04.09.2019

Začalo vinobraní. Letos bude „ruční“ ještě víc

Celý rok se kolem vinohradu chodí po špičkách. Nejdřív se o něj vinaři bojí, aby nepomrznul, pak aby měl dost vody a potom, aby jí nebylo zase až moc. A taky to slunce, aby toho bylo tak nějak akorát. A pak to konečně přijde. Jde se sbírat to, co od jara na jednotlivých hlavách zrálo. U nás ten den přišel právě včera. Tradičně se začíná Muškátem moravským. „Odrůdou, která u nás dozrává jako první a taky nám vždycky dává nejvíc zabrat. Jen každý rok z jiného důvodu,“ povídá náš vinohradník Roman Slouk.

Muškátu máme asi hektar z celkových 45 a děláme z něj každoročně naše první mladé víno, které nemá skoro žádný zbytkový cukr. Cukernatost v bobulích letos hravě překročila kvalitu pozdního sběru, ale taky si to vybralo svoji daň. „Protože muškát dozrává jako první, cukr v něm láká různý hmyz, který bobule naruší, takže jsou pak náchylnější pro různé choroby, a to se nám stalo letos. Znamená to, že ještě ve vinohradu při stříhání každý hrozen prohlédneme a špatné bobule odstraníme, aby se vůbec nedostaly na třídicí linku,“ vysvětluje Roman. V koutku duše by rád, aby se první odrůda sbírala tři dny, ale už teď ví, že bude času potřeba víc. Proto má také letos víc pomocníků. Ve vinohradu je jich kolem padesáti.

Z čeho má větší radost, to jsou výsledky analýz hroznů. Muškát má víc kyselin než loni, takže by s ním ve sklepě měla být jednodušší práce. Díky studenějšímu počasí navíc při prvotním zpracování hroznů nebude potřeba suchý led na ochlazování, a to snad ani na další odrůdy, které budeme sbírat. O přesném datu jejich sběru ještě rozhodnou výsledky další chemických rozborů. Následovat by ale měly Sauvignon, Rulandské šedé a Chardonnay.

Další aktuality
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
05.01.2024

#24 O založení Sonberku se spoluzakladatelem Vladimírem Vajdou

První epizoda v novém roce 2024 je opravdu speciální. Spoluzakladatel Sonberku pan Vladimír Vajda se rozpovídal o krásném příběhu našeho vinařství.
01.01.2024

Organizační pokyny a informace ke koncertům 2024:

Míříte k nám za hudbou? Zde pár praktických informací, abyste si koncert na Sonberku užili na maximum.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail