09.06.2020

Třetí díl sonberského podcastu bere na cestu z Hustopečí až do JAR

Už třetí díl sonberského podcastu Mezi řádky dnes vyšel na všech možných podcastových platformách – Soundtier nebo Spotify. Popsat ho jde různě: Je hustopečský, holčičí, hodně cestovatelský a také zvědavý, protože spousta otázek se točí kolem nezvyklého umění sekání sektů. To všechno v sobě totiž spojuje host dílu, sklepmistryně vinařství U Vrbů Libuše Vrbová.

Pozvali jsme si ji z mnoha důvodů. Jako zástupkyně mladé vinařské generace se 27letá Libuše snaží přebírat do rodinné firmy moderní trendy, které mají pro dobré víno význam, o což jde i nám na Sonberku. A taky jsme chtěli v podcastu, který vytváříme ve spolupráci s audionakladatelstvím Čti mi!, dát prostor ženám-vinařkám.

V oboru jich přibývá, ale pořád je jich daleko méně než mužů. Je to podobné jako se ženami šéfkuchařkami. Obě povolání jsou velice časově náročná. Když je vinobraní, je to zápřah od rána do večera, jenže historicky se počítalo s tím, že ženy se starají o rodinu a domácnost,“ má pro to vysvětlení Dáša Fialová, která se u nás stará o marketing.

Dnes už se ale všechno posunulo a výrazných žen je v moravském vinařství čím dál víc. Sama Libuše vedla první vinobraní už před pěti lety, kdy jí bylo 22. V podcastu mluví o tom, jak jí táta postupně dával víc a víc důvěry i o rodných Hustopečích, které podle ní fungují jako brána do vinařské Moravy, odkud se dá pohodlně vyjet za zkoumáním další míst.

Sama ale nedávno zkoumala vinařství v dost exotické destinaci. V zimě byla skoro dva měsíce na vinobraní v Jihoafrické republice. „U nás na Moravě jsme zvyklí, že máme spoustu malinkých vinařství rodinného typu s malými vyráběnými objemy. Třeba my doma vyrábíme do 20 tisíc lahví, což v Jihoafrické republice vůbec neznají. Tam je malý producent porovnatelný se Sonberkem a velcí vyrábějí objemy, jaké my tady ani neumíme,“ popsala Libuše a přidala k tomu zážitky z toho, jak konkrétně se víno v Africe dělá a jaké tamější odrůdy je dobré vyzkoušet.

Spolu s naší Dášou k tomu navíc přiblížila ještě jednu zajímavost. Libuše je mistryní republiky v sekání sektů, kterému se kdysi věnovala i Dáša. V podcastu se díky tomu dozvíte, jakými všemi nepravděpodobnými cestami jde zátku z lahve dostat.



Další aktuality
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
05.01.2024

#24 O založení Sonberku se spoluzakladatelem Vladimírem Vajdou

První epizoda v novém roce 2024 je opravdu speciální. Spoluzakladatel Sonberku pan Vladimír Vajda se rozpovídal o krásném příběhu našeho vinařství.
01.01.2024

Organizační pokyny a informace ke koncertům 2024:

Míříte k nám za hudbou? Zde pár praktických informací, abyste si koncert na Sonberku užili na maximum.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail