09.06.2020

Třetí díl sonberského podcastu bere na cestu z Hustopečí až do JAR

Už třetí díl sonberského podcastu Mezi řádky dnes vyšel na všech možných podcastových platformách – Soundtier nebo Spotify. Popsat ho jde různě: Je hustopečský, holčičí, hodně cestovatelský a také zvědavý, protože spousta otázek se točí kolem nezvyklého umění sekání sektů. To všechno v sobě totiž spojuje host dílu, sklepmistryně vinařství U Vrbů Libuše Vrbová.

Pozvali jsme si ji z mnoha důvodů. Jako zástupkyně mladé vinařské generace se 27letá Libuše snaží přebírat do rodinné firmy moderní trendy, které mají pro dobré víno význam, o což jde i nám na Sonberku. A taky jsme chtěli v podcastu, který vytváříme ve spolupráci s audionakladatelstvím Čti mi!, dát prostor ženám-vinařkám.

V oboru jich přibývá, ale pořád je jich daleko méně než mužů. Je to podobné jako se ženami šéfkuchařkami. Obě povolání jsou velice časově náročná. Když je vinobraní, je to zápřah od rána do večera, jenže historicky se počítalo s tím, že ženy se starají o rodinu a domácnost,“ má pro to vysvětlení Dáša Fialová, která se u nás stará o marketing.

Dnes už se ale všechno posunulo a výrazných žen je v moravském vinařství čím dál víc. Sama Libuše vedla první vinobraní už před pěti lety, kdy jí bylo 22. V podcastu mluví o tom, jak jí táta postupně dával víc a víc důvěry i o rodných Hustopečích, které podle ní fungují jako brána do vinařské Moravy, odkud se dá pohodlně vyjet za zkoumáním další míst.

Sama ale nedávno zkoumala vinařství v dost exotické destinaci. V zimě byla skoro dva měsíce na vinobraní v Jihoafrické republice. „U nás na Moravě jsme zvyklí, že máme spoustu malinkých vinařství rodinného typu s malými vyráběnými objemy. Třeba my doma vyrábíme do 20 tisíc lahví, což v Jihoafrické republice vůbec neznají. Tam je malý producent porovnatelný se Sonberkem a velcí vyrábějí objemy, jaké my tady ani neumíme,“ popsala Libuše a přidala k tomu zážitky z toho, jak konkrétně se víno v Africe dělá a jaké tamější odrůdy je dobré vyzkoušet.

Spolu s naší Dášou k tomu navíc přiblížila ještě jednu zajímavost. Libuše je mistryní republiky v sekání sektů, kterému se kdysi věnovala i Dáša. V podcastu se díky tomu dozvíte, jakými všemi nepravděpodobnými cestami jde zátku z lahve dostat.



Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail