27.08.2019

Rieslingy jsou alchymie. Ročník 2018 VOC bude kombinací čtyř

Do začátku letošního vinobraní už chybí jen pár dní, což ve sklepě znamená, že je potřeba rychle dodělat práci na předchozích ročnících. V našem případě je to tvorba „velkého“ Rieslingu VOC a „stříbrného“ Ryzlinku rýnského. Ačkoliv obě vína jsou na lahvích označená jako vína jedné odrůdy vytvořená výhradně z jedněch hroznů, i při jejich tvorbě se kombinuje, a vzniká tak takzvané enologické cuvée.

„Ryzlinku rýnského máme na Sonberku nejvíc a máme ho navíc v různých polohách, takže při sběru se hrozny jedny od druhých oddělují a odděluje se i mošt z nich. Loni tak například z ryzlinku vzniklo dvanáct tanků,“ přibližuje náš sklepmistr Olda Drápal. A když vysvětluje dál, jak se vytváří naše nejdůležitější víno, Riesling VOC, je vidět, že je to velká alchymie.

Vzniká totiž kombinací obsahu několik tanků a je hlavně na Oldovi, z kolika z nich to bude a jak bude výsledek chutnat. „Z ročníku 2018 jsem nachystal deset vzorků, ochutnávali jsme asi čtyři a z nich jsme nakonec vybrali finální, který jsem před pár dny nalahvovali,“ popisuje Olda s tím, že na výběru se podílel i náš sommeliér David Pavlíček a obchodní a marketingová ředitelka Dáša Fialová.

Vychází z toho, že by Riesling VOC měl mít stálý chuťový profil a kolem čtyř gramů zbytkového cukru na litr. Jenže tohle víno se má správně nechat aspoň tři roky nazrávat, takže jeho úplný začátek chutná úplně jinak, než v jakém stavu by se později mělo pít.

Navíc výsledný obsah lahví nejde nijak spočítat. „Ne, rozhodně to nefunguje tak, že bychom si nechali udělat rozbor jednotlivých tanků a pak to nějak sečetli podle výsledku analýzy,“ směje se Olda, který se musí spolehnout na vlastní zkušenosti a umění.

Riesling VOC 2018, kterým jsme před pár dny naplnili lahve, se tak nakonec skládá ze čtyř částí ryzlinkové sklizně. Zatím ale VOC není. Aby ceněné označení dostal, musí projít hodnocením členů takzvané zatřiďovací komise. Na Sonberku se bude poprvé pořádně ochutnávat třeba za měsíc, s jeho prodejem se ale bude ještě čekat. Zatím si můžete dát jeho mladšího bratra, cenami ověšený ročník 2017.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail