ingredience. Když byla hovězí květová špička jen s gratinovanými bramborami, moc dobře s ní fungovalo naše cuvée Chardonnay & Pinot Gris. Jakmile se ale přidala ještě vinná omáčka, mohl jí dělat partnera už jenom náš Merlot. A byla to královská kombinace. I k dezertu si každý mohl vybrat svého favorita. Ke sladké chuti Rieslingu 2014 výběru z cibéb to nakonec vyhrála do pomerančova laděná variace na créme brulée.

Taková degustace je vlastně několikahodinovým objevováním toho, jak různě se můžou projevovat i dobře známé chutě. Děláme je v menším množství lidí, kteří si spolu můžou a nemusí povídat, a užijí si ji páry i dvojice kamarádek, které si večeři koupí jako odměnu například za náročný pracovní život

Další aktuality
26.01.2022

Přes Sonberk k papeži a do michelinského chateau

Jak dlouhá byla cesta od šlechtění Pálavy až do vinných karet Francie?
Číst více
11.01.2022

Letní koncerty 2022 ve vinařství Sonberk

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích vám také letos nabídneme sérii letních koncertních večerů.
Číst více
03.01.2022

Adriena Šimotová & Sonberk

Stali jsme se partnery výstavy Adrieny Šimotové, kterou pod záštitou Českého velvyslanectví ve Slovinsku pořádá Mezinárodní centrum grafické tvorby v Lublani. Srdečně zveme k návštěvě.
Číst více
01.01.2022

Rok 2021 na Sonberku

Díl #3: Září - Prosinec. V závěrečném dílu ohlédnutí za uplynulým rokem prozradíme, jaké bylo vinobraní a co všechno jsme stihli před příchodem Ježíška.
Číst více
29.12.2021

Jaký byl rok 2021 na Sonberku?

Díl #2: Květen - Srpen. Druhý díl našeho tradičního ohlédnutí za uplynulým rokem je plný léta, koncertů a dobré nálady.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail