03.11.2019

Mladý Muškát 2019 jde do prodeje

Celý rok jsme kolem vinohradu a jeho hroznů chodili a dívali se, jak zrají, a teď už máme konečně první z nich i v tekuté formě. Jako první z aktuálního ročníku 2019 tradičně posíláme do prodeje ultrasuchý Muškát moravský, který má jen 0,4 gramu zbytkového cukru na litr. Díky tomu vynikne nejen charakteristika odrůdy, ale vydrží také daleko víc než běžně prodávaná mladá vína.

„Technologicky je přitom to nejjednodušší, co se dá ve sklepě dělat. Mošt se zkrátka nechá bez jakéhokoliv přerušování úplně prokvasit. Že je hotovo, poznáme už pouhým okem, protože zátka nahoře na tanku přestane bublat,“ popisuje náš sklepmistr Olda Drápal, který jde svým postupem tak trochu proti vinařskému hlavnímu proudu.

Běžně se mladá nebo Svatomartinská vína nechávají s vyšším množstvím zbytkového cukru. Často je totiž kupují lidé, kteří jinak víno nevyhledávají, a tak trochu sladší chuť potřebují. Cukr navíc posílí chuť i jinak tenkého vína. Sonberský mladý Muškát to nepotřebuje. „Je to odrůda, jejíž chuť právě při nízkém množství cukru nejlépe vynikne. Nemá v sobě moc velký obsah kyselin, takže kdyby se v ní cukr nechal, nebude působit tak svěže,“ vysvětluje Olda svůj postup. Mimo jiné kvůli specifičnosti odrůdy proto ani neuvažuje, že by se na Sonberku dělalo mladého vína víc. Muškát by totiž žádná jiná v této úpravě asi nepředčila.

Mimochodem díky loňské velké úrodě máme letos na skladu výjimečně i posledních pár lahví ročníku 2018, který je ve skvělé kondici. Kdo by si je chtěl porovnat, tak oba ročníky, 2018 i 2019 , najde na našem e-shopu. Když nám dáte vědět, jak se podle vás chuť mění, udělá nám to radost.

Další aktuality
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail