Celý rok jsme kolem vinohradu a jeho hroznů chodili a dívali se, jak zrají, a teď už máme konečně první z nich i v tekuté formě. Jako první z aktuálního ročníku 2019 tradičně posíláme do prodeje ultrasuchý Muškát moravský, který má jen 0,4 gramu zbytkového cukru na litr. Díky tomu vynikne nejen charakteristika odrůdy, ale vydrží také daleko víc než běžně prodávaná mladá vína.
„Technologicky je přitom to nejjednodušší, co se dá ve sklepě dělat. Mošt se zkrátka nechá bez jakéhokoliv přerušování úplně prokvasit. Že je hotovo, poznáme už pouhým okem, protože zátka nahoře na tanku přestane bublat,“ popisuje náš sklepmistr Olda Drápal, který jde svým postupem tak trochu proti vinařskému hlavnímu proudu.
Běžně se mladá nebo Svatomartinská vína nechávají s vyšším množstvím zbytkového cukru. Často je totiž kupují lidé, kteří jinak víno nevyhledávají, a tak trochu sladší chuť potřebují. Cukr navíc posílí chuť i jinak tenkého vína. Sonberský mladý Muškát to nepotřebuje. „Je to odrůda, jejíž chuť právě při nízkém množství cukru nejlépe vynikne. Nemá v sobě moc velký obsah kyselin, takže kdyby se v ní cukr nechal, nebude působit tak svěže,“ vysvětluje Olda svůj postup. Mimo jiné kvůli specifičnosti odrůdy proto ani neuvažuje, že by se na Sonberku dělalo mladého vína víc. Muškát by totiž žádná jiná v této úpravě asi nepředčila.
Mimochodem díky loňské velké úrodě máme letos na skladu výjimečně i posledních pár lahví ročníku 2018, který je ve skvělé kondici. Kdo by si je chtěl porovnat, tak oba ročníky, 2018 i 2019 , najde na našem e-shopu. Když nám dáte vědět, jak se podle vás chuť mění, udělá nám to radost.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu