13.01.2019

Máme dárek k začátku roku. Jmenuje se Rudimentum

Možná už jste o něm slyšeli, ale ještě ho neviděli. Tak tady je: Riesling s názvem Rudimentum.

S tím, že vznikne, nejdřív nikdo nepočítal. Vlastně je to experiment. Ale je tak dobrý, že jsme mu udělali speciální láhev a v prodeji bude jen na několika málo místech a při speciálních příležitostech.

Příběh s Rudimentem začal na konci sklizně ročníku 2013. Hroznů bylo víc, takže už se na konci sběru nedostávalo nádob, a když se sesbíral poslední Riesling, kde už bylo trochu ušlechtilé plísně, musel zbytek do 500litrového vypalovaného sudu. „Každý rok dělám nějaký malý pokus a v tomto případě jsme si říkali, že tím časem obohatíme nějakou jinou odrůdu a uděláme cuvée,“ popsal náš sklepmistr Olda Drápal.

Na původní nápad nakonec nedošlo, tento Riesling totiž opravdu zaujme i bez kombinování s jinou odrůdou. „Víno jsme nechali zrát skoro dva roky přirozenou cestou s minimálním přídavkem síry. Ze sudů jsme ho stáčeli jen pomocí gravitace, nijak jsme ho nečířili, ani nefiltrovali. Ze všech vín, která na Sonberku děláme, se toto nejvíc blíží starým a tradičním postupům,“ vypíchnul Olda.

Netradiční postup znamená, že jeho výsledkem je netradiční chuť. V Rudimentu se nedá hledat rieslingová ovocnost. Fajnšmekři, kteří se ve víně vyznají, v něm ale objeví chuť karamelu, oříšků a sušeného ovoce a všechny určitě zaujme výrazně jantarovou barvu.

„Někdo mu bude říkat oranžové, někdo autentické. Pro mě je to zkrátka Rudimentum,“ přiblížil Olda, který název nové sonberské speciality nevybral náhodou. Jeden z možných překladů tohoto původem latinského slova totiž znamená počátek, což je právě odkaz na původní vinařské postupy. Proto nebude ani balení nijak zdobné. Ti šťastní, kteří se k Rudimentu dostanou, budou mít v ruce láhev o objemu 0,75 litru jen s jednoduchou visačkou a hrdlem zataveným v pečetním vosku. A jak se k němu dostat? K mání bude v našich spřátelených restauracích a u nejoblíbenějších partnerů. Přímo na Sonberku ho v běžné nabídce také zatím nenajdete, bude ale stačit, pokud si o něj sami řeknete. Po zaznění „hesla“ Rudimentum už vám ho obsluha ráda dá ochutnat, případně rovnou nabalí s sebou.

Pokud byste si jej chtěli objednat domů, bude stačit jednoduchý email na sonberk@sonberk.cz.

Další aktuality
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Hodnotitelé náročné soutěže vyzvedli suché Rieslingy a bílá cuvée; nejvíc se líbily Pálavy
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
01.09.2021

17.9. Sonberské vinobraní, představení ročníku 2020 & Cimballica

Letošní oslava sonberského vinobraní, společně s představením ročníku 2020 se chystá na pátek 17. září. Můžete si vyhradit celé odpoledne a dívat se pod ruce vinohradníkovi i sklepmistrovi, nebo dorazit až na večerní program, je to jen na vás.
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail