04.09.2019

Začalo vinobraní. Letos bude „ruční“ ještě víc

Celý rok se kolem vinohradu chodí po špičkách. Nejdřív se o něj vinaři bojí, aby nepomrznul, pak aby měl dost vody a potom, aby jí nebylo zase až moc. A taky to slunce, aby toho bylo tak nějak akorát. A pak to konečně přijde. Jde se sbírat to, co od jara na jednotlivých hlavách zrálo. U nás ten den přišel právě včera. Tradičně se začíná Muškátem moravským. „Odrůdou, která u nás dozrává jako první a taky nám vždycky dává nejvíc zabrat. Jen každý rok z jiného důvodu,“ povídá náš vinohradník Roman Slouk.

Muškátu máme asi hektar z celkových 45 a děláme z něj každoročně naše první mladé víno, které nemá skoro žádný zbytkový cukr. Cukernatost v bobulích letos hravě překročila kvalitu pozdního sběru, ale taky si to vybralo svoji daň. „Protože muškát dozrává jako první, cukr v něm láká různý hmyz, který bobule naruší, takže jsou pak náchylnější pro různé choroby, a to se nám stalo letos. Znamená to, že ještě ve vinohradu při stříhání každý hrozen prohlédneme a špatné bobule odstraníme, aby se vůbec nedostaly na třídicí linku,“ vysvětluje Roman. V koutku duše by rád, aby se první odrůda sbírala tři dny, ale už teď ví, že bude času potřeba víc. Proto má také letos víc pomocníků. Ve vinohradu je jich kolem padesáti.

Z čeho má větší radost, to jsou výsledky analýz hroznů. Muškát má víc kyselin než loni, takže by s ním ve sklepě měla být jednodušší práce. Díky studenějšímu počasí navíc při prvotním zpracování hroznů nebude potřeba suchý led na ochlazování, a to snad ani na další odrůdy, které budeme sbírat. O přesném datu jejich sběru ještě rozhodnou výsledky další chemických rozborů. Následovat by ale měly Sauvignon, Rulandské šedé a Chardonnay.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail