20.10.2019

Sémillon z Česka skoro vymizel, nás proslavil u Francouzů

Je to měsíc, co jsme se jako jediný zástupce moravského a českého vinařství mohli podílet na křtu průvodce po nejzajímavějších světových vinařstvích s názvem Wine Explorers, který chystal jedenáct let francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejenže je nakonec na obálce knihy fotka Pálavy zachycená v našem vinohradu, ale právě před měsícem jsme dostali příležitost ukázat na křtu jedno z našich netradičních vín, které mělo v Paříži velký ohlas. Není se co divit cuvée Sémillon/Sauvignon totiž náš sklepmistr Olda Drápal vytváří podle vzoru francouzských vín ve stylu Bordeaux. A není to náhoda.

Když se Sonberk v roce 2003 zakládal, řešila se samozřejmě jako jedna z prvních otázek, jaké odrůdy se budou vysazovat do vinohradu. „Zůstal nám takový volný klínek, tak jsme si řekli, že zkusíme právě u nás netradiční Sémillon. Původně to bylo s tím záměrem, že se z něj budou dělat přírodně sladká vína. Odrůda je totiž náchylná na botrytidu, napadení ušlechtilou plísní, díky níž se zvyšuje cukernatost hroznů,“ vysvětluje Olda.

Příroda mu ale původní plán překazila. Na Sémillonu se botrytida téměř vůbec neobjevuje (přitom paradoxně vedle na ryzlinku ano), a tak přišel Olda s novým plánem: míchat Sémillon podle zahraničního vzoru se Sauvignonem. „U nás se Sémillon pěstoval hodně například na Znojemsku před druhou světovou válkou, teď už je ale vidět málo. V zahraničí, třeba v Austrálii, je ale jeho kombinace se Sauvignonem častá a oblíbená,“ dodává sklepmistr.

Ve výsledných lahvích cuvée Sémillon/Sauvignon je 70 procent první a 30 procent druhé odrůdy, přičemž obě se dělají takzvaně na sudu. Sémillon se nechá nejdřív prokvasit v nerezových tancích sudech a pak se s jemnými kaly přesune do dřevěných sudů, kde už předtím zrálo Chardonnay, takže účinek vypálení sudu už není tak mocný. V dřevěných, ale větších sudech, zraje i Sauvignon. I proto se obě odrůdy hezky doplňují a vychází z toho elegantní víno s jemnější aromatickou, které má chuti v tóny smetany a je ideální k jídlu. Objednat si ho k podzimní hostině můžete u nás na e-shopu.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail