20.10.2019

Sémillon z Česka skoro vymizel, nás proslavil u Francouzů

Je to měsíc, co jsme se jako jediný zástupce moravského a českého vinařství mohli podílet na křtu průvodce po nejzajímavějších světových vinařstvích s názvem Wine Explorers, který chystal jedenáct let francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejenže je nakonec na obálce knihy fotka Pálavy zachycená v našem vinohradu, ale právě před měsícem jsme dostali příležitost ukázat na křtu jedno z našich netradičních vín, které mělo v Paříži velký ohlas. Není se co divit cuvée Sémillon/Sauvignon totiž náš sklepmistr Olda Drápal vytváří podle vzoru francouzských vín ve stylu Bordeaux. A není to náhoda.

Když se Sonberk v roce 2003 zakládal, řešila se samozřejmě jako jedna z prvních otázek, jaké odrůdy se budou vysazovat do vinohradu. „Zůstal nám takový volný klínek, tak jsme si řekli, že zkusíme právě u nás netradiční Sémillon. Původně to bylo s tím záměrem, že se z něj budou dělat přírodně sladká vína. Odrůda je totiž náchylná na botrytidu, napadení ušlechtilou plísní, díky níž se zvyšuje cukernatost hroznů,“ vysvětluje Olda.

Příroda mu ale původní plán překazila. Na Sémillonu se botrytida téměř vůbec neobjevuje (přitom paradoxně vedle na ryzlinku ano), a tak přišel Olda s novým plánem: míchat Sémillon podle zahraničního vzoru se Sauvignonem. „U nás se Sémillon pěstoval hodně například na Znojemsku před druhou světovou válkou, teď už je ale vidět málo. V zahraničí, třeba v Austrálii, je ale jeho kombinace se Sauvignonem častá a oblíbená,“ dodává sklepmistr.

Ve výsledných lahvích cuvée Sémillon/Sauvignon je 70 procent první a 30 procent druhé odrůdy, přičemž obě se dělají takzvaně na sudu. Sémillon se nechá nejdřív prokvasit v nerezových tancích sudech a pak se s jemnými kaly přesune do dřevěných sudů, kde už předtím zrálo Chardonnay, takže účinek vypálení sudu už není tak mocný. V dřevěných, ale větších sudech, zraje i Sauvignon. I proto se obě odrůdy hezky doplňují a vychází z toho elegantní víno s jemnější aromatickou, které má chuti v tóny smetany a je ideální k jídlu. Objednat si ho k podzimní hostině můžete u nás na e-shopu.

Další aktuality
08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

I když někde už možná slyšíte, že ročník je takový nebo makový, ne každý to už dokáže říct. A je to dobře
Číst více
01.04.2021

Na procházku pořád můžete. My k ní přidáváme audioprůvodce

V době trvajících omezení posíláme do světa nový zlepšovák pro návštěvníky
Číst více
31.03.2021

Sonberský lockdown je mediální. Táhne úspěch ve Vinařství roku

Když už s vámi nemůžeme být ne degustacích, povídáme si aspoň s novináři.
Číst více
25.03.2021

Jarní radost & vinařská girl power!

Velikonoční bedýnka s nadílkou od zajíčka a další dobré zprávy ve vašich inboxech. 
Číst více
22.03.2021

Březnové novinky

Novinky ve vašich inboxech
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail