29.07.2019

Umíme to i s meruňkami. Končí v meruňkovici

Že je pro nás tvorba vína úkolem a radostí číslo jedna, o tom se nemusíme bavit. Kromě něho ale děláme na Sonberku i pár dalších věcí, které umí také potěšit. Třeba pro životní momenty, pro které síla vína nestačí, se může hodit naše meruňkovice. Na Sonberku se dělá už dlouhá léta víceméně každé dva roky. I když se to nezdá a ne každý to ví, protože není na první pohled vidět, součástí pozemků vinařství je i meruňkový sad.

„Byl tady už v době, kdy se Sonberk zakládal. Od začátku se počítalo s tím, že se budou plody ze sadu využívat,“ vzpomíná náš vinohradník Roman Slouk, který u všeho byl. „Jedny z prvních plánů na vinařství dokonce počítaly s tím, že budova vinařství bude stát právě v blízkosti sadu, nakonec to ale dopadlo jinak,“ doplňuje Roman.

Z meruněk ze sadu se dělá i marmeláda, ale pálenka je přece jen o něco důležitější. Poslední léta jí bývá tak kolem 500 lahví a vyrábí se ve Střední vinařské škole ve Valticích.

Před lety bývaly vyrobené objemy ještě daleko vyšší, změny ale nastaly po takzvané metanolové aféře. Nová legislativa změnila producentům podmínky prodeje. „V tom momentu jsme si řekli, že jsme přece jenom vinařství a měli bychom se soustředit na to. Od té doby meruňkovici prodáváme jenom koncovým spotřebitelům,“ vysvětluje Roman.

Protože jsou meruňky náchylné k pomrznutí, destiluje se pálenka podle toho, jak se urodí, takže přibližně každé dva roky. Aktuálně tedy máme nový ročník 2018 a ten s nálepkou 2019 následovat nebude. Co ale naopak bude letošní, to by měla být Pálavice z hroznů Pálavy. Než se ale vůbec začne sklízet, můžete zkusit meruňkovou pálenku. Na e-shopu už ji najdete.

Další aktuality
20.05.2022

Nový díl podcastu Mezi řádky: O cestách za vínem

S uznávaným gastronomickým průvodcem Janem Valentou z Taste of Prague si povídáme o výletech za vínem a jídlem a také o tom, jak chutná Morava cizincům.
Číst více
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail