22.02.2019

Ze síta do lisu. Na nové slámovce už se pracuje.

Na první pohled to vypadá, že v zimě se ve vinařství nic moc neděje, ale my teď na Sonberku děláme jednu z nejzajímavějších záležitostí vůbec, slámovou Pálavu. Hrozny, které jsme pět měsíců sušili na sítech pod vlnitou střechou, jsme poslali do lisu a s moštem teď bude náš sklepmistr Olda Drápal několik měsíců pracovat. V něčem je to prý jednodušší práce než s hrozny na klasické víno. „Tyhle hrozny se totiž neodzrňují, do lisu jdou celé i s třapinou, tedy se stopkou. Nevadí to, protože jak třapina seschne, neuvolňují se z ní už žádné nežádoucí látky,“ vysvětluje Olda.

Slámovka je pro něj speciální víno, svoji první dělal už v roce 1994, tedy ve svých 17 letech. „Tehdy to byla hlavně zajímavost, dostal jsem se k tomu v rámci studentské odborné činnosti ještě na vinařské střední škole ve Valticích,“ směje se Olda.

Dnes už to se slámovým vínem dost dobře umí. Na Sonberku se dělá od začátku jeho historie, takže od roku 2003, dřív to bylo ale z Tramínu. Když bylo tento vinohrad potřeba vyklučit, hledal se nástupce a volba padla na Pálavu coby typickou moravskou odrůdu, což byl záměr. „Na slámové víno se navíc moc dobře hodí, protože má tuhou slupku, takže hrozny vydrží proces sesychání,“ dovysvětluje Olda.

Slámové víno chce vůbec hodně pečlivosti. Už jen tomu, co se na síta položí, se věnuje velká pozornost, protože pár vadných hroznů by mohlo způsobit, že se během měsíců schnutí zkazí celá várka. Což se letos rozhodně nestalo, z původních 2660 kilogramů hroznů se vyhazovalo jen pár hroznů.

Teď z nich máme mošt, který budeme asi dva dny odkalovat, protože viskózní, hustá hmota plná cukru si žádá víc času než běžně dělané víno, kde by stačilo nějakých 18 hodin. Výsledkem by mělo být asi 400 litrů přírodně sladkého vína, které budeme lahvovat odhadem někdy kolem Vánoc. A taky budeme doufat, že se mu bude u zákazníků a na soutěžích dařit stejně jako jeho předchůdcům.

Pokud byste chtěli ochutnat naši slámovou Pálavu z ročníku 2016, klikněte na náš eshop. Nebo se stavte k nám na skleničku. :)
Další aktuality
29.08.2024

#28 O nejen sonberském sektu

Tentokrát jsme si pozvali experta na sekt. Není to nikdo jiný než Kamil Prokeš z Velkých Pavlovic
Zjistit více
28.08.2024

Objevte kouzlo skla s Riedel Glass Tasting na Sonberku

Přijďte 5. října 2024 v 17:00 na naši řízenou degustaci vín, kde se společně ponoříme do světa skla a jeho vlivu na chuť a aroma vína. Riedel Glass Tasting na Sonberku vám nabídne neobvyklou příležitost.
Zjistěte více
31.07.2024

Teambuilding ve vinařství. Zažijte nezapomenutelný den plný zábavy a poznání

Řešíte ve firmě teambuilding? Už nemusíte. My pro vás zajistíme jedinečný den u nás ve vinařství, který nadchne všechny vaše kolegy a posílí týmového ducha.


Zjistěte více
26.07.2024

Fotografování ve vinici Sonberk: západ slunce a kouzlo vína

Představte si, jak stojíte mezi zlatavými vinicemi, zatímco slunce pomalu zapadá za obzor. A přesně tehdy vás vyfotí profesionální fotograf. 
Zjistěte více
25.07.2024

Zakončení léta na Sonberku - grilování i prohlídky s degustací

zveme vás na akci Zakončení léta na Sonberku. Přijďte si užít 31. 8. den plný výborného vína, skvělého jídla a zábavy pro celou rodinu!

Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail