03.09.2020

Odhalujeme první Pálavu ročníku 2019. Chystáme jich celou řadu

Když je Sonberk vinařství pod Pálavou, dává smysl, abychom se stejnojmenné v Česku vyšlechtěné odrůdě speciálně věnovali. Letos to bude ve velkém. V těchto dnech doprodáváme poslední lahve svěží Pálavy 2018 ze stříbrné řady a rovnou ji nahradíme ročníkem 2019. K tomu ale chystáme jednu novinku, takže když se to sečte, budeme mít na jaře hned šest variant této odrůdy a k tomu ještě pálenku Pálavici. Že nevíte, jak si z nich vybrat? Jde to třeba podle množství zbytkového cukru.

Stříbrná Pálava 2019 ho bude mít 8,6 gramu 6,7 gramů kyselin, takže pořád spadá do kategorie suchých vín. Užijí si ji milovníci aromatičtějších vín, kteří mají rádi ta plná a kulatá. „Říkáme, že je to mezistupeň k naší Pálavě z řady Velký Sonberk. Kdo si ještě netroufá právě na tuhle suchou variantu, může to vzít přes plnější ovocnější variantu stříbrnou,“ popsal náš sklepmistr Olda Drápal. Ve stříbrné Pálavě čeká na milovníky vína klasická aromatika této odrůdy, kterou tvoří květiny, liči nebo tropické koření.

Stříbrnou Pálavu doplní na jaře i její sušší varianta z řady Velký Sonberk, ale už za pár týdnů také jedna premiérová novinka. Chystáme Pálavu Noble rot, která je podobně jako náš Riesling s tímto názvem tvořená z velké části z botrytických hroznů. Jsou to ty, které na sobě mají stejně jako některé sýry ušlechtilou plíseň, což způsobuje specifickou chuť vína, jeho sladkost a medovost. Zatímco tohle víno bude spíš ke speciálním příležitostem, jako je párování k dezertům několikachodových večeří, stříbrnou Pálavu využijete kdykoliv. K otvírání je připravená právě teď.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail