27.08.2019

Rieslingy jsou alchymie. Ročník 2018 VOC bude kombinací čtyř

Do začátku letošního vinobraní už chybí jen pár dní, což ve sklepě znamená, že je potřeba rychle dodělat práci na předchozích ročnících. V našem případě je to tvorba „velkého“ Rieslingu VOC a „stříbrného“ Ryzlinku rýnského. Ačkoliv obě vína jsou na lahvích označená jako vína jedné odrůdy vytvořená výhradně z jedněch hroznů, i při jejich tvorbě se kombinuje, a vzniká tak takzvané enologické cuvée.

„Ryzlinku rýnského máme na Sonberku nejvíc a máme ho navíc v různých polohách, takže při sběru se hrozny jedny od druhých oddělují a odděluje se i mošt z nich. Loni tak například z ryzlinku vzniklo dvanáct tanků,“ přibližuje náš sklepmistr Olda Drápal. A když vysvětluje dál, jak se vytváří naše nejdůležitější víno, Riesling VOC, je vidět, že je to velká alchymie.

Vzniká totiž kombinací obsahu několik tanků a je hlavně na Oldovi, z kolika z nich to bude a jak bude výsledek chutnat. „Z ročníku 2018 jsem nachystal deset vzorků, ochutnávali jsme asi čtyři a z nich jsme nakonec vybrali finální, který jsem před pár dny nalahvovali,“ popisuje Olda s tím, že na výběru se podílel i náš sommeliér David Pavlíček a obchodní a marketingová ředitelka Dáša Fialová.

Vychází z toho, že by Riesling VOC měl mít stálý chuťový profil a kolem čtyř gramů zbytkového cukru na litr. Jenže tohle víno se má správně nechat aspoň tři roky nazrávat, takže jeho úplný začátek chutná úplně jinak, než v jakém stavu by se později mělo pít.

Navíc výsledný obsah lahví nejde nijak spočítat. „Ne, rozhodně to nefunguje tak, že bychom si nechali udělat rozbor jednotlivých tanků a pak to nějak sečetli podle výsledku analýzy,“ směje se Olda, který se musí spolehnout na vlastní zkušenosti a umění.

Riesling VOC 2018, kterým jsme před pár dny naplnili lahve, se tak nakonec skládá ze čtyř částí ryzlinkové sklizně. Zatím ale VOC není. Aby ceněné označení dostal, musí projít hodnocením členů takzvané zatřiďovací komise. Na Sonberku se bude poprvé pořádně ochutnávat třeba za měsíc, s jeho prodejem se ale bude ještě čekat. Zatím si můžete dát jeho mladšího bratra, cenami ověšený ročník 2017.


Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail