19.01.2020

Sauvignon už není pantáta. Teď láká jeho švihácká verze

Přes všechny moderní trendy jsme na Sonberku spíš konzervativní, velké změny zavádíme jen pozvolna. Jedna taková změna se u nás udála před pár lety. S pořízením nového lisu na hrozny se totiž dost změnila technologie výroby Sauvignonu, který má od té doby úplně jiný charakter. Náš sklepmistr Olda Drápal mu teď říká gigolo. On do toho vkládá trochu svojí charakteristické ironie, ale pravdou je, že možná i díky této změně jsme dostali ocenění Kolekce roku od hodnotitelů průvodce Nejlepší vína České republiky.

Co přesně změna obnášela? Ve výsledku to byl posun projevu Sauvignonu z konzervativní zemité verze do nové, ovocné, svěží a expresivní podoby. „Nejslavnější vína odrůdy Sauvignon pocházejí z Francie z oblasti kolem řeky Loiry. Jsou suchá, přísná, kouřová, někdy zrající na sudech. Naopak novosvětská vína této odrůdy z Nového Zélandu, Chile nebo jižní Afriky bývají hodně voňavá a ovocná, s broskvovým nebo naopak trávovo-bylinkovým nádechem,“ vysvětluje naše obchodní ředitelka Dáša Fialová, která tak ilustruje i posun sonberského Sauvignonu. Kloní se teď spíš k té novosvětské variantě.

Může za to především už zmiňovaný nový lis, který máme od roku 2016 a je uzavřený. „Když je lis otevřený, tak se v průběhu několikahodinového lisování ztrácí primární aromatika a ovocnost Sauvignonu, mošt oxiduje. V uzavřeném lisu se aromatika neztrácí a my do něj navíc posíláme dusík, který zajistí úplnou neprostupnost, takže po celou dobu teče mošt krásně svěží a ovocný,“ vysvětluje Dáša, co stojí za výsledkem s vůní angreštu a bezu, na jehož nový ročník už každé jaro čeká spousta zájemců. Koupit si můžete celou oceněnou kolekci nebo právě lahev Sauvignonu ročníku 2018 jen tak zvlášť. Novinkový ročník 2019 bude zase na jaře.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail