06.02.2020

Botrytida vynesla Riesling do Salonu vín i Kolekce roku

Jednu společnou lahev mají dva velké úspěchy sonberských vín z poslední doby – Riesling Noble rot 2017 bude Sonberk zastupovat celý příští rok v Salonu vín a je také součástí oceněné Kolekce roku od tvůrců průvodce Nejlepší vína České republiky. Proto si tohle víno si zaslouží podrobnější představení.

Dvě cizí slova v jeho názvu odkazují na to, že jde o víno vytvořené z hroznů, na kterých se usadila ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. V průběhu roku se jí vinaři běžně brání. Když ale na hrozny padne až ve finále zrání, způsobuje naprasknutí slupek a trochu vysychání, takže vyšší koncentraci cukru, kyselin i dalších látek uvnitř. „Na Riesling Noble rot se ale nepoužívají jenom takové hrozny, to by víno nemohlo být polosuché jako teď, ale vyloženě sladké. Podíl hroznů s botrytidou je asi čtyřicet procent, což se výborně doplňuje s kyselinami, které v Ryzlinku rýnském přirozeně dominují, takže vzniká příjemné plné víno,“ vysvětluje sonberský sklepmistr Olda Drápal. Riesling Noble rot má nakonec hodnoty 17,8 gramu zbytkového cukru a 8,3 gramu kyselin.

Sám je fanouškem spíš sušších vín, tady ale dělá výjimku. Riesling Noble rot je jeho oblíbeným hlavně ve starších ročnících. Proto se lahvuje i do lahve typu Magnum o objemu 1,5 litru, která je vhodná k delšímu nazrávání. Větší či menší lahev se hodí si schovat, protože ročník 2017 je zatím naším posledním a nikdo nemůže dát ruku do ohně za to, kdy bude další. „Měli jsme ročníky 2007, 2013 a teď 2017. Rádi bychom pokračovali i ročníkem 2019, ale hrozny nakonec neměly dostatečnou cukernatost. Obecně to chce, aby bylo přes noc mlhavo a přes den větrno a teplo, aby se zpod slupky mohla odpařovat voda,“ vysvětluje Olda.

I když ve vinohradu je to s hrozny v tomto případě složitější, ve sklepě už se pokračuje jako s jinými suchými víny. Dokonce možná o něco jednodušší je to v tom, že toto víno přestává kvasit spontánně a nemusí se ve vývoji zastavovat. Nejdůležitější je ale jeho chuť, která oslovila nejen hodnotitele zmíněných soutěží, ale i hlavního someliéra pražského wine baru Bokovka Romana Novotného, který je spolu s kolegy jeho patronem, jak si každý může přečíst na visačce.

Další aktuality
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail