03.11.2019

Mladý Muškát 2019 jde do prodeje

Celý rok jsme kolem vinohradu a jeho hroznů chodili a dívali se, jak zrají, a teď už máme konečně první z nich i v tekuté formě. Jako první z aktuálního ročníku 2019 tradičně posíláme do prodeje ultrasuchý Muškát moravský, který má jen 0,4 gramu zbytkového cukru na litr. Díky tomu vynikne nejen charakteristika odrůdy, ale vydrží také daleko víc než běžně prodávaná mladá vína.

„Technologicky je přitom to nejjednodušší, co se dá ve sklepě dělat. Mošt se zkrátka nechá bez jakéhokoliv přerušování úplně prokvasit. Že je hotovo, poznáme už pouhým okem, protože zátka nahoře na tanku přestane bublat,“ popisuje náš sklepmistr Olda Drápal, který jde svým postupem tak trochu proti vinařskému hlavnímu proudu.

Běžně se mladá nebo Svatomartinská vína nechávají s vyšším množstvím zbytkového cukru. Často je totiž kupují lidé, kteří jinak víno nevyhledávají, a tak trochu sladší chuť potřebují. Cukr navíc posílí chuť i jinak tenkého vína. Sonberský mladý Muškát to nepotřebuje. „Je to odrůda, jejíž chuť právě při nízkém množství cukru nejlépe vynikne. Nemá v sobě moc velký obsah kyselin, takže kdyby se v ní cukr nechal, nebude působit tak svěže,“ vysvětluje Olda svůj postup. Mimo jiné kvůli specifičnosti odrůdy proto ani neuvažuje, že by se na Sonberku dělalo mladého vína víc. Muškát by totiž žádná jiná v této úpravě asi nepředčila.

Mimochodem díky loňské velké úrodě máme letos na skladu výjimečně i posledních pár lahví ročníku 2018, který je ve skvělé kondici. Kdo by si je chtěl porovnat, tak oba ročníky, 2018 i 2019 , najde na našem e-shopu. Když nám dáte vědět, jak se podle vás chuť mění, udělá nám to radost.

Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail