19.01.2020

Sauvignon už není pantáta. Teď láká jeho švihácká verze

Přes všechny moderní trendy jsme na Sonberku spíš konzervativní, velké změny zavádíme jen pozvolna. Jedna taková změna se u nás udála před pár lety. S pořízením nového lisu na hrozny se totiž dost změnila technologie výroby Sauvignonu, který má od té doby úplně jiný charakter. Náš sklepmistr Olda Drápal mu teď říká gigolo. On do toho vkládá trochu svojí charakteristické ironie, ale pravdou je, že možná i díky této změně jsme dostali ocenění Kolekce roku od hodnotitelů průvodce Nejlepší vína České republiky.

Co přesně změna obnášela? Ve výsledku to byl posun projevu Sauvignonu z konzervativní zemité verze do nové, ovocné, svěží a expresivní podoby. „Nejslavnější vína odrůdy Sauvignon pocházejí z Francie z oblasti kolem řeky Loiry. Jsou suchá, přísná, kouřová, někdy zrající na sudech. Naopak novosvětská vína této odrůdy z Nového Zélandu, Chile nebo jižní Afriky bývají hodně voňavá a ovocná, s broskvovým nebo naopak trávovo-bylinkovým nádechem,“ vysvětluje naše obchodní ředitelka Dáša Fialová, která tak ilustruje i posun sonberského Sauvignonu. Kloní se teď spíš k té novosvětské variantě.

Může za to především už zmiňovaný nový lis, který máme od roku 2016 a je uzavřený. „Když je lis otevřený, tak se v průběhu několikahodinového lisování ztrácí primární aromatika a ovocnost Sauvignonu, mošt oxiduje. V uzavřeném lisu se aromatika neztrácí a my do něj navíc posíláme dusík, který zajistí úplnou neprostupnost, takže po celou dobu teče mošt krásně svěží a ovocný,“ vysvětluje Dáša, co stojí za výsledkem s vůní angreštu a bezu, na jehož nový ročník už každé jaro čeká spousta zájemců. Koupit si můžete celou oceněnou kolekci nebo právě lahev Sauvignonu ročníku 2018 jen tak zvlášť. Novinkový ročník 2019 bude zase na jaře.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail