08.07.2019

Cuvée Chardonnay & Pinot gris 2016 je novou hvězdou soutěží

Riesling, Pálava, Merlot. Hlavně tyto odrůdy se na Sonberku skloňují nejčastěji, když je řeč o úspěších na domácích i mezinárodních vinařských soutěžích. Neznamená to ale, že se nedaří i jiným. Spíš naopak. Když už náš sklepmistr Olda Drápal někam pošle barikové cuvée tvořené odrůdami Chardonnay a Rulandské šedé, je vysoká pravděpodobnost, že ze soutěže neodejde s prázdnou. Čerstvě se to ve velkém potvrzuje na ročníku 2016.

Před pár dny právě toto víno ovládlo svoji kategorii na mezinárodní konferenci a soutěži Oenoforum, která se jako jedna z mála českých akcí pořádá pod patronací Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví (OIV). A ještě předtím dostalo to samé víno velkou zlatou medaili na akci s názvem Co chutná mladým, kterou organizuje sdružení Mladí vinaři. Dvě různé akce, dvě různé skupiny degustátorů, ale vzácná shoda na to, že tohle víno se opravdu povedlo. „Je to pěkný start. Cuvée ročníku 2016 prodáváme teprve pár týdnů a moc jsme ho ještě nikam neposílali, tak je fajn, že se chytilo hned takhle na začátek,“ říká Olda, který poslal totéž víno i do boje o Salon vín. Mimochodem právě předchozí ročníky 2015 a 2013 se do výběru top 100 nejlepších českých vín probojovaly v minulých letech.. A ročník 2016 se o místo v elitním výběru bude ucházet zase teď na podzim.

Kromě cuvée se hodnotitelům Oenofora mimořádně líbila i slámová Pálava, která také vyhrála svoji kategorii. Olda se na konferenci objevil až ve chvíli, kdy se vyhlašovali vítězové. Na rozdíl od loňského roku totiž nebyl mezi degustátory soutěže. Nabídku musel odmítnout kvůli velkému množství práce ve sklepě.

To na soutěži Co chutná mladým bodovala kromě cuvée ještě jiná sonberská vína. Zlatou medaili tady dostal Riesling 2017 VOC a Merlot. Na lahvích tahle ocenění ale vidět nebudou. Mladí vinaři si zakládají na tom, že ke všemu přistupují trochu originálněji, takže odměnou pro nejlepší vinaře jsou na jejich konferenci trička s nápisem Moje víno chutná mladým.


Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail