17.09.2020

Sklizeň je tu. Muškát poprvé chráníme sítěmi

Už? Nebo kdy? Otázky podobného typu padají v každém vinařství každý rok a nikdo na ně dopředu nedokáže odpovědět. Čas sklizně doprovází trocha nervozity, protože začít v ten správný moment chce spoustu zkušeností a informací. Náš vinohradník Roman Slouk si pomáhá i laboratorními testy a také ty stanovily, že sklizeň ročníku 2020 začala na Sonberku v úterý 8. září, tedy o pět dní později než loni. Zatím to vypadá dobře, počasí vinařům přeje.

Jako vždycky se i letos šlo nejdřív pro hrozny Muškátu moravského. Loni s ním byla velká práce. Některé bobule začaly uhnívat, protože se do nich pustil hmyz, takže to chtělo spoustu ruční práce, aby šly do lisu jenom ty nejlepší. Letos se Roman pokusil pojistit. „Když různé včely, vosy nebo mouchy hrozny nabodnou, dochází v nich k takzvanému octovatění. Taková surovina se do vína nesmí dostat. Proto jsme letos na malou část vinohradu umístili sítě s maličkými oky, které hrozny před hmyzem chrání,“ přibližuje svoji další inovaci.

Jaké to bude mít přesně výsledky, zatím ještě po sběru prvních hroznů neví. Jisté je, že i díky klimatickým podmínkám se bobule tak pracně jako loni přebírat nemusí. Vůbec to zatím vypadá tak, že kdyby vydrželo počasí charakteru posledních dní, udělá to vinařům radost. Kyseliny v hroznech zatím padají o něco pomaleji, ale pokud bude i v následujících stejně teplo, udrží se na dobré hladině a v hroznech zároveň patřičně vystoupá i cukernatost. „Celé je to o vyvažování. Chytit ten správný moment, kdy se cukernatost a kyseliny potkají v optimálním poměru,“ popisuje neustálé balancování vinohradníka Roman.

Už teď počítá s tím, že po sklizni Muškátu moravského přesune sítě na hrozny Merlotu, aby je chránil před špačky. Na tuto odrůdu je ale ještě spousta času. Před ní se půjde pro Chardonnay, Tramín nebo Sauvignon.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail