22.02.2019

Ze síta do lisu. Na nové slámovce už se pracuje.

Na první pohled to vypadá, že v zimě se ve vinařství nic moc neděje, ale my teď na Sonberku děláme jednu z nejzajímavějších záležitostí vůbec, slámovou Pálavu. Hrozny, které jsme pět měsíců sušili na sítech pod vlnitou střechou, jsme poslali do lisu a s moštem teď bude náš sklepmistr Olda Drápal několik měsíců pracovat. V něčem je to prý jednodušší práce než s hrozny na klasické víno. „Tyhle hrozny se totiž neodzrňují, do lisu jdou celé i s třapinou, tedy se stopkou. Nevadí to, protože jak třapina seschne, neuvolňují se z ní už žádné nežádoucí látky,“ vysvětluje Olda.

Slámovka je pro něj speciální víno, svoji první dělal už v roce 1994, tedy ve svých 17 letech. „Tehdy to byla hlavně zajímavost, dostal jsem se k tomu v rámci studentské odborné činnosti ještě na vinařské střední škole ve Valticích,“ směje se Olda.

Dnes už to se slámovým vínem dost dobře umí. Na Sonberku se dělá od začátku jeho historie, takže od roku 2003, dřív to bylo ale z Tramínu. Když bylo tento vinohrad potřeba vyklučit, hledal se nástupce a volba padla na Pálavu coby typickou moravskou odrůdu, což byl záměr. „Na slámové víno se navíc moc dobře hodí, protože má tuhou slupku, takže hrozny vydrží proces sesychání,“ dovysvětluje Olda.

Slámové víno chce vůbec hodně pečlivosti. Už jen tomu, co se na síta položí, se věnuje velká pozornost, protože pár vadných hroznů by mohlo způsobit, že se během měsíců schnutí zkazí celá várka. Což se letos rozhodně nestalo, z původních 2660 kilogramů hroznů se vyhazovalo jen pár hroznů.

Teď z nich máme mošt, který budeme asi dva dny odkalovat, protože viskózní, hustá hmota plná cukru si žádá víc času než běžně dělané víno, kde by stačilo nějakých 18 hodin. Výsledkem by mělo být asi 400 litrů přírodně sladkého vína, které budeme lahvovat odhadem někdy kolem Vánoc. A taky budeme doufat, že se mu bude u zákazníků a na soutěžích dařit stejně jako jeho předchůdcům.

Pokud byste chtěli ochutnat naši slámovou Pálavu z ročníku 2016, klikněte na náš eshop. Nebo se stavte k nám na skleničku. :)
Další aktuality
26.01.2022

Přes Sonberk k papeži a do michelinského chateau

Jak dlouhá byla cesta od šlechtění Pálavy až do vinných karet Francie?
Číst více
11.01.2022

Letní koncerty 2022 ve vinařství Sonberk

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích vám také letos nabídneme sérii letních koncertních večerů.
Číst více
03.01.2022

Adriena Šimotová & Sonberk

Stali jsme se partnery výstavy Adrieny Šimotové, kterou pod záštitou Českého velvyslanectví ve Slovinsku pořádá Mezinárodní centrum grafické tvorby v Lublani. Srdečně zveme k návštěvě.
Číst více
01.01.2022

Rok 2021 na Sonberku

Díl #3: Září - Prosinec. V závěrečném dílu ohlédnutí za uplynulým rokem prozradíme, jaké bylo vinobraní a co všechno jsme stihli před příchodem Ježíška.
Číst více
29.12.2021

Jaký byl rok 2021 na Sonberku?

Díl #2: Květen - Srpen. Druhý díl našeho tradičního ohlédnutí za uplynulým rokem je plný léta, koncertů a dobré nálady.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail