05.05.2019

Riesling nebo Ryzlink rýnský? Manuál k novým sonberským vínům

Že je Ryzlink rýnský jednou z nejdůležitějších sonberských odrůd, to ví asi každý, kdo se u nás někdy mihnul. Aktuálně posíláme do prodeje ve velkém ročník 2017. Najít ho ovšem na našem e-shopu i jinde můžete pod různými názvy. Proč to tak je? Protože každé z vín je něčím specifické a bude o něj mít zájem trochu jiný milovník vína.

V řadě Velký Sonberk, kam zařazujeme vína, kterým jsme dopřáli delší dobu zrání na lahvi, a počítá se s nimi pro archivaci, se teď nově objevují Riesling 2017 VOC a Riesling Noble Rot 2017. Ano, oba mají místo českého označení Ryzlink rýnský tradiční německý název, což má to svůj důvod. „Pro německé označování jsme se rozhodli už někdy v roce 2013. Uvědomili jsme si totiž, že právě toto víno se často prezentuje lidem ze zahraničí nebo přímo v zahraničí, kam ho posíláme třeba na soutěže. Právě tam je tradiční název daleko víc srozumitelný a navíc je jednoznačný, nejde zaměnit s Ryzlinkem vlašským,“ vysvětluje náš sklepmistr Olda Drápal.

U prvně uvedeného vína vyjadřuje zkratka sousloví Vína originální certifikace (VOC). Sonberk je už od začátku existence tohoto uskupení členem spolku VOC Mikulov, který se snaží uplatňovat na vína nejpřísnější kritéria výroby a vybírat odrůdy, které jsou pro oblast typické. Jednou z nich je právě Ryzlink rýnský, a proto může i ten náš nést právě označení VOC.

Druhý jmenovaný Riesling Noble Rot je specialita. „Vznikl z hroznů částečně napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea z dělené sklizně, což způsobuje, že má daleko vyšší obsah zbytkového cukru, než u Rieslingu VOC, který je suchý,“ poukazuje na rozdíly Olda. Víno s označením Noble rot se navíc nedá vyrobit každý rok, na Sonberku jsme na to měli podmínky teprve podruhé od roku 2013.

Zatímco obě předchozí vína patří do řady Velký Sonberk, to s českým označením Ryzlink rýnský spadá do takzvané Stříbrné řady. Na rozdíl od předchozích se u něj nepředpokládá archivováním. Je tvořený ovocným stylem a určený k rychlému vypití do tří let od vzniku a o to víc chuti umí ukázat v kombinaci s obědem nebo lehkou večeří.



Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail