05.03.2020

Kolekce roku: Cuvée je hračka, která válcuje soutěže

Jedno ocenění za druhým poslední dobou sbírá naše víno se složitým názvem i trochu složitějším postupem tvorby. O kombinaci odrůd Chardonnay a Rulandského šedého se u nás a v celém českém vinařství mluvilo hlavně na podzim. Právě tohle víno se totiž stalo nejlépe hodnoceným v soutěži Vinař roku. Už podruhé za sebou se dostalo přes 90bodovu hranici i v soutěži Co chutná Mladým. A protože je i dalším z vín Kolekce roku, je teď správný čas říct si o něm něco víc.

Cuvée je bez nadsázky vínem z jiného světa, toho víc na západě a s ještě starší vinařskou tradicí. Náš sklepmistr Olda Drápal si s ním hodně vyhraje. Je totiž tvořeno dvěma burgundskými odrůdami, přičemž obě se nejdřív každá zvlášť „školí“ ve francouzských barikových sudech od mistrů bednářského oboru François Frères. V Česku má jejich výrobky jenom několik málo vinařství. Francouzští bednáři si totiž vybírají, s kým budou spolupracovat, a když mají moc práce, řeknou zkrátka, že víc sudů nebude. Když si ale nějaké vinařství vyberou, dají mu veškerou péči.

My na Sonberku máme tyhle sudy už od roku 2005, mimo jiné proto, jak kvalitně jsou zpracované. Jejich výroba trvá dlouho. U běžných sudů zraje dřevo 12 až 24 měsíců. Dřevo na tyto francouzské ale čeká 36 měsíců a na sudy z řady Rare dokonce 48 měsíců. „Výrobce nechává dřevo stát normálně venku, ať na něj prší a svítí slunce, aby se vylouhovaly nejhrubší třísloviny a patřičně vyzrálo,“ popisuje Olda, který si do každé objednávky mimo jiné píše, jak moc mají být sudy uvnitř vypálené, protože právě to dává výslednému vínu šmak. Věřte tedy, že ty sonberské jsou vypálené na medium.

Ve výsledném cuvée, které má jen 0,1 gramu zbytkového cukru a 5,7 gramu kyselin je 60 procent první odrůdy a 40 druhé. Burgundská kombinace se výborně hodí k jídlu, takže je součástí asi každého degustačního menu, které spolu připravujeme, a na lístku ho mají i ve známé olomoucké restauraci Entrée. Díky ocenění ze soutěže Co chutná Mladým se s naším cuvée potkáte ještě častěji. K mání bude standardně v pražském wine baru Bokovka nebo v brněnské restauraci Konfit.


Další aktuality
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail