22.02.2019

Ze síta do lisu. Na nové slámovce už se pracuje.

Na první pohled to vypadá, že v zimě se ve vinařství nic moc neděje, ale my teď na Sonberku děláme jednu z nejzajímavějších záležitostí vůbec, slámovou Pálavu. Hrozny, které jsme pět měsíců sušili na sítech pod vlnitou střechou, jsme poslali do lisu a s moštem teď bude náš sklepmistr Olda Drápal několik měsíců pracovat. V něčem je to prý jednodušší práce než s hrozny na klasické víno. „Tyhle hrozny se totiž neodzrňují, do lisu jdou celé i s třapinou, tedy se stopkou. Nevadí to, protože jak třapina seschne, neuvolňují se z ní už žádné nežádoucí látky,“ vysvětluje Olda.

Slámovka je pro něj speciální víno, svoji první dělal už v roce 1994, tedy ve svých 17 letech. „Tehdy to byla hlavně zajímavost, dostal jsem se k tomu v rámci studentské odborné činnosti ještě na vinařské střední škole ve Valticích,“ směje se Olda.

Dnes už to se slámovým vínem dost dobře umí. Na Sonberku se dělá od začátku jeho historie, takže od roku 2003, dřív to bylo ale z Tramínu. Když bylo tento vinohrad potřeba vyklučit, hledal se nástupce a volba padla na Pálavu coby typickou moravskou odrůdu, což byl záměr. „Na slámové víno se navíc moc dobře hodí, protože má tuhou slupku, takže hrozny vydrží proces sesychání,“ dovysvětluje Olda.

Slámové víno chce vůbec hodně pečlivosti. Už jen tomu, co se na síta položí, se věnuje velká pozornost, protože pár vadných hroznů by mohlo způsobit, že se během měsíců schnutí zkazí celá várka. Což se letos rozhodně nestalo, z původních 2660 kilogramů hroznů se vyhazovalo jen pár hroznů.

Teď z nich máme mošt, který budeme asi dva dny odkalovat, protože viskózní, hustá hmota plná cukru si žádá víc času než běžně dělané víno, kde by stačilo nějakých 18 hodin. Výsledkem by mělo být asi 400 litrů přírodně sladkého vína, které budeme lahvovat odhadem někdy kolem Vánoc. A taky budeme doufat, že se mu bude u zákazníků a na soutěžích dařit stejně jako jeho předchůdcům.

Pokud byste chtěli ochutnat naši slámovou Pálavu z ročníku 2016, klikněte na náš eshop. Nebo se stavte k nám na skleničku. :)
Další aktuality
04.06.2024

Zažijte léto na Sonberku!

Léto je skoro tady a s ním přichází slunce, relaxace a nezapomenutelné zážitky. Pokud hledáte místo, kde byste mohli zažít všechny tyto věci v harmonii s přírodou a výjimečnými víny, jste tu správně. Toto úžasné spojení najdete právě u nás na Sonberku.
Zjistěte více
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail