23.10.2019

Skončila sklizeň, na kterou nepadl jediný svařák

Skoro na den přesně, jako minulý rok, skončila na Sonberku letošní sklizeň hroznů. A zatím to vypadá, že mají ty nejlepší předpoklady, aby se z nich stalo výborné víno. Ačkoliv na začátku nás trochu vystrašily deště, které zlobily hlavně při sběru Muškátu moravského, počasí nakonec našemu vinohradníkovi Romanovi Sloukovi i jeho spolupracovníkům sběračům přálo. „Ke konci vinobraní vždycky dělám lidem ve vinohradu svařák, aby se po ránu zahřáli, ale letos nebylo nic takového potřeba,“ pochvaloval si Roman.

Pod jeho vedením se letos sklidilo o něco menší množství hroznů než loni, takže ročník 2019 se v tomto ohledu řadí k těm průměrným. Bobule mají ale optimální množství kyselin a nadprůměrnou cukernatost. „To se týká i Ryzlinku rýnského, který měl až 24 stupňů normalizovaného moštoměru, takže to vypadá na ryzlinkový ročník,“ podotknul Roman, který se musel vyrovnávat snad jen s tím, že různé odrůdy hroznů dozrály ve stejný čas, takže se sešlo hodně práce najednou.

Že by to ale mělo být až tak, jak psali před pár dny na webu Českého rozhlasu, kde věští České republice brzkou změnu skladby odrůd v důsledku globální změny klimatu, na to Roman nesází. „Je pravda, že dozrávání je rychlejší a pamatuju doby, kdy se za socialismu sbíraly hrozny i s 13 stupni cukernatosti, ale na druhou stranou pořád přichází i ročníky jako loni, kdy byla velká úroda a průměrně studený podzim, takže dozrávání šlo pomalu. Že bychom se měli chystat na brzké nahrazování odrůd, toho se nebojím,“ myslí si Roman.

On sám teď ale s klučením, tedy vytrháváním starých keřů ve vinohradu a jejich nahrazováním, zkušenosti má. Část vinohradu se na Sonberku klučila loni, protože šlo o keře vysazené ještě za socialismu, kterým už se nedařilo dobře. Za pár týdnů už nastane doba, kdy je ve vinohradu nahradí nové. Ještě předtím by se na trhu mělo objevit naše první letošní víno ročníku 2019. Bude to tradičně suchý Muškát moravský, který by měl být k mání do dvou týdnů.



Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail