06.11.2019

Máme termín dalšího gastrovečera. Přijede šéfkuchař Pavillonu

Je to vždycky speciální večer. Uklidíme naši velkou degustační místnost a na velký stůl vyskládáme několik druhů vidliček, nožů a skleniček. Degustační večeře na Sonberku, které děláme nejen v rámci našeho Gastropodzimu, mají s výhledem na Pálavu speciální atmosféru. Jen pokaždé jinou, podle skupiny, která se sejde, kuchaře, i vína, které k jednotlivým chodům podáváme.

Na 6. prosince chystáme druhý díl letošního Gastropodzimu, tentokrát s šéfkuchařem brněnské restaurace Pavillon Ondřejem Dulanským. Jaký byl ten první?

Minulý pátek jsme si večeři užili opravdu hodně. Vždyť různobarevné tapas i větší jídla, které běžně ve svém kurdějovském Barrio Gotico Cafe kouzlí Ondřej Nosek a jeho žena Martina, jsou v podstatě synonymum pro užívání si života.

Večer byl od začátku vymyšlený jako taková malá škola snoubení jídla a vína. Začínala čtyřmi druhy tapas, v nichž tvořily základ zauzené kachní prso s cibulovou marmeládou, marinovaný losos, pečená paprika s horským sýrem a domácí paštika s povidly a mandlemi. Naléval se k němu Riesling 2017 VOC a každý si mohl říct, jaká chuť se mu k vínu hodí nejvíc. „Není to soutěž a žádná reakce není špatná,“ vysvětluje hned na začátek naše marketingová ředitelka Dáša Fialová, která v průběhu celého večera popisuje základní pravidla snoubení, jež ale nejsou nepřekročitelná. Což se nakonec také ukázalo.

Někdo totiž k Rieslingu hlasoval pro lososa a někdo třeba pro papriku. Že je k vývaru z mořských plodů moc dobrý Sémillon/Sauvignon 2016, nad tím pokyvovali všichni. Překvapení přišlo naopak u třetího chodu se třemi druhy teplých tapas. Popravdě, trochu jsme se ho báli, protože vedle krevet se k Rieslingu Noble rot nabízela výrazná jehněčí kroketa s hráškovým pyré a hlavně hovězí jazyk s křenovou espumou. „Určitě ten jazyk s křenem,“ reaguje na otázku po nejlepší kombinaci jeden z přítomných pánů. Přitom jestli se něco páruje složitě, tak právě křen.

Hlavní chod byl zase ukázkou toho, jak chuť ovlivňují jednotlivé ingredience. Když byla hovězí květová špička jen s gratinovanými bramborami, moc dobře s ní fungovalo naše cuvée Chardonnay & Pinot Gris. Jakmile se ale přidala ještě vinná omáčka, mohl jí dělat partnera už jenom náš Merlot. A byla to královská kombinace. I k dezertu si každý mohl vybrat svého favorita. Ke sladké chuti Rieslingu 2014 výběru z cibéb to nakonec vyhrála do pomerančova laděná variace na créme brulée.

Taková degustace je vlastně několikahodinovým objevováním toho, jak různě se můžou projevovat i dobře známé chutě. Děláme je v menším množství lidí, kteří si spolu můžou a nemusí povídat, a užijí si ji páry i dvojice kamarádek, které si večeři koupí jako odměnu například za náročný pracovní život

Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail