16.01.2019

2. díl: Takový byl sonberský rok 2018

Květen

Vezeme zlaté medaile z konference Co chutná mladým, a to za Sauvignon 2017, Riesling 2015 a barikové cuvée. V polovině měsíce už kvete réva a tak trochu i na oslavu toho spouštíme prodej lístků na Sonberské kulturní léto. Souběžně s kázáním ve vinici (náhoda?) přichází zprávy z Decanter World Wine Awards, asi největší a neprestižnější vinařské přehlídky na světě, a všechny nás dostanou. Získali jsme zlatou medaili a 96 bodů za slámovou Pálavu, dvě stříbrné za Riesling 2016 VOC a Pálavu 2016 VOC. Po tři dny jsme součástí největšího tuzemského veletrhu Wine Prague, a to na stánku s kolegy z Aliance vinařství V8 a také na stánku Vinařů Hustopečska.

Červen

Náš sklepmistr Olda Drápal si za odměnu užívá evropský šampionát vinařských fotbalových týmů, kde v roli manažera českého mužstva získává bronz. Pořád je tepleji než obvykle, ale trocha vody ve správný čas drží vinohrad na sprašovém podloží v kondici. Chystáme kupáže Pálavy VOC z řady Velký Sonberk a naposledy před lahvováním stáčíme Merlot 2016. S blížícím se létem vítáme víc a víc hostů, v polovině měsíce hostíme první letošní svatbu Svatky a Jakea, kteří teď bydlí v Holandsku a díky akci s Vinaři Hustopečska máme poprvé otevřeno do 21 hodin.

Červenec

7. července startujeme Sonberské kulturní léto. Přijíždí Jarda Dušek a za ním stovky lidí, kteří jsou rozesetí při jeho povídání kolem celého vinařství. Dva týdny po něm baví návštěvníky Sonberku Michal Viewegh a Jiří Stivín. Přesně mezi jejich vystoupeními nás těší další krásné zprávy z další soutěže – Merlot dostal zlatou medaili na Oenoforu, jedné z mála českých konferencí a soutěží, která se koná pod patronací Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví. Teploty dosazují vrcholu. Ve vinohradu je jako ve středomoří a my koukáme k nebi, protože by se nám hodilo trochu vody. Společně s V8 představujeme vína ve Strahovském klášteře v Praze. Lahvujeme Riesling VOC a Pálavu VOC, tanky ve sklepě se vyprazdňují před blížícím se vinobraním.

Srpen

Druhý letní měsíc otvírá svým vystoupením Peter Lipa. V polovině srpna už máme letošní meruňkový džem a den na to novinkově začínáme lahvování Rieslingu Noble Rot do lahví typu Magnum. Režisér Ondřej Trojan se ženou povídají v předstihu všechno možné o filmu Toman, který později do kin láká statisíce lidí. Před 20. srpnem je všechno dolahvováno a začínáme vinobraní - obdobně jako poslední roky hrozny Sauvignonu. Pořád ještě nemůžeme uvěřit, že už 22. srpna dosahuje cukernatost úrovně pozdního sběru. Dovážíme proto spoustu suchého ledu, aby se hroznům v teple nic nestalo. Prázdniny zavíráme s Michalem Prokopem.

Další aktuality
20.05.2022

Nový díl podcastu Mezi řádky: O cestách za vínem

S uznávaným gastronomickým průvodcem Janem Valentou z Taste of Prague si povídáme o výletech za vínem a jídlem a také o tom, jak chutná Morava cizincům.
Číst více
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail