05.11.2020

Sonberská jistota zůstává: Muškát 2020 jde na trh

Když je letos na podzim složitější jezdit po vinařstvích a ochutnávat všechno to dobré, co je v nich k pití, vydáváme se na Sonberku ve velkém opačnou cestu. Právě teď balíme první kartony letošního mladého vína, Muškátu moravského 2020, a posíláme ho k vám. Ačkoliv se zdá, že v tomhle roce není jistého vůbec nic, v tomto případě to neplatí.

„Také letos jsme si dali záležet na tom, aby bylo naše první víno ročníku znovu ultra suché, jak ho mají naši fanoušci rádi. Tentokrát má 0,4 gramu zbytkového cukru, znovu výraznou aromatiku a jedenáct procent alkoholu, takže je velice příjemné na pití. Tradici držíme po všech stránkách,“ říká Dáša Fialová, která má na starost obchod a marketing.

Velká část mladých nebo svatomartinských vín, která se v tuzemsku vyrábí, se dělají s vyšším zbytkovým cukrem, který někdy zakrývá ne úplně dobrou zralost nebo kvalitu hroznů. Muškát ze Sonberku je tak trochu odpovědí na tento trend. „Jedná se o mladé víno, ale bez problémů vydrží celý rok až do další sklizně, i déle,“ upozorňuje Dáša. Muškát je navíc odrůda s přirozeně vysokou aromatikou a nižší hladinou kyselin, takže se na tvorbu mladého vína obzvlášť hodí.

Ten sonberský voní po letním ovoci, meruňkách a bílých broskvích, takže by měl fungovat i jako hezká připomínka teplých měsíců, které daly hroznům tak akorát vody i slunce. Doufáme, že si na něj vzpomenete u jídla nebo při karanténních večerech s rodinou doma. A vůbec se nestyďte poslat nám třeba fotku, jak přesně si letošní první mladí víno užíváte vy.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail