11.10.2020

Riesling Noble rot nebyl v plánu. Teď je z něj platinové víno

Něco se dá začít za pomoci pečlivého plánování a něco zkrátka jen tak vznikne bez jakéhokoliv záměru. Platí to v životě a rozhodně i ve vinařství. Příkladem toho druhého je i tvorba sonberského Rieslingu Noble rot. Když ho náš sklepmistr Olda Drápal vytvořil poprvé v ročníku 2007, byl to spíš takový vedlejší produkt se zajímavým potenciálem. Jeho nástupce ročníku 2017 ho ale zhodnotil natolik, že dostal platinovou medaili a 97 bodů na slavné londýnské soutěži Decanter World Wine Awards.

„Tehdy měly hrozny z posledního sběru Ryzlinku rýnského už vysokou cukernatost, takže se do našeho klasického suchého vína nehodily. Nepracovat s tak pěknými botrytickými hrozny by ale byla škoda, tak jsme zkusili něco nového,“ vzpomíná Olda na období spoustu let zpátky.

Sám je vyznavačem suchých vín a jako takový je třeba členem Unie enologů, kteří se snaží na suchá vína uplatňovat přísná pravidla, jež obnáší třeba hodnotu do čtyř gramů zbytkového cukru. Neznamená to, ale že by se bránil pokusům s jinými hrozny. Sonberský Riesling Noble rot má 17,8 gramů zbytkového cukru na 8,3 gramu kyselin. Stejně jako jiná naše vína je to enologické cuvée – kdyby byl jen z hroznů ze zmíněných posledních sběrů, je jeho zbytkový cukr daleko vyšší.

Takhle je to kombinace a ty botrytické jsou zastoupeny asi ze 40 procent.

Kombinace, která ovšem dostala na Decanteru už loni 90 bodů. Zdá se ale, že právě v posledních měsících se zrání tohohle vína dostalo do té nejlepší fáze. Víno, v jehož hroznech se díky ušlechtilé plísni trochu víc koncentrují látky a plíseň obecně mění charakter původního ryzlinku, pozvedává obočí porotcům kdejaké soutěže. Ještě před těmi z Decanteru ho jiní poslali do letošního výběru sta nejlepších tuzemských vín, valtického Salonu. Ročníku 2017 máme posledních asi 500 lahví a už teď se těšíme, až ho budeme moct po ročnících 2007, 2013 a tom posledním dělat někdy počtvrté. Držte palce, ať to počasí dovolí.


Další aktuality
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
05.01.2024

#24 O založení Sonberku se spoluzakladatelem Vladimírem Vajdou

První epizoda v novém roce 2024 je opravdu speciální. Spoluzakladatel Sonberku pan Vladimír Vajda se rozpovídal o krásném příběhu našeho vinařství.
01.01.2024

Organizační pokyny a informace ke koncertům 2024:

Míříte k nám za hudbou? Zde pár praktických informací, abyste si koncert na Sonberku užili na maximum.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail