22.02.2019

Ze síta do lisu. Na nové slámovce už se pracuje.

Na první pohled to vypadá, že v zimě se ve vinařství nic moc neděje, ale my teď na Sonberku děláme jednu z nejzajímavějších záležitostí vůbec, slámovou Pálavu. Hrozny, které jsme pět měsíců sušili na sítech pod vlnitou střechou, jsme poslali do lisu a s moštem teď bude náš sklepmistr Olda Drápal několik měsíců pracovat. V něčem je to prý jednodušší práce než s hrozny na klasické víno. „Tyhle hrozny se totiž neodzrňují, do lisu jdou celé i s třapinou, tedy se stopkou. Nevadí to, protože jak třapina seschne, neuvolňují se z ní už žádné nežádoucí látky,“ vysvětluje Olda.

Slámovka je pro něj speciální víno, svoji první dělal už v roce 1994, tedy ve svých 17 letech. „Tehdy to byla hlavně zajímavost, dostal jsem se k tomu v rámci studentské odborné činnosti ještě na vinařské střední škole ve Valticích,“ směje se Olda.

Dnes už to se slámovým vínem dost dobře umí. Na Sonberku se dělá od začátku jeho historie, takže od roku 2003, dřív to bylo ale z Tramínu. Když bylo tento vinohrad potřeba vyklučit, hledal se nástupce a volba padla na Pálavu coby typickou moravskou odrůdu, což byl záměr. „Na slámové víno se navíc moc dobře hodí, protože má tuhou slupku, takže hrozny vydrží proces sesychání,“ dovysvětluje Olda.

Slámové víno chce vůbec hodně pečlivosti. Už jen tomu, co se na síta položí, se věnuje velká pozornost, protože pár vadných hroznů by mohlo způsobit, že se během měsíců schnutí zkazí celá várka. Což se letos rozhodně nestalo, z původních 2660 kilogramů hroznů se vyhazovalo jen pár hroznů.

Teď z nich máme mošt, který budeme asi dva dny odkalovat, protože viskózní, hustá hmota plná cukru si žádá víc času než běžně dělané víno, kde by stačilo nějakých 18 hodin. Výsledkem by mělo být asi 400 litrů přírodně sladkého vína, které budeme lahvovat odhadem někdy kolem Vánoc. A taky budeme doufat, že se mu bude u zákazníků a na soutěžích dařit stejně jako jeho předchůdcům.

Pokud byste chtěli ochutnat naši slámovou Pálavu z ročníku 2016, klikněte na náš eshop. Nebo se stavte k nám na skleničku. :)
Další aktuality
27.06.2022

První červencový víkend přinese divadelní premiéru, koncert Anny K. a brunch s foodtruckem

Plánujete prodloužený prázdninový víkend na Moravě? Zde jsou naše tipy.
Číst více
15.06.2022

Londýnský Decanter ocenil celou škálu Rieslingů a Pálav

Červen je medailový a my si to užíváme. Celkem šest našich vín bylo oceněno na největší světové soutěži Decanter World Wine Awards.
Číst více
05.06.2022

Riesling VOC 2020 veze zlato z Concours Mondial de Bruxelles

Česká republika je nejúspěšnější vinařská krajina střední Evropy v soutěži
Číst více
29.05.2022

Pět let v ředitelské židli: Co se povedlo a co bude dál?

V novém dílu podcastu se loučíme s Dášou Fialovou, která vzpomíná na pětiletku plnou skvělého vína, úžasných lidí, nezapomenutelných koncertů - a prozrazuje svoje plány do budoucna.
Číst více
20.05.2022

Nový díl podcastu Mezi řádky: O cestách za vínem

S uznávaným gastronomickým průvodcem Janem Valentou z Taste of Prague si povídáme o výletech za vínem a jídlem a také o tom, jak chutná Morava cizincům.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail