16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Na to nejlepší se vyplatí počkat.


A my jsme čekali. Dva roky ležel Merlot Rare 2018 v těch nejkvalitnějších barikových sudech s označením Rare od francouzského bednářství François Frères. A poté ještě dva roky na lahvi. Při jeho tvorbě jsme zužitkovali téměř dvacet let poznatků, které nás vinice Sonberk o pěstování a tvorbě červeného vína naučila. Nyní můžeme s hrdostí předložit víno, jaké ještě na Sonberku nebylo.

Už to tak u nás je, že práce s modrými hrozny začíná ve vinohradu. Zvolili jsme pro ně stanoviště východně od meruňkového bio sadu, které má nejen jižní expozici, ale také nejprudší sklon terénu umožňující maximální přísun slunečních paprsků. Tomu odpovídá také nízké vedení révy tzv. na hlavu s vysokou hustotou výsadby. Na méně než hektaru plochy nám roste přes tři a půl tisíce rostlin Merlotu s navzájem si konkurujícími kořenovými systémy. Sklizeň Merlotu u nás probíhá výhradně ručně a je striktně redukovaná, takže průměrný výnos na jednu hlavu je v porovnání s výnosem bílých odrůd poloviční.

Sběru Merlotu 2018 připadnul na konec října 2018 a cukernatost moštu překročila 24 °NM. Hrozny jsme nejdříve kvasili v nerezovém vinifikátoru po dobu čtyř týdnů, poté jsme mladé červené víno vylisovali a stočili do barikových sudů z vyhlášeného francouzského bednářství Francois Fréres. Náš sklepmistr Olda Drápal si právě tuto značku vybral už v roce 2005 a od té doby na ni nedá dopustit. Proč? „Protože mi víno z nich pořád chutná nejvíc a také proto, že jejich sudy jsou opravdu velmi kvalitně zpracované,“ povídá Olda.

U velmi malé části Merlotu 2018 jsme přikročili k uložení do sudů o objemu 228 litrů z nejvyšší řady nazvané Rare. Jedná se o sudy vyrobené z mimořádně vyzrálého dubového dřeva, které se připravuje po dobu nejméně 48 měsíců - tedy až dvounásobně déle než u klasické řady. Právě doba zrání ve venkovních podmínkách je pro kvalitu dřeva nejzásadnější. „Výrobce nechává dřevo zrát normálně venku, ať na něj prší a svítí slunce, aby se vylouhovaly nejhrubší třísloviny a dřevo patřičně vyzrálo,“ popisuje Olda.

Zrání Merlotu 2018 v Rare sudech trvalo dva roky, přesněji od 20.11.2018 do 3.12.2020. Po celou dobu jsme jej nechávali jít vlastní cestou, nebylo nijak školeno. Vzhledem na kvalitu hroznů a rmutu jsme vsadili na to, čemu věříme: že víno vzniká ve vinici a pokud je základ dobrý, udělá se víno samo. A tak tomu v případě Merlotu 2018 doopravdy bylo. Lahvování začátkem prosince 2020 proběhlo bez předchozí filtrace a dalo nám pouze pár set lahví o objemu 0,75 l. Nyní - na podzim roku 2022 - jsme se rozhodli nabídnout tyto lahve do prodeje.

Aktuální kondice vína vybízí k otevření lahve a pití už teď, ale je zde také obrovský prostor pro další zrání, které může do chuti a kvality promlouvat ještě dalších minimálně deset let.

Je to tedy ten nejlepší Merlot, jaký jsme kdy na Sonberku vytvořili? Možná, čas ukáže. Každopádně je to Merlot, kterému jsme věnovali nejvíce péče a pozornosti od roku 2007, kdy jsme červené víno na Sonberku vytvořili vůbec poprvé.  


Další aktuality
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
01.07.2022

Co se děje ve vinici o prázdninách?

Pokud se k nám chystáte v létě na návštěvu, toto je článek pro vás. O tom, co uvidíte kolem sebe a proč tomu tak je.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail