27.08.2019

Rieslingy jsou alchymie. Ročník 2018 VOC bude kombinací čtyř

Do začátku letošního vinobraní už chybí jen pár dní, což ve sklepě znamená, že je potřeba rychle dodělat práci na předchozích ročnících. V našem případě je to tvorba „velkého“ Rieslingu VOC a „stříbrného“ Ryzlinku rýnského. Ačkoliv obě vína jsou na lahvích označená jako vína jedné odrůdy vytvořená výhradně z jedněch hroznů, i při jejich tvorbě se kombinuje, a vzniká tak takzvané enologické cuvée.

„Ryzlinku rýnského máme na Sonberku nejvíc a máme ho navíc v různých polohách, takže při sběru se hrozny jedny od druhých oddělují a odděluje se i mošt z nich. Loni tak například z ryzlinku vzniklo dvanáct tanků,“ přibližuje náš sklepmistr Olda Drápal. A když vysvětluje dál, jak se vytváří naše nejdůležitější víno, Riesling VOC, je vidět, že je to velká alchymie.

Vzniká totiž kombinací obsahu několik tanků a je hlavně na Oldovi, z kolika z nich to bude a jak bude výsledek chutnat. „Z ročníku 2018 jsem nachystal deset vzorků, ochutnávali jsme asi čtyři a z nich jsme nakonec vybrali finální, který jsem před pár dny nalahvovali,“ popisuje Olda s tím, že na výběru se podílel i náš sommeliér David Pavlíček a obchodní a marketingová ředitelka Dáša Fialová.

Vychází z toho, že by Riesling VOC měl mít stálý chuťový profil a kolem čtyř gramů zbytkového cukru na litr. Jenže tohle víno se má správně nechat aspoň tři roky nazrávat, takže jeho úplný začátek chutná úplně jinak, než v jakém stavu by se později mělo pít.

Navíc výsledný obsah lahví nejde nijak spočítat. „Ne, rozhodně to nefunguje tak, že bychom si nechali udělat rozbor jednotlivých tanků a pak to nějak sečetli podle výsledku analýzy,“ směje se Olda, který se musí spolehnout na vlastní zkušenosti a umění.

Riesling VOC 2018, kterým jsme před pár dny naplnili lahve, se tak nakonec skládá ze čtyř částí ryzlinkové sklizně. Zatím ale VOC není. Aby ceněné označení dostal, musí projít hodnocením členů takzvané zatřiďovací komise. Na Sonberku se bude poprvé pořádně ochutnávat třeba za měsíc, s jeho prodejem se ale bude ještě čekat. Zatím si můžete dát jeho mladšího bratra, cenami ověšený ročník 2017.


Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail