06.02.2020

Botrytida vynesla Riesling do Salonu vín i Kolekce roku

Jednu společnou lahev mají dva velké úspěchy sonberských vín z poslední doby – Riesling Noble rot 2017 bude Sonberk zastupovat celý příští rok v Salonu vín a je také součástí oceněné Kolekce roku od tvůrců průvodce Nejlepší vína České republiky. Proto si tohle víno si zaslouží podrobnější představení.

Dvě cizí slova v jeho názvu odkazují na to, že jde o víno vytvořené z hroznů, na kterých se usadila ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. V průběhu roku se jí vinaři běžně brání. Když ale na hrozny padne až ve finále zrání, způsobuje naprasknutí slupek a trochu vysychání, takže vyšší koncentraci cukru, kyselin i dalších látek uvnitř. „Na Riesling Noble rot se ale nepoužívají jenom takové hrozny, to by víno nemohlo být polosuché jako teď, ale vyloženě sladké. Podíl hroznů s botrytidou je asi čtyřicet procent, což se výborně doplňuje s kyselinami, které v Ryzlinku rýnském přirozeně dominují, takže vzniká příjemné plné víno,“ vysvětluje sonberský sklepmistr Olda Drápal. Riesling Noble rot má nakonec hodnoty 17,8 gramu zbytkového cukru a 8,3 gramu kyselin.

Sám je fanouškem spíš sušších vín, tady ale dělá výjimku. Riesling Noble rot je jeho oblíbeným hlavně ve starších ročnících. Proto se lahvuje i do lahve typu Magnum o objemu 1,5 litru, která je vhodná k delšímu nazrávání. Větší či menší lahev se hodí si schovat, protože ročník 2017 je zatím naším posledním a nikdo nemůže dát ruku do ohně za to, kdy bude další. „Měli jsme ročníky 2007, 2013 a teď 2017. Rádi bychom pokračovali i ročníkem 2019, ale hrozny nakonec neměly dostatečnou cukernatost. Obecně to chce, aby bylo přes noc mlhavo a přes den větrno a teplo, aby se zpod slupky mohla odpařovat voda,“ vysvětluje Olda.

I když ve vinohradu je to s hrozny v tomto případě složitější, ve sklepě už se pokračuje jako s jinými suchými víny. Dokonce možná o něco jednodušší je to v tom, že toto víno přestává kvasit spontánně a nemusí se ve vývoji zastavovat. Nejdůležitější je ale jeho chuť, která oslovila nejen hodnotitele zmíněných soutěží, ale i hlavního someliéra pražského wine baru Bokovka Romana Novotného, který je spolu s kolegy jeho patronem, jak si každý může přečíst na visačce.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail