13.01.2019

Máme dárek k začátku roku. Jmenuje se Rudimentum

Možná už jste o něm slyšeli, ale ještě ho neviděli. Tak tady je: Riesling s názvem Rudimentum.

S tím, že vznikne, nejdřív nikdo nepočítal. Vlastně je to experiment. Ale je tak dobrý, že jsme mu udělali speciální láhev a v prodeji bude jen na několika málo místech a při speciálních příležitostech.

Příběh s Rudimentem začal na konci sklizně ročníku 2013. Hroznů bylo víc, takže už se na konci sběru nedostávalo nádob, a když se sesbíral poslední Riesling, kde už bylo trochu ušlechtilé plísně, musel zbytek do 500litrového vypalovaného sudu. „Každý rok dělám nějaký malý pokus a v tomto případě jsme si říkali, že tím časem obohatíme nějakou jinou odrůdu a uděláme cuvée,“ popsal náš sklepmistr Olda Drápal.

Na původní nápad nakonec nedošlo, tento Riesling totiž opravdu zaujme i bez kombinování s jinou odrůdou. „Víno jsme nechali zrát skoro dva roky přirozenou cestou s minimálním přídavkem síry. Ze sudů jsme ho stáčeli jen pomocí gravitace, nijak jsme ho nečířili, ani nefiltrovali. Ze všech vín, která na Sonberku děláme, se toto nejvíc blíží starým a tradičním postupům,“ vypíchnul Olda.

Netradiční postup znamená, že jeho výsledkem je netradiční chuť. V Rudimentu se nedá hledat rieslingová ovocnost. Fajnšmekři, kteří se ve víně vyznají, v něm ale objeví chuť karamelu, oříšků a sušeného ovoce a všechny určitě zaujme výrazně jantarovou barvu.

„Někdo mu bude říkat oranžové, někdo autentické. Pro mě je to zkrátka Rudimentum,“ přiblížil Olda, který název nové sonberské speciality nevybral náhodou. Jeden z možných překladů tohoto původem latinského slova totiž znamená počátek, což je právě odkaz na původní vinařské postupy. Proto nebude ani balení nijak zdobné. Ti šťastní, kteří se k Rudimentu dostanou, budou mít v ruce láhev o objemu 0,75 litru jen s jednoduchou visačkou a hrdlem zataveným v pečetním vosku. A jak se k němu dostat? K mání bude v našich spřátelených restauracích a u nejoblíbenějších partnerů. Přímo na Sonberku ho v běžné nabídce také zatím nenajdete, bude ale stačit, pokud si o něj sami řeknete. Po zaznění „hesla“ Rudimentum už vám ho obsluha ráda dá ochutnat, případně rovnou nabalí s sebou.

Pokud byste si jej chtěli objednat domů, bude stačit jednoduchý email na sonberk@sonberk.cz.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail