18.10.2018

Na prvním Gastrovečeru uchvátila 45 dní stařená svíčková

Moc hezký zážitek nám a dalším 14 milovníkům skvělého jídla a vína připravili v úterý naši kamarádi z restaurace Borgo Agnese. Byli to právě oni, kdo se postarali o sedmichodové menu našeho prvního Gastrovečera, který jsme uspořádali přímo na Sonberku u velkého stolu s výhledem na Pálavu a jsme moc rádi, že byl stůl zaplněný do posledního místa.


Jak to v úterý přesně vypadalo? Michal Prachař, spolumajitel Borgo Agnese, vzal své kolegy, spoustu nádobí, od různých druhů talířů až po vlastní gril a hlavně ty nejlepší suroviny, které přetvářeli přímo na místě v dokonalé pokrmy vhodné ke snoubení s našimi víny. Podávalo se třeba carpaccio z mořského vlka a k němu naše cuvée Rulandské šedé&Chardonnay 2017, marinované hovězí s majonézou a papričkami jalapeňos s Rieslingy, humr s mačkaným hráškovomátovým pyré s cuvée Chardonnay&Pinot gris 2015, nebo 45 dní stařená svíčková Iberico, jak jinak než s Merlotem.


Výhodou takové komorní akce je, že kuchař má čas povídat si o svém umění s lidmi, což se přesně stalo. Padla tak otázka, jestli byl mořský vlk ležící na talíři opravdu chycený na udici na volném moři (ano, byl), nebo jak je to s párováním vín k jídlu.

Protože Sonberk je především o bílých vínech, bylo menu postaveno hlavně na rybách a mořských plodech. Výjimkou byl náš Merlot 2015, podávaný ke steaku z 45 dní stařené svíčkové . „Právě svíčková si vysloužila nejvíc pochval, byla skvělá, hlavní chod tak splnil očekávání a byl zlatým hřebem večera“ podotkla naše marketingová ředitelka Dáša Fialová. Zazářilo ale i spojení Mušlí sv. Jakuba s naší suchou Pálavou 2017 VOC, kterou teprve připravujeme.

K jednomu chodu byla na výběr dokonce dvě vína, aby si sami návštěvníci vyzkoušeli, jak takový výběr k menu vypadá. „Udělali jsme to u hovězího s japonskou majonézou a jalapeňos, variantami byly suchý Riesling 2015 VOC a polosuchý botrytický Riesling 2017, který se také teprve chystá na trh. “Ukázalo se, že vyšší zbytkový cukr se lépe doplňoval s pálivými papričkami,“ dodala Dáša.


Prvního večera Gastropodzimu se ujalo právě Borgo Agnese, protože letos slavíme deset let spolupráce, což jsme stvrdili už před časem vyrobením speciálního cuvée Borgo, které najdete jen v této brněnské restauraci.


Už teď ale chystáme druhý večer snoubení jídla a vína tentokrát se specialisty na kuchyni s asijskými prvky z vyhlášeného brněnského podniku Koishi. Konat se bude 20. listopadu a osobně dorazí i jeho majitel Janko Martinkovič, který je známý tím, jak rád je mezi lidmi, takže o zábavu bude určitě postaráno. Rezervace přijímáme už teď na e-mailu sonberk@sonberk.cz. Předpokládaná cena je 1500 Kč za 5chodové menu, 2000 Kč za menu s vinným párováním. Cena je zatím odhadovaná, s blížícím se termínem upřesníme.

Další aktuality
08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

I když někde už možná slyšíte, že ročník je takový nebo makový, ne každý to už dokáže říct. A je to dobře
Číst více
01.04.2021

Na procházku pořád můžete. My k ní přidáváme audioprůvodce

V době trvajících omezení posíláme do světa nový zlepšovák pro návštěvníky
Číst více
31.03.2021

Sonberský lockdown je mediální. Táhne úspěch ve Vinařství roku

Když už s vámi nemůžeme být ne degustacích, povídáme si aspoň s novináři.
Číst více
25.03.2021

Jarní radost & vinařská girl power!

Velikonoční bedýnka s nadílkou od zajíčka a další dobré zprávy ve vašich inboxech. 
Číst více
22.03.2021

Březnové novinky

Novinky ve vašich inboxech
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail