18.10.2018

Na prvním Gastrovečeru uchvátila 45 dní stařená svíčková

Moc hezký zážitek nám a dalším 14 milovníkům skvělého jídla a vína připravili v úterý naši kamarádi z restaurace Borgo Agnese. Byli to právě oni, kdo se postarali o sedmichodové menu našeho prvního Gastrovečera, který jsme uspořádali přímo na Sonberku u velkého stolu s výhledem na Pálavu a jsme moc rádi, že byl stůl zaplněný do posledního místa.


Jak to v úterý přesně vypadalo? Michal Prachař, spolumajitel Borgo Agnese, vzal své kolegy, spoustu nádobí, od různých druhů talířů až po vlastní gril a hlavně ty nejlepší suroviny, které přetvářeli přímo na místě v dokonalé pokrmy vhodné ke snoubení s našimi víny. Podávalo se třeba carpaccio z mořského vlka a k němu naše cuvée Rulandské šedé&Chardonnay 2017, marinované hovězí s majonézou a papričkami jalapeňos s Rieslingy, humr s mačkaným hráškovomátovým pyré s cuvée Chardonnay&Pinot gris 2015, nebo 45 dní stařená svíčková Iberico, jak jinak než s Merlotem.


Výhodou takové komorní akce je, že kuchař má čas povídat si o svém umění s lidmi, což se přesně stalo. Padla tak otázka, jestli byl mořský vlk ležící na talíři opravdu chycený na udici na volném moři (ano, byl), nebo jak je to s párováním vín k jídlu.

Protože Sonberk je především o bílých vínech, bylo menu postaveno hlavně na rybách a mořských plodech. Výjimkou byl náš Merlot 2015, podávaný ke steaku z 45 dní stařené svíčkové . „Právě svíčková si vysloužila nejvíc pochval, byla skvělá, hlavní chod tak splnil očekávání a byl zlatým hřebem večera“ podotkla naše marketingová ředitelka Dáša Fialová. Zazářilo ale i spojení Mušlí sv. Jakuba s naší suchou Pálavou 2017 VOC, kterou teprve připravujeme.

K jednomu chodu byla na výběr dokonce dvě vína, aby si sami návštěvníci vyzkoušeli, jak takový výběr k menu vypadá. „Udělali jsme to u hovězího s japonskou majonézou a jalapeňos, variantami byly suchý Riesling 2015 VOC a polosuchý botrytický Riesling 2017, který se také teprve chystá na trh. “Ukázalo se, že vyšší zbytkový cukr se lépe doplňoval s pálivými papričkami,“ dodala Dáša.


Prvního večera Gastropodzimu se ujalo právě Borgo Agnese, protože letos slavíme deset let spolupráce, což jsme stvrdili už před časem vyrobením speciálního cuvée Borgo, které najdete jen v této brněnské restauraci.


Už teď ale chystáme druhý večer snoubení jídla a vína tentokrát se specialisty na kuchyni s asijskými prvky z vyhlášeného brněnského podniku Koishi. Konat se bude 20. listopadu a osobně dorazí i jeho majitel Janko Martinkovič, který je známý tím, jak rád je mezi lidmi, takže o zábavu bude určitě postaráno. Rezervace přijímáme už teď na e-mailu sonberk@sonberk.cz. Předpokládaná cena je 1500 Kč za 5chodové menu, 2000 Kč za menu s vinným párováním. Cena je zatím odhadovaná, s blížícím se termínem upřesníme.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého? Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.
Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail