06.02.2020

Botrytida vynesla Riesling do Salonu vín i Kolekce roku

Jednu společnou lahev mají dva velké úspěchy sonberských vín z poslední doby – Riesling Noble rot 2017 bude Sonberk zastupovat celý příští rok v Salonu vín a je také součástí oceněné Kolekce roku od tvůrců průvodce Nejlepší vína České republiky. Proto si tohle víno si zaslouží podrobnější představení.

Dvě cizí slova v jeho názvu odkazují na to, že jde o víno vytvořené z hroznů, na kterých se usadila ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. V průběhu roku se jí vinaři běžně brání. Když ale na hrozny padne až ve finále zrání, způsobuje naprasknutí slupek a trochu vysychání, takže vyšší koncentraci cukru, kyselin i dalších látek uvnitř. „Na Riesling Noble rot se ale nepoužívají jenom takové hrozny, to by víno nemohlo být polosuché jako teď, ale vyloženě sladké. Podíl hroznů s botrytidou je asi čtyřicet procent, což se výborně doplňuje s kyselinami, které v Ryzlinku rýnském přirozeně dominují, takže vzniká příjemné plné víno,“ vysvětluje sonberský sklepmistr Olda Drápal. Riesling Noble rot má nakonec hodnoty 17,8 gramu zbytkového cukru a 8,3 gramu kyselin.

Sám je fanouškem spíš sušších vín, tady ale dělá výjimku. Riesling Noble rot je jeho oblíbeným hlavně ve starších ročnících. Proto se lahvuje i do lahve typu Magnum o objemu 1,5 litru, která je vhodná k delšímu nazrávání. Větší či menší lahev se hodí si schovat, protože ročník 2017 je zatím naším posledním a nikdo nemůže dát ruku do ohně za to, kdy bude další. „Měli jsme ročníky 2007, 2013 a teď 2017. Rádi bychom pokračovali i ročníkem 2019, ale hrozny nakonec neměly dostatečnou cukernatost. Obecně to chce, aby bylo přes noc mlhavo a přes den větrno a teplo, aby se zpod slupky mohla odpařovat voda,“ vysvětluje Olda.

I když ve vinohradu je to s hrozny v tomto případě složitější, ve sklepě už se pokračuje jako s jinými suchými víny. Dokonce možná o něco jednodušší je to v tom, že toto víno přestává kvasit spontánně a nemusí se ve vývoji zastavovat. Nejdůležitější je ale jeho chuť, která oslovila nejen hodnotitele zmíněných soutěží, ale i hlavního someliéra pražského wine baru Bokovka Romana Novotného, který je spolu s kolegy jeho patronem, jak si každý může přečíst na visačce.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail