19.01.2020

Sauvignon už není pantáta. Teď láká jeho švihácká verze

Přes všechny moderní trendy jsme na Sonberku spíš konzervativní, velké změny zavádíme jen pozvolna. Jedna taková změna se u nás udála před pár lety. S pořízením nového lisu na hrozny se totiž dost změnila technologie výroby Sauvignonu, který má od té doby úplně jiný charakter. Náš sklepmistr Olda Drápal mu teď říká gigolo. On do toho vkládá trochu svojí charakteristické ironie, ale pravdou je, že možná i díky této změně jsme dostali ocenění Kolekce roku od hodnotitelů průvodce Nejlepší vína České republiky.

Co přesně změna obnášela? Ve výsledku to byl posun projevu Sauvignonu z konzervativní zemité verze do nové, ovocné, svěží a expresivní podoby. „Nejslavnější vína odrůdy Sauvignon pocházejí z Francie z oblasti kolem řeky Loiry. Jsou suchá, přísná, kouřová, někdy zrající na sudech. Naopak novosvětská vína této odrůdy z Nového Zélandu, Chile nebo jižní Afriky bývají hodně voňavá a ovocná, s broskvovým nebo naopak trávovo-bylinkovým nádechem,“ vysvětluje naše obchodní ředitelka Dáša Fialová, která tak ilustruje i posun sonberského Sauvignonu. Kloní se teď spíš k té novosvětské variantě.

Může za to především už zmiňovaný nový lis, který máme od roku 2016 a je uzavřený. „Když je lis otevřený, tak se v průběhu několikahodinového lisování ztrácí primární aromatika a ovocnost Sauvignonu, mošt oxiduje. V uzavřeném lisu se aromatika neztrácí a my do něj navíc posíláme dusík, který zajistí úplnou neprostupnost, takže po celou dobu teče mošt krásně svěží a ovocný,“ vysvětluje Dáša, co stojí za výsledkem s vůní angreštu a bezu, na jehož nový ročník už každé jaro čeká spousta zájemců. Koupit si můžete celou oceněnou kolekci nebo právě lahev Sauvignonu ročníku 2018 jen tak zvlášť. Novinkový ročník 2019 bude zase na jaře.

Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého? Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.
Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail