20.10.2019

Sémillon z Česka skoro vymizel, nás proslavil u Francouzů

Je to měsíc, co jsme se jako jediný zástupce moravského a českého vinařství mohli podílet na křtu průvodce po nejzajímavějších světových vinařstvích s názvem Wine Explorers, který chystal jedenáct let francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejenže je nakonec na obálce knihy fotka Pálavy zachycená v našem vinohradu, ale právě před měsícem jsme dostali příležitost ukázat na křtu jedno z našich netradičních vín, které mělo v Paříži velký ohlas. Není se co divit cuvée Sémillon/Sauvignon totiž náš sklepmistr Olda Drápal vytváří podle vzoru francouzských vín ve stylu Bordeaux. A není to náhoda.

Když se Sonberk v roce 2003 zakládal, řešila se samozřejmě jako jedna z prvních otázek, jaké odrůdy se budou vysazovat do vinohradu. „Zůstal nám takový volný klínek, tak jsme si řekli, že zkusíme právě u nás netradiční Sémillon. Původně to bylo s tím záměrem, že se z něj budou dělat přírodně sladká vína. Odrůda je totiž náchylná na botrytidu, napadení ušlechtilou plísní, díky níž se zvyšuje cukernatost hroznů,“ vysvětluje Olda.

Příroda mu ale původní plán překazila. Na Sémillonu se botrytida téměř vůbec neobjevuje (přitom paradoxně vedle na ryzlinku ano), a tak přišel Olda s novým plánem: míchat Sémillon podle zahraničního vzoru se Sauvignonem. „U nás se Sémillon pěstoval hodně například na Znojemsku před druhou světovou válkou, teď už je ale vidět málo. V zahraničí, třeba v Austrálii, je ale jeho kombinace se Sauvignonem častá a oblíbená,“ dodává sklepmistr.

Ve výsledných lahvích cuvée Sémillon/Sauvignon je 70 procent první a 30 procent druhé odrůdy, přičemž obě se dělají takzvaně na sudu. Sémillon se nechá nejdřív prokvasit v nerezových tancích sudech a pak se s jemnými kaly přesune do dřevěných sudů, kde už předtím zrálo Chardonnay, takže účinek vypálení sudu už není tak mocný. V dřevěných, ale větších sudech, zraje i Sauvignon. I proto se obě odrůdy hezky doplňují a vychází z toho elegantní víno s jemnější aromatickou, které má chuti v tóny smetany a je ideální k jídlu. Objednat si ho k podzimní hostině můžete u nás na e-shopu.

Další aktuality
27.07.2021

Dopis od našeho hosta

Originální znění naleznete v anglické verzi našeho blogu. 
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
01.07.2021

Léto oslavíme novým vínem. Je to díky za to, že můžeme být „Pospolu“

Bude vinným průvodcem na každém koncertu festivalu Hudba na vinicích
Číst více
30.06.2021

Míříte k nám na koncert? Posíláme bližší informace

Organizační pokyny a informace ke koncertům na Sonberku
Zjistit více
15.06.2021

Jóga, zpěv nebo pétanque. Vyberte si u nás, co vám dělá radost

V párování vína se zážitky pokračujeme i v létě a dáme i na vaše nápady
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail