23.10.2019

Skončila sklizeň, na kterou nepadl jediný svařák

Skoro na den přesně, jako minulý rok, skončila na Sonberku letošní sklizeň hroznů. A zatím to vypadá, že mají ty nejlepší předpoklady, aby se z nich stalo výborné víno. Ačkoliv na začátku nás trochu vystrašily deště, které zlobily hlavně při sběru Muškátu moravského, počasí nakonec našemu vinohradníkovi Romanovi Sloukovi i jeho spolupracovníkům sběračům přálo. „Ke konci vinobraní vždycky dělám lidem ve vinohradu svařák, aby se po ránu zahřáli, ale letos nebylo nic takového potřeba,“ pochvaloval si Roman.

Pod jeho vedením se letos sklidilo o něco menší množství hroznů než loni, takže ročník 2019 se v tomto ohledu řadí k těm průměrným. Bobule mají ale optimální množství kyselin a nadprůměrnou cukernatost. „To se týká i Ryzlinku rýnského, který měl až 24 stupňů normalizovaného moštoměru, takže to vypadá na ryzlinkový ročník,“ podotknul Roman, který se musel vyrovnávat snad jen s tím, že různé odrůdy hroznů dozrály ve stejný čas, takže se sešlo hodně práce najednou.

Že by to ale mělo být až tak, jak psali před pár dny na webu Českého rozhlasu, kde věští České republice brzkou změnu skladby odrůd v důsledku globální změny klimatu, na to Roman nesází. „Je pravda, že dozrávání je rychlejší a pamatuju doby, kdy se za socialismu sbíraly hrozny i s 13 stupni cukernatosti, ale na druhou stranou pořád přichází i ročníky jako loni, kdy byla velká úroda a průměrně studený podzim, takže dozrávání šlo pomalu. Že bychom se měli chystat na brzké nahrazování odrůd, toho se nebojím,“ myslí si Roman.

On sám teď ale s klučením, tedy vytrháváním starých keřů ve vinohradu a jejich nahrazováním, zkušenosti má. Část vinohradu se na Sonberku klučila loni, protože šlo o keře vysazené ještě za socialismu, kterým už se nedařilo dobře. Za pár týdnů už nastane doba, kdy je ve vinohradu nahradí nové. Ještě předtím by se na trhu mělo objevit naše první letošní víno ročníku 2019. Bude to tradičně suchý Muškát moravský, který by měl být k mání do dvou týdnů.



Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail