05.03.2020

Kolekce roku: Cuvée je hračka, která válcuje soutěže

Jedno ocenění za druhým poslední dobou sbírá naše víno se složitým názvem i trochu složitějším postupem tvorby. O kombinaci odrůd Chardonnay a Rulandského šedého se u nás a v celém českém vinařství mluvilo hlavně na podzim. Právě tohle víno se totiž stalo nejlépe hodnoceným v soutěži Vinař roku. Už podruhé za sebou se dostalo přes 90bodovu hranici i v soutěži Co chutná Mladým. A protože je i dalším z vín Kolekce roku, je teď správný čas říct si o něm něco víc.

Cuvée je bez nadsázky vínem z jiného světa, toho víc na západě a s ještě starší vinařskou tradicí. Náš sklepmistr Olda Drápal si s ním hodně vyhraje. Je totiž tvořeno dvěma burgundskými odrůdami, přičemž obě se nejdřív každá zvlášť „školí“ ve francouzských barikových sudech od mistrů bednářského oboru François Frères. V Česku má jejich výrobky jenom několik málo vinařství. Francouzští bednáři si totiž vybírají, s kým budou spolupracovat, a když mají moc práce, řeknou zkrátka, že víc sudů nebude. Když si ale nějaké vinařství vyberou, dají mu veškerou péči.

My na Sonberku máme tyhle sudy už od roku 2005, mimo jiné proto, jak kvalitně jsou zpracované. Jejich výroba trvá dlouho. U běžných sudů zraje dřevo 12 až 24 měsíců. Dřevo na tyto francouzské ale čeká 36 měsíců a na sudy z řady Rare dokonce 48 měsíců. „Výrobce nechává dřevo stát normálně venku, ať na něj prší a svítí slunce, aby se vylouhovaly nejhrubší třísloviny a patřičně vyzrálo,“ popisuje Olda, který si do každé objednávky mimo jiné píše, jak moc mají být sudy uvnitř vypálené, protože právě to dává výslednému vínu šmak. Věřte tedy, že ty sonberské jsou vypálené na medium.

Ve výsledném cuvée, které má jen 0,1 gramu zbytkového cukru a 5,7 gramu kyselin je 60 procent první odrůdy a 40 druhé. Burgundská kombinace se výborně hodí k jídlu, takže je součástí asi každého degustačního menu, které spolu připravujeme, a na lístku ho mají i ve známé olomoucké restauraci Entrée. Díky ocenění ze soutěže Co chutná Mladým se s naším cuvée potkáte ještě častěji. K mání bude standardně v pražském wine baru Bokovka nebo v brněnské restauraci Konfit.


Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého?
Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.

Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail