04.09.2019

Začalo vinobraní. Letos bude „ruční“ ještě víc

Celý rok se kolem vinohradu chodí po špičkách. Nejdřív se o něj vinaři bojí, aby nepomrznul, pak aby měl dost vody a potom, aby jí nebylo zase až moc. A taky to slunce, aby toho bylo tak nějak akorát. A pak to konečně přijde. Jde se sbírat to, co od jara na jednotlivých hlavách zrálo. U nás ten den přišel právě včera. Tradičně se začíná Muškátem moravským. „Odrůdou, která u nás dozrává jako první a taky nám vždycky dává nejvíc zabrat. Jen každý rok z jiného důvodu,“ povídá náš vinohradník Roman Slouk.

Muškátu máme asi hektar z celkových 45 a děláme z něj každoročně naše první mladé víno, které nemá skoro žádný zbytkový cukr. Cukernatost v bobulích letos hravě překročila kvalitu pozdního sběru, ale taky si to vybralo svoji daň. „Protože muškát dozrává jako první, cukr v něm láká různý hmyz, který bobule naruší, takže jsou pak náchylnější pro různé choroby, a to se nám stalo letos. Znamená to, že ještě ve vinohradu při stříhání každý hrozen prohlédneme a špatné bobule odstraníme, aby se vůbec nedostaly na třídicí linku,“ vysvětluje Roman. V koutku duše by rád, aby se první odrůda sbírala tři dny, ale už teď ví, že bude času potřeba víc. Proto má také letos víc pomocníků. Ve vinohradu je jich kolem padesáti.

Z čeho má větší radost, to jsou výsledky analýz hroznů. Muškát má víc kyselin než loni, takže by s ním ve sklepě měla být jednodušší práce. Díky studenějšímu počasí navíc při prvotním zpracování hroznů nebude potřeba suchý led na ochlazování, a to snad ani na další odrůdy, které budeme sbírat. O přesném datu jejich sběru ještě rozhodnou výsledky další chemických rozborů. Následovat by ale měly Sauvignon, Rulandské šedé a Chardonnay.

Další aktuality
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
08.03.2023

Gala degustace s večeří v pražské Grand Cru

Pozvěte blízkou osobu, vytvořte si rezervaci ve vyhlášené restauraci Grand Cru na 28. března a užijte si příjemný večer.
Zjistěte více
17.02.2023

Co všechno se skrývá za pozicí degustátora

V novém, již 18. dílů sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme o bodování vína na soutěžích aneb Kolikátý v pořadí se nalévá první vzorek?
14.02.2023

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail