21.05.2020

Lahvování je dřina pro tělo, ale odpočinek pro hlavu

Normálně jsou role ve vinařství jasně rozdělené: Někdo se stará o vinohrad, jiný z něj ve sklepě vytváří víno a někdo úplně jiný ho prodává a představuje milovníkům vína. Nouzový stav ale zamíchal i s tímto jasným dělením. Když ubylo práce s lidmi, mohly se volné ruce využít na jednu z časově náročných operací: lahvování.

Člověk by řekl, že se víno zkrátka nalije do lahví a hotovo. Jenže ono ne. Každá z etap lahvování, kterých děláme několik do roka, zabere vždycky několik dní. „Když se linka rozjede, nesmí se v žádném případě zastavit. Jedna z nás do ní na začátku vkládá prázdné lahve, a druhá je na konci uskladňuje na stojato do košů,“ vysvětluje základ procesu Dominika, která se na Sonberku běžně stará o marketing. Přesunout se ale na pár dní do sklepa pro ni nebyl problém, má totiž přítele vinaře.

„Lahvovací linka lahve vypláchne vodou, vysuší, nalije do nich víno a zakorkuje. Dohromady se do jednoho koše vejde 546 lahví. Naplnění jednoho trvá asi 45 minut,“ má přesně spočítáno Bohdana, se kterou se běžně potkáte hlavně na vinotéce. I ona má s prací ve sklepě zkušenost, na Sonberku byla už ve sklepě na brigádě.

O koších nemluví náhodou, právě na ně se všechno počítá. Velkých drátěných krychlí se za den „udělá“ až 15. A není asi třeba moc vysvětlovat, že lidé, kteří jsou běžně zvyklí na úplně jiný typ práce, to cítí.

Člověk celý den stojí a moc se nehýbe, takže má ztuhlé nohy. A jak se pořád ohýbá, tak bolí záda,“ přiznává Dominika. Bohdana ale přišla i na jeden benefit: „Ohýbání je dobrá posilovna na břicho,“ líčí s úsměvem. A obě se shodují, že takové lahvování je dobrý čas pro poslouchání hudby, podcastů (třeba toho našeho Mezi řádky) a obecně pro to, že si člověk z kanceláře vyčistí hlavu. „Osobně mě to baví, vypnu u toho. A taky si člověk uvědomí, že to není jednoduché. Klobouk dolů naší skladnici Marušce a pomocnici Monči, které takhle pracují na plný úvazek,“ doplňuje Bohdana.

K lahvovací lince si letos stoupla i sonberská šéfka marketingu Dáša Fialová. Ani pro ni to není nic nového, pomáhala už třeba před Vánoci, když bylo potřeba během pár hodin nachystat 150 dárkových balení vína pro jednu firmu. „Náš sklepmistr Olda si z nás sice dělal trochu srandu, ale za pomoc byl taky rád. U takové práce je každá ruka dobrá. Když je jich víc, můžou se aspoň lidé vystřídat na kafe,“ povídá Dáša.



Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail