11.10.2020

Riesling Noble rot nebyl v plánu. Teď je z něj platinové víno

Něco se dá začít za pomoci pečlivého plánování a něco zkrátka jen tak vznikne bez jakéhokoliv záměru. Platí to v životě a rozhodně i ve vinařství. Příkladem toho druhého je i tvorba sonberského Rieslingu Noble rot. Když ho náš sklepmistr Olda Drápal vytvořil poprvé v ročníku 2007, byl to spíš takový vedlejší produkt se zajímavým potenciálem. Jeho nástupce ročníku 2017 ho ale zhodnotil natolik, že dostal platinovou medaili a 97 bodů na slavné londýnské soutěži Decanter World Wine Awards.

„Tehdy měly hrozny z posledního sběru Ryzlinku rýnského už vysokou cukernatost, takže se do našeho klasického suchého vína nehodily. Nepracovat s tak pěknými botrytickými hrozny by ale byla škoda, tak jsme zkusili něco nového,“ vzpomíná Olda na období spoustu let zpátky.

Sám je vyznavačem suchých vín a jako takový je třeba členem Unie enologů, kteří se snaží na suchá vína uplatňovat přísná pravidla, jež obnáší třeba hodnotu do čtyř gramů zbytkového cukru. Neznamená to, ale že by se bránil pokusům s jinými hrozny. Sonberský Riesling Noble rot má 17,8 gramů zbytkového cukru na 8,3 gramu kyselin. Stejně jako jiná naše vína je to enologické cuvée – kdyby byl jen z hroznů ze zmíněných posledních sběrů, je jeho zbytkový cukr daleko vyšší.

Takhle je to kombinace a ty botrytické jsou zastoupeny asi ze 40 procent.

Kombinace, která ovšem dostala na Decanteru už loni 90 bodů. Zdá se ale, že právě v posledních měsících se zrání tohohle vína dostalo do té nejlepší fáze. Víno, v jehož hroznech se díky ušlechtilé plísni trochu víc koncentrují látky a plíseň obecně mění charakter původního ryzlinku, pozvedává obočí porotcům kdejaké soutěže. Ještě před těmi z Decanteru ho jiní poslali do letošního výběru sta nejlepších tuzemských vín, valtického Salonu. Ročníku 2017 máme posledních asi 500 lahví a už teď se těšíme, až ho budeme moct po ročnících 2007, 2013 a tom posledním dělat někdy počtvrté. Držte palce, ať to počasí dovolí.


Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail