09.06.2020

Třetí díl sonberského podcastu bere na cestu z Hustopečí až do JAR

Už třetí díl sonberského podcastu Mezi řádky dnes vyšel na všech možných podcastových platformách – Soundtier nebo Spotify. Popsat ho jde různě: Je hustopečský, holčičí, hodně cestovatelský a také zvědavý, protože spousta otázek se točí kolem nezvyklého umění sekání sektů. To všechno v sobě totiž spojuje host dílu, sklepmistryně vinařství U Vrbů Libuše Vrbová.

Pozvali jsme si ji z mnoha důvodů. Jako zástupkyně mladé vinařské generace se 27letá Libuše snaží přebírat do rodinné firmy moderní trendy, které mají pro dobré víno význam, o což jde i nám na Sonberku. A taky jsme chtěli v podcastu, který vytváříme ve spolupráci s audionakladatelstvím Čti mi!, dát prostor ženám-vinařkám.

V oboru jich přibývá, ale pořád je jich daleko méně než mužů. Je to podobné jako se ženami šéfkuchařkami. Obě povolání jsou velice časově náročná. Když je vinobraní, je to zápřah od rána do večera, jenže historicky se počítalo s tím, že ženy se starají o rodinu a domácnost,“ má pro to vysvětlení Dáša Fialová, která se u nás stará o marketing.

Dnes už se ale všechno posunulo a výrazných žen je v moravském vinařství čím dál víc. Sama Libuše vedla první vinobraní už před pěti lety, kdy jí bylo 22. V podcastu mluví o tom, jak jí táta postupně dával víc a víc důvěry i o rodných Hustopečích, které podle ní fungují jako brána do vinařské Moravy, odkud se dá pohodlně vyjet za zkoumáním další míst.

Sama ale nedávno zkoumala vinařství v dost exotické destinaci. V zimě byla skoro dva měsíce na vinobraní v Jihoafrické republice. „U nás na Moravě jsme zvyklí, že máme spoustu malinkých vinařství rodinného typu s malými vyráběnými objemy. Třeba my doma vyrábíme do 20 tisíc lahví, což v Jihoafrické republice vůbec neznají. Tam je malý producent porovnatelný se Sonberkem a velcí vyrábějí objemy, jaké my tady ani neumíme,“ popsala Libuše a přidala k tomu zážitky z toho, jak konkrétně se víno v Africe dělá a jaké tamější odrůdy je dobré vyzkoušet.

Spolu s naší Dášou k tomu navíc přiblížila ještě jednu zajímavost. Libuše je mistryní republiky v sekání sektů, kterému se kdysi věnovala i Dáša. V podcastu se díky tomu dozvíte, jakými všemi nepravděpodobnými cestami jde zátku z lahve dostat.



Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail