27.08.2019

Rieslingy jsou alchymie. Ročník 2018 VOC bude kombinací čtyř

Do začátku letošního vinobraní už chybí jen pár dní, což ve sklepě znamená, že je potřeba rychle dodělat práci na předchozích ročnících. V našem případě je to tvorba „velkého“ Rieslingu VOC a „stříbrného“ Ryzlinku rýnského. Ačkoliv obě vína jsou na lahvích označená jako vína jedné odrůdy vytvořená výhradně z jedněch hroznů, i při jejich tvorbě se kombinuje, a vzniká tak takzvané enologické cuvée.

„Ryzlinku rýnského máme na Sonberku nejvíc a máme ho navíc v různých polohách, takže při sběru se hrozny jedny od druhých oddělují a odděluje se i mošt z nich. Loni tak například z ryzlinku vzniklo dvanáct tanků,“ přibližuje náš sklepmistr Olda Drápal. A když vysvětluje dál, jak se vytváří naše nejdůležitější víno, Riesling VOC, je vidět, že je to velká alchymie.

Vzniká totiž kombinací obsahu několik tanků a je hlavně na Oldovi, z kolika z nich to bude a jak bude výsledek chutnat. „Z ročníku 2018 jsem nachystal deset vzorků, ochutnávali jsme asi čtyři a z nich jsme nakonec vybrali finální, který jsem před pár dny nalahvovali,“ popisuje Olda s tím, že na výběru se podílel i náš sommeliér David Pavlíček a obchodní a marketingová ředitelka Dáša Fialová.

Vychází z toho, že by Riesling VOC měl mít stálý chuťový profil a kolem čtyř gramů zbytkového cukru na litr. Jenže tohle víno se má správně nechat aspoň tři roky nazrávat, takže jeho úplný začátek chutná úplně jinak, než v jakém stavu by se později mělo pít.

Navíc výsledný obsah lahví nejde nijak spočítat. „Ne, rozhodně to nefunguje tak, že bychom si nechali udělat rozbor jednotlivých tanků a pak to nějak sečetli podle výsledku analýzy,“ směje se Olda, který se musí spolehnout na vlastní zkušenosti a umění.

Riesling VOC 2018, kterým jsme před pár dny naplnili lahve, se tak nakonec skládá ze čtyř částí ryzlinkové sklizně. Zatím ale VOC není. Aby ceněné označení dostal, musí projít hodnocením členů takzvané zatřiďovací komise. Na Sonberku se bude poprvé pořádně ochutnávat třeba za měsíc, s jeho prodejem se ale bude ještě čekat. Zatím si můžete dát jeho mladšího bratra, cenami ověšený ročník 2017.


Další aktuality
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Hodnotitelé náročné soutěže vyzvedli suché Rieslingy a bílá cuvée; nejvíc se líbily Pálavy
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
01.09.2021

17.9. Sonberské vinobraní, představení ročníku 2020 & Cimballica

Letošní oslava sonberského vinobraní, společně s představením ročníku 2020 se chystá na pátek 17. září. Můžete si vyhradit celé odpoledne a dívat se pod ruce vinohradníkovi i sklepmistrovi, nebo dorazit až na večerní program, je to jen na vás.
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail