27.08.2019

Rieslingy jsou alchymie. Ročník 2018 VOC bude kombinací čtyř

Do začátku letošního vinobraní už chybí jen pár dní, což ve sklepě znamená, že je potřeba rychle dodělat práci na předchozích ročnících. V našem případě je to tvorba „velkého“ Rieslingu VOC a „stříbrného“ Ryzlinku rýnského. Ačkoliv obě vína jsou na lahvích označená jako vína jedné odrůdy vytvořená výhradně z jedněch hroznů, i při jejich tvorbě se kombinuje, a vzniká tak takzvané enologické cuvée.

„Ryzlinku rýnského máme na Sonberku nejvíc a máme ho navíc v různých polohách, takže při sběru se hrozny jedny od druhých oddělují a odděluje se i mošt z nich. Loni tak například z ryzlinku vzniklo dvanáct tanků,“ přibližuje náš sklepmistr Olda Drápal. A když vysvětluje dál, jak se vytváří naše nejdůležitější víno, Riesling VOC, je vidět, že je to velká alchymie.

Vzniká totiž kombinací obsahu několik tanků a je hlavně na Oldovi, z kolika z nich to bude a jak bude výsledek chutnat. „Z ročníku 2018 jsem nachystal deset vzorků, ochutnávali jsme asi čtyři a z nich jsme nakonec vybrali finální, který jsem před pár dny nalahvovali,“ popisuje Olda s tím, že na výběru se podílel i náš sommeliér David Pavlíček a obchodní a marketingová ředitelka Dáša Fialová.

Vychází z toho, že by Riesling VOC měl mít stálý chuťový profil a kolem čtyř gramů zbytkového cukru na litr. Jenže tohle víno se má správně nechat aspoň tři roky nazrávat, takže jeho úplný začátek chutná úplně jinak, než v jakém stavu by se později mělo pít.

Navíc výsledný obsah lahví nejde nijak spočítat. „Ne, rozhodně to nefunguje tak, že bychom si nechali udělat rozbor jednotlivých tanků a pak to nějak sečetli podle výsledku analýzy,“ směje se Olda, který se musí spolehnout na vlastní zkušenosti a umění.

Riesling VOC 2018, kterým jsme před pár dny naplnili lahve, se tak nakonec skládá ze čtyř částí ryzlinkové sklizně. Zatím ale VOC není. Aby ceněné označení dostal, musí projít hodnocením členů takzvané zatřiďovací komise. Na Sonberku se bude poprvé pořádně ochutnávat třeba za měsíc, s jeho prodejem se ale bude ještě čekat. Zatím si můžete dát jeho mladšího bratra, cenami ověšený ročník 2017.


Další aktuality
16.05.2023

O vinařích z VOC Hustopečska s Radkem Sedláčkem

Do jubilejního 20. dílu našeho podcastu přijal pozvání Radek Sedláček z vinařství Sedláček. Kromě toho působí jako člen spolku VOC Hustopečsko, jehož je i Sonberk součástí.

Číst více
02.05.2023

Sonberk slaví 20 let. Buďte u toho!

Oslavte s námi dvacet let všemi smysly!
Číst více
11.04.2023

Jaro v našich vinohradech

Jaro na Sonberku je ve znamení příprav prvních větších akcí, začíná sezóna pro turisty a pro vinohradníky to znamená příchod náročnějšího období. 
Číst více
22.03.2023

O moravských a zahraničních vínech

Vydali jsme 19. díl našeho podcastu Mezi řádky. A s kým si naše Dominika povídala tentokrát? S degustátorem, sommelierem a obchodním ředitelem společnosti BACCHUS Vins & Champagnes, Richardem Süssem.
Číst více
10.03.2023

Pálava Noble rot na světové expozici La Cité du Vin

Sonberk slaví světový hattrick! Již potřetí se naše víno dostalo do největší mezinárodní expozice vín na světě, La Cité du Vin v Bordeaux. 
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail