06.02.2020

Botrytida vynesla Riesling do Salonu vín i Kolekce roku

Jednu společnou lahev mají dva velké úspěchy sonberských vín z poslední doby – Riesling Noble rot 2017 bude Sonberk zastupovat celý příští rok v Salonu vín a je také součástí oceněné Kolekce roku od tvůrců průvodce Nejlepší vína České republiky. Proto si tohle víno si zaslouží podrobnější představení.

Dvě cizí slova v jeho názvu odkazují na to, že jde o víno vytvořené z hroznů, na kterých se usadila ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. V průběhu roku se jí vinaři běžně brání. Když ale na hrozny padne až ve finále zrání, způsobuje naprasknutí slupek a trochu vysychání, takže vyšší koncentraci cukru, kyselin i dalších látek uvnitř. „Na Riesling Noble rot se ale nepoužívají jenom takové hrozny, to by víno nemohlo být polosuché jako teď, ale vyloženě sladké. Podíl hroznů s botrytidou je asi čtyřicet procent, což se výborně doplňuje s kyselinami, které v Ryzlinku rýnském přirozeně dominují, takže vzniká příjemné plné víno,“ vysvětluje sonberský sklepmistr Olda Drápal. Riesling Noble rot má nakonec hodnoty 17,8 gramu zbytkového cukru a 8,3 gramu kyselin.

Sám je fanouškem spíš sušších vín, tady ale dělá výjimku. Riesling Noble rot je jeho oblíbeným hlavně ve starších ročnících. Proto se lahvuje i do lahve typu Magnum o objemu 1,5 litru, která je vhodná k delšímu nazrávání. Větší či menší lahev se hodí si schovat, protože ročník 2017 je zatím naším posledním a nikdo nemůže dát ruku do ohně za to, kdy bude další. „Měli jsme ročníky 2007, 2013 a teď 2017. Rádi bychom pokračovali i ročníkem 2019, ale hrozny nakonec neměly dostatečnou cukernatost. Obecně to chce, aby bylo přes noc mlhavo a přes den větrno a teplo, aby se zpod slupky mohla odpařovat voda,“ vysvětluje Olda.

I když ve vinohradu je to s hrozny v tomto případě složitější, ve sklepě už se pokračuje jako s jinými suchými víny. Dokonce možná o něco jednodušší je to v tom, že toto víno přestává kvasit spontánně a nemusí se ve vývoji zastavovat. Nejdůležitější je ale jeho chuť, která oslovila nejen hodnotitele zmíněných soutěží, ale i hlavního someliéra pražského wine baru Bokovka Romana Novotného, který je spolu s kolegy jeho patronem, jak si každý může přečíst na visačce.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého?
Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.

Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail