03.11.2019

Mladý Muškát 2019 jde do prodeje

Celý rok jsme kolem vinohradu a jeho hroznů chodili a dívali se, jak zrají, a teď už máme konečně první z nich i v tekuté formě. Jako první z aktuálního ročníku 2019 tradičně posíláme do prodeje ultrasuchý Muškát moravský, který má jen 0,4 gramu zbytkového cukru na litr. Díky tomu vynikne nejen charakteristika odrůdy, ale vydrží také daleko víc než běžně prodávaná mladá vína.

„Technologicky je přitom to nejjednodušší, co se dá ve sklepě dělat. Mošt se zkrátka nechá bez jakéhokoliv přerušování úplně prokvasit. Že je hotovo, poznáme už pouhým okem, protože zátka nahoře na tanku přestane bublat,“ popisuje náš sklepmistr Olda Drápal, který jde svým postupem tak trochu proti vinařskému hlavnímu proudu.

Běžně se mladá nebo Svatomartinská vína nechávají s vyšším množstvím zbytkového cukru. Často je totiž kupují lidé, kteří jinak víno nevyhledávají, a tak trochu sladší chuť potřebují. Cukr navíc posílí chuť i jinak tenkého vína. Sonberský mladý Muškát to nepotřebuje. „Je to odrůda, jejíž chuť právě při nízkém množství cukru nejlépe vynikne. Nemá v sobě moc velký obsah kyselin, takže kdyby se v ní cukr nechal, nebude působit tak svěže,“ vysvětluje Olda svůj postup. Mimo jiné kvůli specifičnosti odrůdy proto ani neuvažuje, že by se na Sonberku dělalo mladého vína víc. Muškát by totiž žádná jiná v této úpravě asi nepředčila.

Mimochodem díky loňské velké úrodě máme letos na skladu výjimečně i posledních pár lahví ročníku 2018, který je ve skvělé kondici. Kdo by si je chtěl porovnat, tak oba ročníky, 2018 i 2019 , najde na našem e-shopu. Když nám dáte vědět, jak se podle vás chuť mění, udělá nám to radost.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail