17.09.2020

Sklizeň je tu. Muškát poprvé chráníme sítěmi

Už? Nebo kdy? Otázky podobného typu padají v každém vinařství každý rok a nikdo na ně dopředu nedokáže odpovědět. Čas sklizně doprovází trocha nervozity, protože začít v ten správný moment chce spoustu zkušeností a informací. Náš vinohradník Roman Slouk si pomáhá i laboratorními testy a také ty stanovily, že sklizeň ročníku 2020 začala na Sonberku v úterý 8. září, tedy o pět dní později než loni. Zatím to vypadá dobře, počasí vinařům přeje.

Jako vždycky se i letos šlo nejdřív pro hrozny Muškátu moravského. Loni s ním byla velká práce. Některé bobule začaly uhnívat, protože se do nich pustil hmyz, takže to chtělo spoustu ruční práce, aby šly do lisu jenom ty nejlepší. Letos se Roman pokusil pojistit. „Když různé včely, vosy nebo mouchy hrozny nabodnou, dochází v nich k takzvanému octovatění. Taková surovina se do vína nesmí dostat. Proto jsme letos na malou část vinohradu umístili sítě s maličkými oky, které hrozny před hmyzem chrání,“ přibližuje svoji další inovaci.

Jaké to bude mít přesně výsledky, zatím ještě po sběru prvních hroznů neví. Jisté je, že i díky klimatickým podmínkám se bobule tak pracně jako loni přebírat nemusí. Vůbec to zatím vypadá tak, že kdyby vydrželo počasí charakteru posledních dní, udělá to vinařům radost. Kyseliny v hroznech zatím padají o něco pomaleji, ale pokud bude i v následujících stejně teplo, udrží se na dobré hladině a v hroznech zároveň patřičně vystoupá i cukernatost. „Celé je to o vyvažování. Chytit ten správný moment, kdy se cukernatost a kyseliny potkají v optimálním poměru,“ popisuje neustálé balancování vinohradníka Roman.

Už teď počítá s tím, že po sklizni Muškátu moravského přesune sítě na hrozny Merlotu, aby je chránil před špačky. Na tuto odrůdu je ale ještě spousta času. Před ní se půjde pro Chardonnay, Tramín nebo Sauvignon.

Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail