18.10.2018

Na prvním Gastrovečeru uchvátila 45 dní stařená svíčková

Moc hezký zážitek nám a dalším 14 milovníkům skvělého jídla a vína připravili v úterý naši kamarádi z restaurace Borgo Agnese. Byli to právě oni, kdo se postarali o sedmichodové menu našeho prvního Gastrovečera, který jsme uspořádali přímo na Sonberku u velkého stolu s výhledem na Pálavu a jsme moc rádi, že byl stůl zaplněný do posledního místa.


Jak to v úterý přesně vypadalo? Michal Prachař, spolumajitel Borgo Agnese, vzal své kolegy, spoustu nádobí, od různých druhů talířů až po vlastní gril a hlavně ty nejlepší suroviny, které přetvářeli přímo na místě v dokonalé pokrmy vhodné ke snoubení s našimi víny. Podávalo se třeba carpaccio z mořského vlka a k němu naše cuvée Rulandské šedé&Chardonnay 2017, marinované hovězí s majonézou a papričkami jalapeňos s Rieslingy, humr s mačkaným hráškovomátovým pyré s cuvée Chardonnay&Pinot gris 2015, nebo 45 dní stařená svíčková Iberico, jak jinak než s Merlotem.


Výhodou takové komorní akce je, že kuchař má čas povídat si o svém umění s lidmi, což se přesně stalo. Padla tak otázka, jestli byl mořský vlk ležící na talíři opravdu chycený na udici na volném moři (ano, byl), nebo jak je to s párováním vín k jídlu.

Protože Sonberk je především o bílých vínech, bylo menu postaveno hlavně na rybách a mořských plodech. Výjimkou byl náš Merlot 2015, podávaný ke steaku z 45 dní stařené svíčkové . „Právě svíčková si vysloužila nejvíc pochval, byla skvělá, hlavní chod tak splnil očekávání a byl zlatým hřebem večera“ podotkla naše marketingová ředitelka Dáša Fialová. Zazářilo ale i spojení Mušlí sv. Jakuba s naší suchou Pálavou 2017 VOC, kterou teprve připravujeme.

K jednomu chodu byla na výběr dokonce dvě vína, aby si sami návštěvníci vyzkoušeli, jak takový výběr k menu vypadá. „Udělali jsme to u hovězího s japonskou majonézou a jalapeňos, variantami byly suchý Riesling 2015 VOC a polosuchý botrytický Riesling 2017, který se také teprve chystá na trh. “Ukázalo se, že vyšší zbytkový cukr se lépe doplňoval s pálivými papričkami,“ dodala Dáša.


Prvního večera Gastropodzimu se ujalo právě Borgo Agnese, protože letos slavíme deset let spolupráce, což jsme stvrdili už před časem vyrobením speciálního cuvée Borgo, které najdete jen v této brněnské restauraci.


Už teď ale chystáme druhý večer snoubení jídla a vína tentokrát se specialisty na kuchyni s asijskými prvky z vyhlášeného brněnského podniku Koishi. Konat se bude 20. listopadu a osobně dorazí i jeho majitel Janko Martinkovič, který je známý tím, jak rád je mezi lidmi, takže o zábavu bude určitě postaráno. Rezervace přijímáme už teď na e-mailu sonberk@sonberk.cz. Předpokládaná cena je 1500 Kč za 5chodové menu, 2000 Kč za menu s vinným párováním. Cena je zatím odhadovaná, s blížícím se termínem upřesníme.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail